Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Italiaans » Hoe maak ik verse tomatensaus
4

Hoe maak ik verse tomatensaus

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een grote oogst tomaten uit de moestuin (of een mooie deal uit de winkel!) vormt de perfecte basis voor een verse tomatensaus, die je vervolgens bijvoorbeeld weer kunt gebruiken voor pastasaus, lasagne of pizza.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Tomaten, het liefst met een lekkere volle smaak, zoals trostomaten
  • Uien (één grote of twee kleine per kilo tomaten)
  • Kleine courgette (vanaf 3 kilo tomaten is een grote ook goed)
  • Olijfolie
  • Knoflook (3 teentjes per kilo tomaten)
  • Grote pan
  • Staafmixer
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Als je de saus wilt inmaken:
  • Voldoende schone glazen potten met metalen schroefdeksel

Stappen

  1. Verhit de olijfolie

    Neem een grote pan waar alle ingrediënten ruimschoots in kunnen. Zet de pan op het vuur en voeg een beetje olijfolie toe. Verhit de olie tot deze helemaal vloeibaar is.

  2. Snijd de ingrediënten

    Verwijder de schil van de uien en snijd ze in grove stukken. Doe ze in de pan. Snijd vervolgens de tomaten in wat grote stukken en voeg deze ook toe. Snijd tot slot ook de courgette in stukken en doe ze in de pan.

  3. Voeg de knoflook toe

    Pel de teentjes knoflook en stop ze in de pan erbij. Eventueel kun je deze ook uitpersen. Heb je geen verse knoflook bij de hand? Vermalen knoflook uit een potje werkt ook. Je mag de knoflook ook later toevoegen, als je de saus gaat gebruiken, maar het is het lekkerst als deze goed in de saus trekt.

  4. Laat de ingrediënten stoven

    Zet het vuur laag en laat de ingrediënten heel rustig stoven. Trek hier gerust een paar uur voor uit. Op die manieren kunnen de smaken van de verschillende ingrediënten goed in de saus trekken en wordt alles zacht. Dat maakt het straks weer makkelijker om het te pureren.

  5. Pureer de saus

    Roer af en toe door de pan heen. Als alles goed zacht geworden is, neem je de staafmixer en pureer je de saus. Je kunt hier eventueel ook de roerzeef voor gebruiken. Ga net zolang door tot het echt een saus is, in plaats van een pan losse ingrediënten.

  6. Breng de saus aan de kook

    Als de saus goed genoeg gepureerd is, breng je deze aan de kook. Laat de saus net zolang doorkoken tot hij de gewenste consistentie heeft. Voor pasta zal hij wat dikker moeten zijn dan bijvoorbeeld voor tomatensoep. Des te langer de saus doorkookt, des te dikker hij wordt. Eventueel kun je de saus nog wat extra binden met behulp van wat aardappelzetmeel.

    Wil je de saus direct gebruiken, voeg dan nu ook aanvullende ingrediënten toe, bijvoorbeeld wat gehakt, worteltjes, verse basilicum, champignons, enzovoorts. Wil je de saus bewaren, wacht dan tot hij kookt en giet deze dan over in schone, gesteriliseerde potten. Giet de potten tot de rand vol, schroef het metalen deksel erop en zet de potten direct ondersteboven. Wacht minimaal een kwartier tot je een klik hoort en het deksel zich vacuüm getrokken heeft. Je kunt de potten dan rechtop wegzetten op een droge, koele plek en de saus later een keer gebruiken.

Do's

  • Experimenteer ook eens met aanvullende ingrediënten, bijvoorbeeld uit je moestuin
  • Heb je geen staafmixer maar wel een roerzeef? Die kun je ook gebruiken om de saus fijn te maken. Je saus wordt dan wel iets wateriger en je zult dan mogelijk wel wat meer bindmiddel nodig hebben als je deze wilt gebruiken voor bijvoorbeeld lasagne

Don'ts

  • Maak deze saus niet met de gewone tomaten uit de supermarkt. Die hebben vaak een minder volle smaak dan verse tomaten of trostomaten, waardoor de saus niet echt heel lekker wordt

Meer uitleg