Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Kinderen » Hoe help ik mijn kind een studie te kiezen

Hoe help ik mijn kind een studie te kiezen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Als je kind de mogelijkheid heeft om door te leren of te studeren, dan moet er een studie gekozen worden. Voor jongeren is het vaak lastig om zo'n belangrijke keuze te maken. Ouders krijgen het echter ook moeilijk, want hoe graag zouden we onze kinderen niet een bepaalde richting in sturen? Je kunt je kind echter ook helpen om een studie te kiezen zonder daarin je eigen voorkeur mee te laten spelen. Hoe? Zo!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Luisterend oor
  • Objectieve blik

Stappen

  1. Zet jezelf opzij

    Veel ouders proberen via hun kind bepaalde eigen dromen alsnog waar te maken. Als jij nooit de kans hebt gekregen om bijvoorbeeld te studeren, dan is het mooi als je kind die kans wel krijgt. Dat jij echter altijd graag dokter of advocaat hebt willen worden, betekent niet automatisch dat je kind dat ook wil. Zet jezelf opzij en ga van je kind uit. Een opgedrongen studierichting is nooit de juiste keuze.

  2. Verdiep je in de mogelijkheden

    In Nederland alleen al zijn zo honderd verschillende opleidingen te volgen. De één biedt net wat anders dan de andere, ook al lijkt de naam misschien. Om een goed, onderbouwd advies te kunnen geven, is het belangrijk dat je je verdiept in de mogelijkheden. Vraag studiegidsen op, ga met je kind mee naar open dagen (indien gewenst) en bekijk websites van scholen.

  3. Luister naar je kind

    De studiekeuze wordt niet alleen bepaald door de richting, maar ook door een aantal andere factoren. Luister naar wat je kind wil. Wil hij of zij graag op kamers? Dan is een studie in een leuke studentenstad misschien wel een goed idee. Je kunt je zoekgebied dan verkleinen (of juist vergroten!) en binnen de mogelijkheden naar een passende studie zoeken.

  4. Check de onderwijskwaliteit

    Hoewel er een strenge controle op is, zijn er nog verschillende onderwijsinstellingen die onder de maat presteren. Het is zonde als je kind op één van die instellingen terecht komt. Dan leer je wel vier, vijf of zes jaar, maar uiteindelijk beschik je nog niet over de nodige vaardigheden en kennis. Neem daarom de tijd om de instellingen te checken.

  5. Stimuleer het bezoek van open dagen

    Open dagen of meeloopdagen zijn de beste gelegenheden om van binnenuit kennis te maken met een opleiding en een school. Stimuleer het bezoek aan zulke dagen en rijd je kind er met een groepje vrienden of vriendinnen heen. Zo'n open dag of meeloopdag kan een heel andere indruk geven dan een boekje.

    Ken je zelf iemand die de studie gevolgd heeft die je kind op het oog heeft? Organiseer dan een gesprekje. Ook dat kan weer nieuwe inzichten geven.

  6. Zorg voor een realiteitscheck

    Hoewel de mening van je kind uiteindelijk doorslaggevend is, wil dat niet zeggen dat je helemaal niets te zeggen is. Jouw mening is belangrijk, maar op een andere manier dan je misschien zou denken.

    Met alle kennis die je inmiddels vergaard hebt, is het belangrijk de wensen en ideeën van je kind af en toe even te spiegelen aan de werkelijkheid. Een leuke school is prima, maar als de kwaliteit slecht is, heb je hier niets aan. Een opleiding die leuk is maar geen enkel perspectief biedt? Vraag je kind of dat ook zo leuk is als je een gezin wilt onderhouden. En een opleiding over een onderwerp waar je kind altijd al alles van heeft willen weten, maar eigenlijk geen aanleg voor heeft? Vraag of dat wel voor de nodige motivatie kan zorgen.

  7. Maak de keuze niet te gewichtig

    Het maken van de juiste studiekeuze is een heel belangrijke, maar dat wil niet zeggen dat die keuze nu al gemaakt moet worden. Probeer subtiel het belang van de juiste keuze - onder meer door de realiteitscheck - te benadrukken, maar maak alles niet té gewichtig. Als je kind na een half jaar of een jaar toch besluit over te stappen, dan is er ook geen man overboord. Laat ook altijd merken dat overstappen een mogelijkheid is. Als de keuze minder zwaar wordt, is het vaak makkelijker een goed besluit te nemen.

Do's

  • Probeer bij elke studie die je bedenkt te kijken of jouw idee niet gebaseerd is op iets dat je eigenlijk zelf zou willen
  • Luister naar wat je kind wil
  • Probeer altijd een goede balans te houden tussen belangstellende ouder en bemoeizuchtige ouder. De grens is soms dun, maar het is mogelijk!

Don'ts

  • Probeer niet jouw mening door te drukken
  • Laat het keuzeproces niet helemaal over aan je kind, daar kun je best in mee denken

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!