Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Relaties » Hoe vraag ik iemand mee uit

Hoe vraag ik iemand mee uit

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vraag ik iemand mee uit
Veel mensen vinden het doodeng om iemand te vragen om een date. Logisch, want je stelt jezelf heel kwetsbaar op als je iemand die je al een tijdje heel leuk vindt mee uit vraagt. Wat nu als diegene nee zegt? Dan kun je al je dagdromen over een leuke relatie met hem of haar wel vergeten. Aan de andere kant: als je het niet probeert, kun je die relatie ook wel vergeten… Tijd dus om toch de stoute schoenen aan te trekken. En dan zul je zien: eigenlijk valt het best mee om een afspraakje met die ene leuke man of vrouw te regelen!

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Een leuke man of vrouw
  • Wat zelfvertrouwen

Stappen

  1. Bereid je voor

    Een goede voorbereiding is het halve werk, ook als het om daten gaat. Zorg in elk geval dat je alvast precies in je hoofd hebt waar je hem of haar mee naartoe wilt nemen en wanneer. Kies een tijdstip dat niet te ver in de toekomst ligt, en houd er rekening mee dat degene die je vraagt misschien op dat tijdstip niet kan. Dat kun je ondervangen door nog een alternatief tijdstip te kiezen. Maar overdrijf het niet: ga niet tien verschillende data en tijden voorstellen. Je wilt tenslotte ook niet wanhopig lijken.

    Wat de locatie betreft: probeer iets uit te kiezen waarvan je denkt dat hij of zij het leuk zal vinden. Je hoeft niet per se naar de bioscoop of een romantisch restaurant. Samen joggen, de hond uitlaten of een museum bezoeken kan ook een date zijn. Bijkomend voordeel van zo’n soort afspraakje is dat het minder als een date voelt, waardoor de druk er een beetje af gaat. Iemand vragen voor zo’n afspraakje is daardoor ook veel minder eng.

  2. Kies het juiste moment

    Heb je eenmaal iets in je hoofd, dan is het zaak om degene die je wilt vragen onder vier ogen te spreken, en ook nog op een geschikt moment. Om te bepalen of een moment geschikt is om de ander om een date te vragen is het handig om eerst even over koetjes en kalfjes te praten. Heeft de ander het dan druk of is hij of zij erg ongeduldig, dan kun je beter nog even wachten. Laat je dus ook niet afschrikken als de ander nogal kortaf lijkt: dat hoeft niet te betekenen dat hij of zij je niet aardig vindt. 

  3. Wees jezelf

    Het grote moment is aangebroken: na een tijdje gezellig gebabbeld te hebben, besluit je dat de tijd rijp is om hem of haar mee uit te vragen. En plotseling lijkt het alsof je alleen nog maar kunt stotteren en stamelen. Het zweet breekt je uit, je hoofd wordt steeds roder en je verhaspelt alle mooi klinkende zinnen die je thuis voor de spiegel geoefend had. Klinkt dat bekend? Dat komt waarschijnlijk omdat je teveel je best doet.

    Probeer rustig te blijven, maar als dat niet lukt is het ook goed. Iedereen weet hoe eng het kan zijn om iemand mee uit te vragen, dus hij of zij zal het echt wel begrijpen als je even niet uit je woorden kunt komen. Bovendien weet diegene al dat je in ontspannen situaties een leuke gesprekspartner bent. Jullie hebben tenslotte net vijf minuten of langer zitten kletsen en hij of zij is niet gillend weggerend.

    De angst voor afwijzing speelt op zo’n moment een grote rol. Wees je ervan bewust dat het ergste dat je kan gebeuren, is dat je ‘nee’ te horen krijgt. En dat is dan misschien niet zo leuk, maar dan mag je in elk geval trots op jezelf zijn omdat je het hebt geprobeerd. Degene die je om een afspraakje vraagt, zal zich bovendien vereerd voelen door je poging. De kans dat je wordt uitgelachen of dat de ander onvriendelijk reageert, is dus nihil.

  4. Stel de vraag

    Nu je weet dat er eigenlijk niets is om bang voor te zijn en dat je gewoon jezelf mag zijn, is het echt zover. Haal diep adem en stel de vraag. De kans dat hij of zij ja zegt, kun je vergroten door hem zo concreet mogelijk te stellen. “Heb je zin om zaterdagavond iets met me te gaan drinken in die nieuwe bar?” is beter dan “Wil je een keertje met me uit?”

    Hoe je de vraag ook stelt, geef de ander de tijd en ruimte om antwoord te geven. Dat kan soms even duren, waardoor er een stilte valt. Die stilte hoef je niet op te vullen. Het kan namelijk heel goed zijn dat de ander even nadenkt: heb ik komende zaterdag al iets te doen? Of misschien heeft de ander de vraag niet zien aankomen en is hij of zij even een beetje verrast.

  5. Wacht op de reactie

    Nu kunnen er twee dingen gebeuren: hij/zij zegt ja of nee. In beide gevallen is het zaak om rustig te blijven.

    Bij een nee:

    Zegt hij of zij nee, dan wil je eigenlijk weten waarom. Geef daar niet aan toe. De ander vindt het waarschijnlijk al moeilijk genoeg om je af te wijzen (ook nee zeggen kan moeilijk zijn). Bovendien is de ander niet verplicht zijn of haar redenen voor de weigering aan je uit te leggen. Zeg dus rustig iets in de trant van dat je het jammer vindt, maar volgende keer beter. En schakel over op een ander gespreksonderwerp.

    Bij een ja:

    Een gat in de lucht springen of een vreugdedans maken onder het slaken van juichkreten, doet je imago geen goed. Natuurlijk mag je laten merken dat je het leuk vindt dat jullie samen uit gaan, maar houd het beschaafd. Bespreek de praktische zaken, bijvoorbeeld hoe laat en waar jullie elkaar precies zullen ontmoeten, en wissel telefoonnummers uit als dat nog niet gebeurd is. Praat daarna nog even door over een ander onderwerp. Zo geef je de ander in elk geval niet de indruk dat het je alleen maar om het afspraakje te doen was.

  6. Organiseer de date

    Is jullie date eenmaal een feit, dan moet je er natuurlijk nog voor zorgen dat het een onvergetelijk afspraakje wordt. Trek dus alles uit de kast en organiseer de ideale date!

Do's

  • Voordat je iemand mee uit gaat vragen, alvast een beetje flirten. Let goed op de reactie van de ander, zo kun je alvast een idee krijgen van zijn of haar interesse voor (een afspraakje met) jou.
  • Laten merken dat de ander ook rustig nee mag zeggen. Je hoopt immers dat diegene het ook leuk vindt om met jou uit te gaan, in plaats van dat hij of zij alleen toestemt om maar van je af te zijn.

Don'ts

  • Een afwijzing te zwaar opvatten. Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand nee zegt, een afwijzing betekent niet per se dat de ander je niet kan luchten of zien. Bovendien hoeft een afwijzing niet altijd meteen definitief te zijn, het kan ook zijn dat de ander een beetje schrikt van je vraag en niet meteen ja durft te zeggen.
  • Blijven aandringen als de ander duidelijk te kennen heeft gegeven niets te zien in een afspraakje met jou.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!