Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Uit elkaar en scheiden » Hoe verloopt praktisch gezien een echtscheiding

Hoe verloopt praktisch gezien een echtscheiding

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Een echtscheiding is emotioneel gezien een heftige periode, maar toch moet er heel veel geregeld worden. Daarom hierbij een stappenplan met de praktische kant van de echtscheiding, zodat er niet nog meer problemen bij komen.

Hoedoe door: Tim Bais

Bekijk het profiel van Tim Bais
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

  • Steun van familie en vrienden
  • Deskundige hulp op juridisch gebied
  • Deskundige hulp op financieel gebied

Stappen

  1. Bekendmaking

    Dit is moeilijk, maar wel erg belangrijk. Zorg dat de belangrijke mensen om je heen er van weten. Partner, kinderen, familie, vrienden en soms zelfs collega's. Dan kunnen mensen je steunen in deze lastige periode en er ook rekening mee houden.

  2. Laat de situatie bezinken

    Het is een heftige stap, die emotioneel gezien vaak veel met zich mee brengt. Maar omdat er veel belangrijke beslissingen genomen moeten worden, is het van belang dat je er toch goed bij bent met je hoofd. Neem dus tijd en ruimte om de situatie te laten bezinken en de dingen enigszins op een rijtje te krijgen. Hoe wil je verder?

  3. Schakel deskundige hulp in

    Een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar verplicht om de echtscheiding rond te krijgen en je zult dus een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar moeten vinden. Wanneer je ervoor kiest een advocaat te nemen, kan er gekozen worden voor een gemeenschappelijke advocaat. Wanneer je nog met je partner om een tafel kunt zitten, is dat financieel gezien in ieder geval een betere optie. Maar ook emotioneel gezien is het natuurlijk prettiger samen tot oplossingen te komen en niet voor de rechter te hoeven strijden. Is het echt niet meer mogelijk samen om de tafel te zitten dan kun je beter een eigen advocaat nemen.

  4. Verzoekschrift

    Wanneer je de juiste advocaat of bemiddelaar hebt gevonden, moet de echtscheiding aangevraagd worden door middel van een verzoekschrift. Dit wordt dan bij de rechtbank ingediend door de advocaat of bemiddelaar. Uit het verzoekschrift moet blijken dat het huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Dat is namelijk de eis van het Nederlandse recht. Het houdt in dat de verhouding tussen de partners zodanig verstoord is, dat het niet mogelijk meer is bij elkaar te blijven, en dat ook niet meer uit die situatie te komen is.

  5. Echtscheidingsconvenant

    Wanneer de echtscheiding is aangevraagd, is het tijd om de belangrijke beslissingen te gaan nemen. Die moeten namelijk in het echtscheidingsconvenant worden vastgelegd. Hoe meer er vooraf is vastgelegd, hoe gemakkelijker de procedure verloopt. De rechter hoeft de gemaakte afspraken dan alleen nog maar te bevestigen.

    Onder dat echtscheidingsconvenant vallen de financiële afspraken en wanneer er kinderen in het spel zijn, de afspraken over de kinderen: het ouderschapsplan.

  6. Financiële afspraken

    Financieel gezien houdt een echtscheiding behoorlijk wat in. Er moet gekeken worden naar het huis, de bezittingen, vermogens, verzekeringen, schulden, een eventueel eigen bedrijf, abonnementen, etc. Het hangt er bij de financiele afspraken grotendeels van af of gehuwd is in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. In ieder geval zal er een inventarisatielijst gemaakt moeten worden om een eerlijke verdeling te maken. Vaak zal daarvoor ook hulp ingeschakeld moeten worden, hypotheekadviseur, makelaar, taxateur, etc.

    Het is natuurlijk goed mogelijk dat een van de partners de kosten na een echtscheiding niet kan dragen. Dan geldt een alimentatieplicht voor de andere partner. Ook hierover zullen afspraken gemaakt moeten worden. Vaak met behulp van de advocaat/bemiddelaar.

     

  7. Ouderschapsplan

    Wanneer er (minderjarige) kinderen bij betrokken zijn, moeten ook daar belangrijke afspraken over gemaakt worden. Want bij een scheiding geldt: ouder ben je, ouder blijf je. Iedere keuze die belangrijk is voor de ontwikkeling van de kinderen zal vastgelegd moeten worden. Waar de kinderen gaan wonen, waar ze naar school gaan, hoe vaak ze degene zien bij wie ze niet wonen, etc. Het is daarbij van belang dat de kinderen er ook bij betrokken worden.

  8. Rechtbank

    Uiteindelijk zal de scheiding voor de rechtbank plaatsvinden. Wanneer alle afspraken al zijn gemaakt, is dit slechts een formaliteit om alle afspraken te bevestigen. Wanneer over bepaalde zaken nog onenigheid bestaat, dan zal de rechter die knopen moeten doorhakken.

  9. Inschrijven registers

    Tot slot moet de uitspraak van de rechter worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak gebeuren en zal gedaan worden door de advocaat/bemiddelaar. Dan is de echtscheiding definitief.

Do's

  • Denk heel goed na over wat je wilt, maar ben daarin wel reëel
  • Probeer oplossingsgericht te denken
  • Zoek een advocaat/bemiddelaar die bij je past en waardoor je je zeker voelt
  • Zoek een balans tussen je eigen wensen doorvoeren en water bij de wijn doen

Don'ts

  • Probeer het niet nog moeilijker te maken dan het al is door onnodig ruzie te maken, het proces te vertragen, etc.

Bron

Artikel over echtscheiding op advocatenvinder.nl (niet meer online)