Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Sociale vaardigheden » Hoe geef ik een peptalk
4

Hoe geef ik een peptalk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe geef ik een peptalk
Soms kan iemand wel een extra steuntje in de rug gebruiken, wat extra motivatie en inspiratie. Een peptalk is hiervoor een prima middel. En nee, een peptalk geven wil niet zeggen dat je maar vooral zo hard mogelijk moet schreeuwen. Een goede peptalk is juist meer gericht op luisteren en inhoud!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Aandacht voor je toehoorder(s)
  • Oprechte belangstelling
  • Positieve energie

Stappen

  1. Luister naar de ander

    Een peptalk geef je niet alleen op het veld, voor een wedstrijd, maar juist op hele normale momenten: tegen een collega die twijfelt over een overstap, tegen een vriend die zich afvraagt of dit hét moment is om voor zichzelf te beginnen, of tegen je baas die het na het zien van de jaarcijfers even niet meer ziet zitten. Om te weten wie er wel een peptalk kan gebruiken, moet je dus goed luisteren naar de mensen om je heen: waar houden ze zich mee bezig? Wat zijn problemen of twijfels waar ze tegenaan lopen?

  2. Toon interesse

    Soms hoef je niet eens een peptalk te geven om iemand op te peppen: het tonen van interesse kan al voldoende zijn. Vraag daarom eens door waarom je collega, vriend of baas het gevoel heeft op een zijspoor te zitten. Luister goed en stel iedere vraag die bij je op komt. Probeer het gesprek volledig bij die ander te houden, dus grijp niet iedere mogelijkheid aan om het gesprek op jezelf te betrekken!

  3. Zoek naar de kern van het probleem

    Tijdens het stellen van je vragen is het belangrijk om de kern van het probleem te ontdekken. Neem nu je vriend: is hij écht bang om voor zichzelf te beginnen, of is hij bang om te falen? Misschien heeft hij zich nog niet voldoende georiënteerd en weet hij gewoon nog te weinig over zijn mogelijkheden om met een gerust hart van start te gaan? Als je de kern van het probleem kunt bepalen, dan weet je ook precies hoe je in je peptalk een gevoelige, motiverende snaar kunt raken!

  4. Inspireer je toehoorder(s) met een peptalk

    Als je het idee hebt dat je de kern van het probleem te pakken hebt, dan is het tijd voor je inspirerende peptalk! Ga hierin uit van de toehoorder(s). Zeg dus niet: 'Ik...', maar 'Je...'. Moedig je toehoorder(s) aan tot actie. Zo kan je collega haar CV eens rondsturen, je vriend kan zich aanmelden bij een ondernemersnetwerk en je baas kan dit moment gebruiken om eens te brainstormen over bijvoorbeeld een nieuwe marketingformule voor zijn product of dienst! Doe dit op een vriendelijke manier, maak duidelijk dat je je toehoorder(s) begrijpt en geef ze concrete handvaten om in beweging te komen. Meer dan dat is een peptalk niet!

  5. Laat je inspireren

    Als het goed is heb je door middel van jouw peptalk mensen in beweging gekregen; het balletje dat stil was komen te liggen is weer in beweging gekomen. Laat jezelf hierdoor inspireren om niet alleen meer mensen op gang te helpen met een peptalk, maar ook zélf (weer) aan de gang te gaan met bijvoorbeeld onafgemaakte projecten of dat ene hele goede idee dat al jaren in de ijskast ligt!

Do's

  • Geef peptalks zoveel je kunt: het werkt niet alleen goed voor de toehoorder(s), maar pept ook jou helemaal op!
  • Luister goed om op te vangen wat je toehoorder(s) nu echt op zou kunnen peppen

Don'ts

  • Probeer je toehoorder(s) niet op te peppen met veel geschreeuw; je bent geen Amerikaanse football coach!

Bron

'Verspreid positieve energie: de 10 minuten peptalk' door Chungmei Cheng op SoChicken

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!