Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Bank en beleggen » Hoe beleg ik in goud
4

Hoe beleg ik in goud

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe beleg ik in goud
Goud is sinds mensenheugenis het hoogst gewaardeerde materiële goed. Dus de bewering dat dit edelmetaal een vaste en zekere belegging is, snijdt wel hout. Maar dan moet je wel denken aan de langere termijn. Wie vandaag goud koopt, kan daar over enkele maanden of jaren een fiks verlies op lijden. Koop je nu goud voor als je kinderen of kleinkinderen groot zijn, dan zul je daar niet gauw spijt van krijgen. Maar hoe doe je dat, beleggen in goud?

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

  • Geld, bij voorkeur minimaal enkele duizenden euro’s
  • Geduld, het geld moet niet snel nodig zijn
  • Een bank of goudhandelskantoor
  • Computer met internetverbinding
  • Prijsinformatie uit diverse bronnen

Stappen

  1. Verklaar je nader: waarom goud

    Om te beleggen in goud zijn er diverse goede redenen. Een belangrijke reden die vaak voorkomt, is dat je een flinke som geld wilt veiligstellen tegen crisisverschijnselen als een beurskrach, stevige inflatie of faillissement van banken. Een minder goede reden is: snel een graantje meepikken van de stijgende goudprijzen.

    Dat kán wel, maar dat vereist om wekelijks, en liefst dagelijks de marktontwikkelingen goed bij te houden. Want de prijs kan zomaar flink zakken, dat kan niemand voorspellen. In november 2008 bijvoorbeeld daalde de prijs met 20% in twee weken.

  2. Oriënteer je op de soorten beleggingen

    De meest directe manier van beleggen in goud is: goud kopen. Maar je kunt ook waardepapieren kopen waarmee je formeel eigenaar wordt van een stukje goud dat ergens in een kluis ligt. Of je koopt een aandeel in een fonds dat in goud belegt.

    Wat ook kan: aandelen kopen van goudmijnen. Of aandelen kopen in fondsen die beleggen in opties voor goud – dat wordt al vrij speculatief.

  3. Weet wat goud kost

    'De goudprijs' steeg begin december 2009 tot boven 1200. Wat zegt dat? De goudprijs wordt gewoonlijk uitgedrukt in Amerikaanse dollars, en per troy ounce. Zo’n ounce is 31,1 gram. Toen de goudprijs op $1200 per troy ounce stond, was die in euro’s circa € 810,-. Drie maanden later was de goudprijs gedaald, maar de koers van de dollar gestegen. Ondanks de lagere prijs, was goud dus in euro’s iets duurder. Ter oriëntatie: een gram goud kost, afhankelijk van de koersen, 25 tot 30 euro.

  4. Laat je geen gouden bergen beloven

    "Vanaf 2005 is de goudprijs alleen maar gestegen, van circa $420 naar $1100 per troy ounce!" Dat is waar. Maar kijk eens wat verder terug in de tijd. Wie zich tijdens de prijspiek van 1980 gek had laten maken en goud had gekocht, kreeg daar 25 jaar later nog niet eens de helft van de waarde voor terug. En dat nog zonder inflatieverlies. Zo dramatisch kan het dus ook. Kijk eens naar de verschillende grafieken bij Goldprice, en bedenk hoe je kunt bluffen en bedotten met harde getallen.

  5. Ga voor goud

    Waardepapieren kopen die letterlijk goud waard zijn, verlost je van de zorg om een klompje goud in huis of kluis. Maar met waardepapieren (aandelen, opties, warrants of obligaties) weet je tegenwoordig nooit meer helemaal zeker of ze hun waarde wel behouden. Alleen van echt, fysiek goud weet je zeker dat het waarde behoudt, al kan die wel stijgen en dalen. In deze Hoedoe beperken we ons nu tot de koop van puur goud.

  6. Koop alleen zuiver goud

    Zuiver goud bestaat voor 99,9% uit puur goud. Het gaat dan om ‘broodjes’, ofwel eenvoudige staafjes of plakken metaal. Dit is 24 karaats, ofwel 24 delen puur goud per 24 delen product. Goud is vrij zacht, en wordt daarom vaak gemengd met andere metalen om er sieraden van te maken. Een mengsel met koper geeft een donkere kleur, terwijl bijvoorbeeld toegevoegd nikkel leidt tot een lichter resultaat. Een gouden ring is soms maar 14 karaat, ofwel voor 58,5% van echt goud.

  7. Denk aan de verkoop

    Voordat je goud als belegging koopt, is het goed om na te denken over het waarschijnlijke doel. Zal het goud te zijner tijd in ene keer weer worden verkocht? Dan is het handig om één plak goud van een zeker gewicht te kopen. Is er een goede kans dat het edelmetaal naderhand in kleine porties weer van de hand gaat, dan is het beter om meerdere kleine plakje te kopen. In kleine porties is goud iets duurder om te kopen, maar je krijgt er dus ook iets meer voor terug.

  8. Vergelijk de prijzen

    Goud is bij meerdere aanbieders te koop, meestal ook via de bank. Veel verschillen de prijzen niet. Let wel op eventueel bijkomende kosten voor administratie, transport en verzekering. Er zijn wat procentjes te verdienen door het bij de ene of de andere te kopen, of om het zelf op te halen. Handig en veilig is om het gewoon door de postbode te laten bezorgen.

  9. Kies een betrouwbare leverancier

    Ergens in China of Afrika, of wie weet in België of Nederland, is vast een aanbieder te vinden die echt een hele scherpe prijs heeft. Snij je daar niet aan... Het is niet alles goud wat er blinkt. Weet je zeker dat het om 99,9% zuiver goud gaat, en exact het juiste gewicht? Het is wel zo veilig om een betrouwbare aanbieder te kiezen. Het goud moet aantoonbaar een ‘good delivery status’ hebben.

  10. Sla je slag

    Kopen moet je natuurlijk als de prijzen even laag liggen. Maar wanneer is dat zo? Niemand die het zeker weet. Dus oriënteer je eerst goed op de markt; dat kan via internet op veel manieren. Probeer te weten te komen of bijvoorbeeld de Wereldbank net weer enkele tonnen goud heeft verkocht, of op de markt zal brengen. Lees over de productie of problemen bij goudmijnen. Let op economische of politieke onrust in de wereld; grote woelingen leiden altijd tot een ‘vlucht in goud’. Zodra je goed onderbouwd denkt "nu is de kust veilig", dan: kopen.

Do's

  • Hou vast aan deze ene gouden tip: geloof niet in gouden tips. Informeer je wel vooraf heel goed
  • Wil je mooie gouden dingen, in plaats van kale plakken, koop dan bijvoorbeeld Zuid-Afrikaanse Kruger-rands, of eventueel oude Nederlandse gouden tientjes

Don'ts

  • Koop geen 'zeldzame, waardevolle' gouden munten. Die hebben vooral verzamelaarswaarde
  • Heb je zo'n glimmende plak goud in huis, wees gerust trots, maar bazuin het niet rond

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!