Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe bespaar ik op autokosten

Hoe bespaar ik op autokosten

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bespaar ik op autokosten
Een auto is praktisch, maar kan ook best duur zijn. Als je niet zonder je auto kunt, maar wel geld wilt besparen, dan zijn er gelukkig voldoende opties.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Auto
  • Beetje technisch inzicht
  • Durf

Stappen

  1. Gebruik de auto minder vaak

    De makkelijkste manier om minder autokosten te maken, is door de auto niet te vaak te gebruiken. Zijn er ritjes die je ook op de fiets kunt maken? Doe dat dan. Dat bespaart je ook nog eens een abonnement op de sportschool. Ook carpoolen kan je veel kilometers besparen. Denk ook na of ritjes echt nodig zijn. MOET je vandaag nog die boodschap halen, of kan dat morgen ook wel, als je toch al onderweg bent?

  2. Rijd zuinig

    Zuinig rijden is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarom zijn er verschillende campagnes die het stimuleren, waaronder Het Nieuwe Rijden. In het kort draait Het Nieuwe Rijden om beter anticiperen, waardoor je minder hoeft te wisselen tussen remmen en optrekken. Hierdoor verbruik je minder brandstof. Bovendien rijdt het rustiger en is het beter voor je auto. Doen dus.

  3. Voer zelf kleine reparaties uit

    Ruitenwisservloeistof bijvullen kun je prima zelf. En ook een lampje of een ruitenwisser vervangen is in de meeste gevallen niet zo moeilijk. Zoek in het instructieboekje op hoe dit precies werkt bij jouw auto en ga aan de slag. De meest gangbare lampjes kun je heel voordelig bij winkels als de Action kopen. Merkloze ruitenwissers kun je bijvoorbeeld bij Halfords kopen. 

  4. Sluit een voordelige verzekering af

    Een auto moet verzekerd worden. Het liefst een beetje goed, zodat je aan een ongeluk geen financiële strop overhoudt. De kosten van een verzekering verschillen per verzekeraar. Vergelijk de verschillende mogelijkheden zorgvuldig en kies de voordeligste autoverzekering. Bekijk je keuze elk jaar opnieuw, zodat je geen maand te veel premie betaalt.

  5. Volg een cursus

    Wil je ook iets meer ingrijpende reparaties zelf uitvoeren, zoals het verwisselen van een band of het vervangen van een accu? Dan kan het lonen om een cursus te volgen. De Volksuniversiteit - op verschillende plekken in Nederland te vinden - geeft regelmatig cursussen autotechniek. De kosten blijven vaak beperkt tot een paar tientjes en binnen een of twee avonden worden je de basisprincipes van auto's bijgebracht.

    Als je voortaan zelf problemen aan je auto op kunt lossen, scheelt je dat bezoekjes aan de garage én kun je jezelf ook redden als je ineens met pech komt te staan.

  6. Reageer op meldingen

    Als er lichtjes op je dashboard knipperen, dan is er iets aan de hand. Vaak is het iets kleins, dat eenvoudig te verhelpen is. Denk aan een te laag oliepeil. Negeer deze signalen niet, want dan kan de schade uiteindelijk wél heel groot worden.

    Weet je niet wat een melding betekent? Zoek het dan op in het instructieboekje. Vaak staat hier ook een mogelijke oplossing voor het probleem in.

  7. Maak duidelijke afspraken met de garage

    Je kunt er niet altijd onderuit; soms moet je naar de garage. Maak in dat geval duidelijke afspraken. Heb je zelf de ruitenwisservloeistof bijgevuld? Geef dan aan dat dit niet hoeft. Wil je dat er bijvoorbeeld alleen een keuring of beurt wordt uitgevoerd? Spreek dan af dat je gebeld wilt worden voor elke reparatie. Houd daarin ook voet bij stuk als je ineens wel met een te hoge rekening geconfronteerd wordt. Afspraak is afspraak.

    Let op: het heeft niet zoveel zin om vlak voor een beurt de olie aan te vullen; garages vervangen namelijk alle olie (en vaak ook het filter), ongeacht hoe vol het reservoir nog zit. Houd dat geld dus liever in je zak.

  8. Houd je aan de regels

    Zelfs als je zuinig rijdt en alle reparaties zelf uitvoert, kan autorijden onnodig duur worden als je je niet aan de regels houdt. Houd je daarom aan de maximumsnelheid, verleen voorrang waar dat moet, toeter niet onnodig en rijd niet over de vluchtstrook.

Do's

  • Onderneem ook kleine acties. Ze besparen je misschien niet veel geld, maar over een langere periode genomen kan het toch aantikken
  • Zorg dat je altijd wat lampjes in de auto hebt liggen. Als je met een kapotte lamp wordt aangehouden door de politie, kom je meestal onder een bekeuring uit als je direct de lamp kunt vervangen

Don'ts

  • Ga niet prutsen aan je auto. Als er dingen zijn die je zelf niet of niet goed kunt repareren, schakel dan een specialist in

Bron