Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Verzekeren » Hoe bespaar ik op mijn autoverzekering

Hoe bespaar ik op mijn autoverzekering

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 7 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bespaar ik op mijn autoverzekering
Je auto verzekeren is verplicht. Voor welke verzekering je kiest en bij wie je die afsluit mag je zelf weten. Rondshoppen kan de moeite lonen, zeker als je nog jong bent; uit het jaarlijkse onderzoek dat de Consumentenbond doet naar autoverzekeringen blijkt namelijk dat de verschillen tussen de duurste en de goedkoopste autoverzekering dan met name het grootst zijn.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Je autogegevens
  • Computer met internet
  • Overtuigingskracht
  • (Aangetekende) brief met postzegel (optioneel, om je lopende verzekering op te zeggen)

Stappen

  1. Bepaal welke verzekering je wilt

    Als je een autoverzekering afsluit, dan kun je naast je basisverzekering ook allerlei extra opties kiezen. Over het algemeen is een volledig cascoverzekering (dekt ook de schade die je zelf per ongeluk aan je voertuig aanbrengt) met name handig als je auto minder dan drie jaar oud is. Auto’s vanaf acht jaar oud kunnen vaak volstaan met een kale WA-verzekering (verplicht). Valt je auto net binnen die leeftijdsgrenzen, dan kun je het beste gaan voor een beperkte cascoverzekering, waarin ook specifieke, in de polis beschreven gevallen nog gedekt worden.

  2. Vergelijk verzekeringen op internet en vraag offertes op

    Via een website als Independer kun je met een paar gegevens en één druk op de knop een hele lijst offertes uit het systeem laten rollen. De offertes zijn up to date en passen bij jouw situatie. Leg ze naast elkaar en kies bijvoorbeeld drie offertes uit die bij je plan én je budget passen. Ga niet direct uit van de allergoedkoopste, maar kijk goed naar wat er precies wel (en wat niet!) aangeboden wordt. Ga ook niet direct in op de offerte van je eigen of een andere bekende bank; in veel gevallen zijn die duurder. Bij een verzekeraar zonder winstoogmerk zit je over het algemeen het beste.

  3. Maak een afspraak

    In een persoonlijk gesprek krijg je meer voor elkaar. Via een offertesysteem wordt er alleen gekeken naar zaken als je leeftijd en het type auto dat je rijdt. Niet naar je ervaring, het aantal jaar dat je je rijbewijs al hebt en het type rijder dat je bent. In een persoonlijke afspraak kun je dus meer gedaan krijgen als het gaat om korting. Maak daarom voor het afsluiten van een verzekering altijd een afspraak. Neem gerust concurrerende offertes mee en vraag wat het beste aanbod is dat die bewuste verzekeraar je kan geven. In veel gevallen krijgt degene die een verzekering verkoopt een premie voor iedere afgesloten verzekering, dus het is voor hen ook belangrijk om jou als klant binnen te halen.

  4. Zet de verzekering en auto op je eigen naam

    Voor veel mensen is het aantrekkelijk om de auto op iemand anders zijn naam te zetten en zo voor wat betreft de verzekering mee te profiteren van eerder opgebouwde schadevrije jaren of de korting die je krijgt voor een tweede auto. Doe dit niet. Ten eerste mag het niet en kun je zelfs op een zwarte lijst terecht komen, waardoor een verzekering afsluiten heel moeilijk en duur gaat worden. Daarnaast is het beter om zo vroeg mogelijk zelf te beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Dit kost je de eerste tijd misschien wat meer geld, maar je bouwt al snel een fikse korting op je premie op. Ook loop je niet het risico dat je – als je schade rijdt – de schadevrije jaren van een ander negatief beïnvloedt. Het zou dan kunnen dat diegene van je vraagt om zijn misgelopen korting te compenseren.

  5. Zeg je huidige verzekering op tijd op

    Dubbel betalen is nooit voordelig, dus zorg er voor dat je – als je al een verzekering had lopen – tijdig opzegt. In sommige gevallen doet je nieuwe verzekeraar dit voor je. Als je nieuwe verzekering dit niet voor je doet, stuur dan een (het liefst een aangetekende) brief en vraag altijd om schriftelijke bevestigingen van de opzegging.

  6. Blijf vergelijken

    Ook als je de voor jou beste en meest voordelige autoverzekering hebt afgesloten moet je blijven vergelijken. Steeds meer instellingen bieden verzekeringen aan en de concurrentie is sterk. Er is dus zeker een kans dat je een veel aantrekkelijker aanbod krijgt. Ook als je gewoon bij je huidige verzekeraar wilt blijven, is het handig om te vergelijken. Een beter aanbod bij de concurrent kun je gebruiken om weer opnieuw te onderhandelen over jouw verzekering!

Do's

  • Denk altijd even na over een aanbod en vergelijk het met je andere opties
  • Maak een persoonlijke afspraak, vaak krijg je dan sowieso al een korting aangeboden
  • Blijf vergelijken en wees niet bang je verzekeraar met een aantrekkelijk aanbod van de concurrent te confronteren

Don'ts

  • Neem geen genoegen met een standaard pakket; als de verzekeraar jou als klant wil hebben, dan mag daar ook best wat tegenover staan!
  • Ga niet in op de eerste de beste aanbieding; als het gaat om verzekeringen is er bijna altijd onderhandelingsruimte
  • Bespaar niet op de duur van je verzekering, maar laat hem ingaan op het moment dat je de auto in je bezit krijgt

Bron

Meer uitleg