Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Feestdagen » Hoe vier ik traditioneel carnaval
4

Hoe vier ik traditioneel carnaval

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 49 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vier ik traditioneel carnaval
Alaaf! Het is weer carnaval. Officieel kun je je drie dagen (officieus soms wel zes) lang schaamteloos vanaf tien uur ’s ochtends volgieten met bier, zonder voor alcoholist uitgemaakt te worden. Bovendien staat niemand er van te kijken als er een manshoge wortel samen met Bolke de Beer voorbij komt zwalken; niks is (te) gek. Het van oudsher eetfestijn is inmiddels een waar drinkfestijn geworden. Menig Nederlander van boven de rivieren trekt zijn feestkleding aan en reist af naar het zuiden voor een dag, of twee, non-stop feesten. De rasechte carnavalsvierders zijn van mening dat carnaval alleen in je bloed zit als je ermee bent opgegroeid.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Kostuum
  • Masker
  • Plezier
  • Witte bonen en haring
  • Geen honger

Stappen

  1. Weet wat je viert

    Drie (of zes) dagen lang feesten is leuk, maar wat vieren we eigenlijk? Het katholieke carnavalsfeest is de voorbereiding op de veertig dagen durende vastenperiode; de periode dat Jezus na zijn doop door Johannes de Doper in de woestijn heeft doorgebracht. In de vastenperiode probeert de duivel Jezus diverse keren te verleiden om ongehoorzaam te zijn aan God, maar Jezus houdt vol. Tegenwoordig staat de vastenperiode voor een periode van bezinning.

    Zoals vele andere religieuze feestdagen, is ook carnaval zeer waarschijnlijk van oorsprong een ‘heidens’ feest. Zo vierden de Kelten en Germanen het winterfeest en de Romeinen een feest ter ere van de zonnegod Saturnus. In beide feesten staan eten, drinken en verkleedpartijen centraal.

  2. Reken de datum uit

    Carnaval is nooit op dezelfde dag, maar wordt bepaald door de dag waarop Paaszondag valt. Paaszondag is op de eerste zondag na de eerst volle maan na het begin van de lente (21 maart). Carnaval valt altijd tussen begin februari en begin maart.

    Bijvoorbeeld: In 2009 is de eerste volle maan na het begin van de lente op donderdag 9 april. De eerstvolgende zondag is 12 april. Ga vervolgens zeven zondagen terug, en je weet dat in 2009 op zondag 22 februari carnaval officieel begint. In de meeste carnavalsdorpen en -steden kan je ook al zaterdag beginnen met hossen. Deze dag is er, net als Tweede Kerst- en Paasdag, door de jaren heen stiekem bij gesmokkeld.

  3. Kies een kostuum, mét masker

    Traditioneel waren de carnavalskostuums een manier om maatschappelijke zaken aan de orde te brengen. In Brabant zijn tijdens het carnaval rijk en arm gelijk; iedereen draagt een boerenkiel. In Limburg zijn de kostuums meer gericht op het bespotten van de maatschappelijke orde. De maskers worden al van oudsher gebruikt om boze geesten te verjagen.

  4. Vier feest tot en met Vastenavond

    Vastenavond, in het noorden ook bekend als Dikke Dinsdag, is de laatste dag waarop uitbundig gefeest, gegeten en gedronken mag worden. Volgens de katholieken is op dinsdagavond, als de klok middernacht slaat, carnaval officieel voorbij.
    Kinderen gingen vroeger op Vastenavond met een potjes langs de deuren en zongen liedjes om snoepjes te verzamelen. Deze snoepjes konden zij op de zondagen van hun vastenperiode opeten.

  5. Haal een askruisje

    De eerste dag van de vastenperiode is Aswoensdag. Op Aswoensdag halen katholieken traditioneel een askruisje in de kerk. De pastoor zet met as, het overblijfsel van verbrande palmtakken van Palmzondag van het voorgaande jaar, een kruisje op je voorhoofd. ’s Avonds staan er witte bonen en haring op het menu.

  6. Leef sober

    Na drie dagen uitbundig te hebben geleefd, moet je nu veertig dagen sober leven en mag je, uitgezonderd van de zondagen, geen vlees eten. Tijdens de vastenperiode bezin je je op je geloof, doe je boete en zuiver je je lichaam. De vastenperiode heeft veel overeenkomsten met de islamitische Ramadan.
    Vooral in de laatste week wijd je je nog sterker aan het geloof en het gebed. In deze week valt Goede Vrijdag; de dag waarop de kruisiging van Jezus wordt herdacht, het hoogtepunt van de vastenperiode.

  7. Vier het Paasfeest

    De periode van bezinning zit er op. Het is Pasen; het belangrijkste christelijke feest. Jezus is na zijn kruisiging opgestaan uit de dood en katholieken wachten zijn terugkomst op aarde af.

Do's

  • Begin niet te vroeg met carnaval, officieel duurt het volksfeest van zondag tot en met dinsdag.

Don'ts

  • Eet geen vlees tijdens de vastenperiode, behalve op zondag.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!