Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Muziek » Hoe ontwerp ik een cd-cover

Hoe ontwerp ik een cd-cover

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 28 uren
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe ontwerp ik een cd-cover
We kopen ze steeds minder, maar we branden ze dat het een lieve lust is: cd’s! En wat is er leuker dan een fijne compilatie samenstellen voor een jarige vriend of een wild feestje thuis? Precies. Maar bij muziek hoort passend artwork, zoals mayonaise bij Vlaamse friet. Aan de hand van tips van een van Neerlands meest begenadigde grafische vormgevers, Peter te Bos, legt deze Hoedoe uit hoe je een cd-hoes ontwerpt.

Hoedoe door: Ivo Victoria

Bekijk het profiel van Ivo Victoria
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

  • Pen en papier
  • Een computer + scanner
  • Software: een programma als QuarkXPress of InDesign + Photoshop en/of Illustrator
  • Veel fantasie

Stappen

  1. Realiseer je de limieten van je ontwerp

    Open een leeg document in je opmaakprogramma  en maak een kader van 12 centimeter bij 12 centimeter. Dat is namelijk het formaat van een standaard cd-hoes. Ontwerp je een hoes voor een ‘echte’ cd en wil jij (of de band) met een fancy digi-pack in de winkel liggen? Dan zijn de afmetingen 12,5 centimeter hoog en 14,1 centimeter breed. Bekijk dat kader aandachtig – dit zijn de limieten van je ontwerp. Klein, hé?

  2. Vergeet de naam van de band niet

    Vergeet de naam van de band en/of de titel van het album/compilatie niet. Plaats deze bij voorkeur in de bovenste helft van het kader – da’s lekker makkelijk bij het doorzoeken van een cd-rek, voor als je er toevallig nog eens eentje zou tegen komen in dit downloadtijdperk.

  3. Ontwerpen maar!

    “Nou, en dan vul je het in naar keuze,”, lacht Peter te Bos. Hij is de zanger van Nederpoplegende Claw Boys Claw, grafisch vormgever van talloze boeken en cd’s en de veelgeroemde art director van het Lowlands Festival. Bijgaand zie je de persfoto voor het recent en geweldige Claw Boys Claw album "Pajama Day". “Platenmaatschappijen zijn over het algemeen dol op bandfoto’s op een hoes. Zij willen graag dat de artiest herkenbaar is en dat het publiek een band opbouwt met de artiest. Dat is makkelijker als je de artiest ‘kent’ en als deze een herkenbaar imago heeft. Wil je geen foto, probeer dan artwork te verzinnen dat jouw muziekstijl benadrukt. Punk, hiphop, reggae, heavy metal – alle genres hebben hun eigen beeldtaal en ‘tone of voice’.”

  4. Je wil een bandfoto op de cover

    Stel: je wil een bandfoto op de hoes. Peter te Bos: “Amerikaanse bands zijn makkelijk te fotograferen, Nederlandse bands vaak niet. Geen idee hoe dat komt, het zit in de genen. Dus toen we de perspromotie-foto voor ons album gingen maken (de foto bij de vorige stap, red.), heb ik daar goed over nagedacht. Eerst heb ik deze schets gemaakt. John Cameron (de gitarist, red.) wilde ik in pyama. Ik dacht: dat zal hij nooit willen, maar wel als hij een bivakmuts mag opzetten zodat hij onherkenbaar is. Onze drummer ziet er meestal niet zo florissant uit dus die heb ik een bos bloemen gegeven. En dan heb ik er iemand bij gehaald die helemaal niets met de band te maken heeft. Dat is dat meisje. Dat roept vragen op, wie is dat, hoort zij er bij, waarom staat ze op de foto? Dat soort dingen intrigeert en dat is spannend. Als mensen zich vragen gaan stellen bij zo’n foto, worden ze ook nieuwsgierig naar de muziek (dat hopen we dan maar).”

  5. Bewaar al je droedels en ideeën

    Stel: je wil geen foto, maar je gaat je eigen artwork maken. Heb je een vastomlijnd idee van wat je wil? Prima, dan kan je daar naartoe werken. Maar het kan even efficiënt en leuk zijn om je fantasie tijdens het ontwerpen haar gang te laten gaan en te kijken waar je uitkomt. Dit was de eerste schets van “Pajama Day”. Peter te Bos: “Bewaar alle schetsen en droedels die je maakt of ooit gemaakt hebt. Je weet nooit of ze nog van pas zullen komen. Deze schets heb ik gemaakt nog voor ik überhaupt bewust bezig was met het ontwerpen van de hoes. Ik kende de titel van de plaat nog niet eens! Die schoot me pas te binnen bij het maken van deze schets. Toen wist ik plots: dit gaat werken.”

  6. Maak veel schetsen

    Dit was de tweede stap. Peter te Bos: “Hier staat de tekening al in het juiste formaat maar het was nog niet het juiste idee. Het is een van de vele schetsen die ik gemaakt hebt. Dat moet je altijd doen, veel schetsen maken. Het eerste idee hoeft niet zaligmakend te zijn. Uiteindelijk lijkt de definitieve hoes hier totaal niet op, maar elke schets is vaak een achteraf bekeken noodzakelijke stap op weg naar het eindresultaat. Al doende kom je te weten wat je niet wil, dat is misschien nog wel belangrijker dan wat je wel wil.”

  7. Maak het spannend

    En uiteindelijk werd het dit. Peter te Bos: “Vijf pistolen die gericht zijn op een pyama. Dat is eigenlijk volstrekt idioot. Mensen snappen dat niet, maar het intrigeert wel, het maakt nieuwsgierig naar de band en dus ook naar de muziek. Wie is dat zootje ongeregeld, dat wil ik wel eens luisteren. Ik vind het belangrijk dat de hoes wat bevreemding opwekt, zoals bij de films van David Lynch. Van zijn laatste film, England Empire (2006), snapte ik helemaal niks, maar ik vond hem prachtig.”

  8. Kan iedereen het?

    Peter te Bos: “Ja, iedereen kan het. Als ik het kan. Kop op!”

Do's

  • Begin met een kader van 12 bij 12 centimeter. Een cd-hoes is klein, dus het is maar beter je vanaf het begin aan deze limieten te houden. Als je op een groot formaat ontwerpt en het dan verkleint naar 12 bij 12, is de kans groot dat het ontwerpt totaal niet tot zijn recht komt.
  • Verzin iets dat nieuwsgierig maakt. Een hoes die intrigeert, maakt nieuwsgierig naar de muziek.

Don'ts

  • Hang niet de slimmerik uit: zet de naam van de band/compilatie en de titel goed duidelijk in de bovenste helft van de hoes.
  • Gebruik geen auteursrechterlijk beschermd beeldmateriaal dat je van internet af haalt. Het mag niet, tenzij je toestemming krijgt van de rechthebbende.

Bron

Twizter / Peter Te Bos
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!