Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Hoe doe ik niks
4

Hoe doe ik niks

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe doe ik niks
Vakantie, weekend of gewoon een uurtje vrij: lekker even helemaal geen verplichtingen! Zalig niksdoen in je uppie of met vrienden. Maar niks doen, echt helemaal niks, dat kan toch niet? En als het toch wel kan (want een hoedoe over hoe doe je niks schrijft een hoedoener vast niet voor niks ;-) hoe moet dat dan?

Hoedoe door: Petra Megens

Bekijk het profiel van Petra Megens
Aantal Hoedoes: 17


Benodigdheden

  • Niks

Stappen

  1. Haal adem

  2. Ont-moet jezelf

    Hoe niksdoen moet? Niet! Niets doen betekent eerst en vooral: niets moeten. Die knop mag om.

    Een uur, een dag of een maand vrij van studie, werk of huishouden. Even geen taken, verplichtingen of targets. Je moet helemaal niks. Maar 'niks' is niet niks als het om moeten gaat. We zijn zo gewend om van alles te moeten, dat we iets te moeten zoeken zodra we even niks hoeven. Daarom gaan we koffiedrinken en roken als het pauze is. Want ja: je moet toch wat? Nee. Je moet niks.

    Jezelf ont-moeten is het eerste wat je mag doen als je even niks hoeft. Sterker, je mag jezelf altijd ont-moeten, ook als je aan het werk of de studie bent. Maar daarover later meer. Nu kijken we eerst naar hoe je dat doet, dat ont-moeten. De eerste stap is: jezelf te vertellen wat je allemaal níet moet.

    • Je moet niet dertig kinderen onderwijzen en opvoeden
    • niet een kwartaalrapportage maken
    • niet de lopende band in de gaten houden
    • niet een werkstuk schrijven
    • niet dweilen
    • niet vergaderen
    • niet heen-en-weer-reizen, etc.

    Dat alles moet nu niet. Dat alles is klaar voor nu.

  3. Vind het voeldoel achter het doe-doel

    O.k., nu je niks meer moet, is de vraag: wat zou jij nu willen? En niet alleen: wat zou je willen doen. De vraag is vooral: hoe zou jij je willen voelen als je dat doet of gedaan hebt? Sta daar eens een halve minuut bij stil.

    Bijna automatisch denken we bij 'doelen' aan doe-dingen: je wil met vrienden samen zijn, je Spaanse uitspraak verbeteren, de Koninginnepage in zijn natuurlijke habitat ontmoeten, je wil luieren, zonnebaden, de schuur opruimen..

    Niks mis mee, behalve dat een doe-doel zich al gauw tegen je keert en 'moeten'  wordt. Behalve als je weet wat je voeldoel is. Je voeldoel is het doel dat meteen achter het doe-doel ligt. Je doet wat je doet, omdat je daarmee bepaalde menselijke behoeften bij jezelf bevredigt. Als die behoeften vervuld zijn, voel je je goed. Hoe wil je je voelen als je met vrienden samen bent: wil je voelen dat je leeft en sterk en gezond bent? Dan ga je misschien samen sporten. Wil je je vrolijk en warm voelen, opgenomen in de gemeenschap? Dan ga je misschien samen stappen. Wil je... etc.

    Het blijft verleidelijk om van willen, moeten te maken. Je wil je levend en sterk voelen, dus je wil sporten. Maar het moet niet. Dat voeldoel haal je misschien ook op een andere manier. En misschien is het zelfs wel genoeg als je alleen maar weet dat je gezond, sterk en levend bent. Je wil genieten van het sociale contact met de plaatselijke bevolking, dus je wil je Spaanse uitspraak verbeteren. Maar het moet niet. Dat voeldoel bereik je misschien ook op een andere manier...

  4. Zwijg als je 'ik moet' wil zeggen

    Beetje flauw, maar wel doeltreffend. Zwijg als je 'ik moet' wil zeggen. Als je genoeg gezwegen hebt, probeer dan eens 'ik wil' te zeggen.

    Het is gebeurd voor je het weet! Ik wil honderduit kunnen praten met de Spanjaarden, dus ik moet mijn uitspraak wel even oefenen! Ik wil de Koninginnepage in zijn eigen omgeving ontmoeten, dus ik zal de Zwitserse berg op moeten. Ik wil dansen, lachen en feesten, dus ik moet vannacht uit. Ik moet naar een feestje, ik moet een kaartje kopen, ik moet...

    Als je 'ik moet' uit je mond hoort komen, verbeter jezelf dan eens. Maak ervan: ik wil. Ik wil een kaartje kopen, ik wil boodschappen doen voor een lekker etentje, ik wil de Zwitserse berg op, ik wil zwijgen als ik ik moet wil zeggen.

  5. Ken je wezenlijke behoeften en vervul ze

    Wij mensen hebben in de grond allemaal dezelfde wezenlijke behoeften. We hebben behoefte aan contact, aan ontwikkeling, aan beweging, aan licht en warmte en natuurlijk ook aan voedsel en beschutting. Maar vooral hebben we er behoefte aan om iets te betekenen voor een ander. Om waardevol te zijn voor deze wereld.

    Hoe zit dat bij jou? Wat heb jij nodig aan contact, aan ontwikkeling, aan licht en warmte?

    En vooral: wat wil jij toevoegen aan deze wereld?

  6. Doe wat je niet laten kan

    Als je het moeten werkelijk voorbij bent, ga je vanzelf doen wat je niet laten kan, vanuit je wezenlijke menselijke behoeftes. En als jij doet wat jij niet laten kan zet je het beste van jezelf in de wereld neer, zodanig dat het van waarde wordt voor anderen. Dat is niet niks!

    Echt 'niks' doen bestaat natuurlijk niet. Je doet altijd iets. Maar niets moeten bestaat wel degelijk. Niet alleen nu jij een uurtje, een dag of een half jaar vrij hebt, maar altijd. Ook als je aan het werk of aan de studie bent. Ga dus elke keer opnieuw ont-moeten als je denkt dat je iets moet. 'Moeten' is een manier van denken die niet alleen in de vakantie, maar altijd contraproductief is. 'Niets moeten' is hetzelfde als 'doen wat je niet laten kan'. Wat dat ook is:

    • lekker koken voor vrienden en familie (en dan vooraf boodschappen halen, de vloer dweilen en verse bloemen neerzetten)
    • aan je dertig kinderen vertellen hoe de Spanjaarden in de binnenlanden leven
    • een prachtvlinder op de omslag van je kwartaalrapportage zetten
    • heerlijk lachen met je collega's aan de lopende band
    • ...
  7. Haal nog een keer adem

Bron

Knetterdruk - werken in deze hyperactieve tijd. Thema, Zaltbommel, 2007

leuk

door Juridisch Advies Van Wieringen op 15-09-2010 10:50
Bedankt, loop zelf al een jaar tegen iedereen te vertellen dat ik niets "moet". Dus dit artikel voegt wel de ondebouwing toe.
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!