Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Voeten » Hoe heb ik nooit meer koude voeten

Hoe heb ik nooit meer koude voeten

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je kent het wel: je hebt jezelf volledig ingepakt, maar je voeten blijven koud. En als je voeten koud zijn, dan krijgt de rest van je lijf het ook maar moeilijk warm. Een vervelend kwaaltje, waar je niet zomaar vanaf komt. Gelukkig zijn er een paar handigheidjes die je kunnen helpen om tóch van je koude voeten af te komen!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Lekkere voetencrème, het liefst een versie die je voeten verwarmt
 • Dikke, wollen sokken
 • Gezonde levensstijl
 • Voetenbadje

Stappen

 1. Neem je levensstijl onder de loep

  Voor het verschijnsel 'koude voeten' is niet één oorzaak aan te duiden. Een verslechterde bloedcirculatie is een mogelijke oorzaak, maar ook leeftijd en hormonen kunnen van belang zijn.

  Aan die laatste twee kun je niet zoveel doen, aan dat eerste wel: neem je levensstijl onder de loep! Je bloedcirculatie kan namelijk verslechteren door roken, drinken en weinig bewegen. Verwen jezelf met een gezonde levensstijl en je zult merken dat niet alleen je voeten hiervan profiteren!

 2. Check je schoenen

  Koude voeten kunnen ook veroorzaakt worden door niet of slecht passende schoenen. Controleer je schoenen eens goed en kijk of je aan alle kanten voldoende ruimte hebt. Check daarnaast ook of ze nog in goede staat zijn: een kapotte zool zal misschien niet de directe oorzaak zijn van je koude voeten, maar is natuurlijk niet bevorderlijk voor je probleem.

 3. Draag wollen sokken

  Wollen sokken stimuleren de bloedcirculatie, waardoor je de kans op warme voeten vergroot. Draag dus zo vaak mogelijk wollen sokken. Ben je bang voor stinkvoeten? Ook die zijn te verhelpen.

 4. Masseer je voeten regelmatig

  Ook een massage stimuleert de circulatie van je bloed. Je voeten kunnen dus wel regelmatig een flinke kneedbeurt gebruiken. Crème je voeten tijdens de massage lekker in met een dikke voetencrème of lekkere massageolie en trek daarna een lekker paar dikke, wollen sokken aan.

 5. Neem een wisselvoetenbad

  Met een voetenbad houd je je voeten fris en schoon. Als je van het voetenbad een wisselbad maakt, waarbij je je voeten afwisselend in warm en koud water houdt, dan zorgt dit voor een betere doorbloeding van je voeten, waardoor ze al snel warmer voelen.

  Begin met 3 minuutjes in warm water, wissel af met een half minuutje in koud (niet lauw!) water en stap vervolgens weer 3 minuten over in het warme water. Herhaal dit ritueel zo vaak je wilt, zolang je maar eindigt met warm water. Ook daarna weer lekkere wollen sokken aantrekken, om de warmte ook daadwerkelijk bij je voeten te houden!

 6. Bezoek je huisarts

  Helpt helemaal niets tegen je koude voeten? Breng dan ook eens een bezoekje aan je huisarts. Het kan zijn dat er een medisch probleem ten grondslag ligt aan je voetenprobleem. In dat geval zal je huisarts je wellicht een medicijn of andere remedie aan kunnen raden.

Do's

 • Verzorg je voeten goed, je hebt maar één paar
 • Blijf je last houden van koude voeten? Breng dan eens een bezoekje aan de dokter of een (gediplomeerde) pedicure

Don'ts

 • Verwarm je koude voeten niet door ze op de kachel te leggen; het werkt niet en kan zelfs voor onflatteuze bloeduitstortingen zorgen

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!