Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Stress » Hoe voorkom ik een bore-out

Hoe voorkom ik een bore-out

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Bore-out is het omgekeerde van stress of een burnout: geestelijke en lichamelijke klachten door chronische onderbelasting en verveling. Net als bij stress word je ongemotiveerd, chagrijnig, prikkelbaar en emotioneel. Verveel je je op je werk? Neem initiatief en voorkom een bore-out!

Hoedoe door: Renate Boogvrouw

Bekijk het profiel van Renate Boogvrouw
Aantal Hoedoes: 15


Stappen

  1. Test jezelf: heb je een bore-out?

    • Doe je privézaken op het werk?
    • Verstuur je privémails naar collega's in werktijd?
    • Doe je soms net alsof je het druk hebt?
    • Voel je jezelf niet uitgedaagd en verveeld?
    • Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van je werk, terwijl je geen drukke dag hebt gehad?
    • Zou je je werk in minder tijd kunnen doen?
    • Ben je bang om van baan te veranderen omdat je dan minder gaat verdienen?
    • Ben je ontevreden met je werk?
    • Vind je je werk zinloos?
    • Heb je weinig interesse in je werk?

    Als je op vier of meer vragen 'ja' antwoordt, dan heb je misschien een bore-out, of ben je er vatbaar voor.

    Bron: Diagnosis boreout, Peter Werder en Philippe Rothlin, 2008. In het Nederlands vertaald: Bore-out - Als verveling je werk wordt, Het Spectrum, 2009.

  2. Doe je werk mooier, beter of sneller

    Neem het werk dat je doet eens onder de loep. Hoe kun je je werk mooier, beter of sneller doen? Hoe saai je klussen ook zijn, je kunt er altijd wel iets aan verbeteren. Misschien kun je je werk goedkoper of veiliger maken.

    Van het nadenken over slimmer werken krijg je op zichzelf al voldoening, maar bovendien kun je zo je ambitie tonen aan je collega's of manager.

  3. Gebruik de ruimte in je takenpakket

    Pluis je functieomschrijving en takenpakket nog eens na en ga op zoek naar taken die jij interessant vindt. Misschien bewandel je te veel de gebaande paden en is er wel degelijk ruimte om uitdagend werk op te pakken.

    Dat geldt zelfs voor een vakkenvuller in de supermarkt. Die kan klanten helpen, verlopen en beschadigde producten opruimen, bevoorradings- en schapproblemen signaleren, nieuwe vakkenvullers inwerken enzovoorts.

  4. Zoek actief naar nieuwe kansen

    In elke organisatie blijft wel werk liggen, dat je collega's niet willen doen of waar ze gewoon geen tijd voor hebben. Kijk om je heen, praat met collega's en neem initiatief. Pak nieuwe taken of verantwoordelijkheden op, of vraag of je mag meedraaien in een interessant project.

  5. Maak een voorstel om het werk te verbeteren

    Kijk eens kritisch naar je eigen werk en dat van je collega's. Wat kan er beter? Schrijf een verbetervoorstel, of nog mooier: een plan van aanpak voor de verbetering. Stuur het naar je manager en maak een afspraak om het te bespreken.

    Ook als het voorstel niet wordt overgenomen heb je er veel aan: het schrijven van zo'n voorstel is uitdagend en je geeft een signaal af aan je manager dat je toe bent aan meer verantwoordelijkheid.

  6. Vraag om uitbreiding van je takenpakket

    Gebruik het jaarlijkse functioneringsgesprek met je manager om een aanpassing of uitbreiding van je verantwoordelijkheden of takenpakket te vragen. Bespreek ook of er ruimte is om een opleiding te volgen, dat is alleszins redelijk als je nieuwe taken op je neemt.  

  7. Leer iets nieuws

    Iets nieuws leren geeft je weer energie: je wordt geprikkeld om met je nieuwe kennis en vaardigheden aan de slag te gaan. Het mooiste is natuurlijk om een cursus of opleiding te volgen die nieuwe mogelijkheden op je werk binnen bereik brengt.

  8. Onderneem nieuwe activiteiten in je privéleven

    Mensen die aan een bore-out lijden, komen 's avonds vaak niet verder dan met een zak chips op de bank voor de tv. Van een nieuwe privéactiviteit - bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, een cursus of sport - krijg je weer energie. Dat kan je helpen om de situatie op je werk te verbeteren.

  9. Zoek een andere baan

    Als je in je huidige baan tegen alle muren bent aangelopen, dan wordt het misschien tijd om een nieuwe start te maken en een andere baan te zoeken. "Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging", is de gebruikelijke formulering.

Do's

  • Bespreek je probleem met je baas. Soms heeft een manager gewoon geen idee dat iemand zich verveelt en onderbelast is.
  • Breng het probleem positief: benoem je sterke punten, zeg dat je tijd over hebt voor extra werk en dat je denkt dat je meer verantwoordelijkheid aankunt.

Don'ts

  • Doe niet alsof je het druk hebt, terwijl je vooral saai en vervelend werk doet.
  • Geef anderen niet de schuld van jouw situatie.

Bron

Gesloopt door de verveling, Elsbeth Stoker, Volkskrant, 30 maart 2010

Meer uitleg