Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Yoga » Hoe beoefen ik Qigong
4

Hoe beoefen ik Qigong

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe beoefen ik Qigong
Qigong is een oude, Oosterse vorm van beweging die ervoor zorgt dat je lichaam en geest in balans komen. Het is nog niet zo heel erg bekend in Nederland, maar komt steeds meer op. Logisch, want met qigong kun je heerlijk ontspannen. Het is eigenlijk het beste te omschrijven als een soort dynamische meditatie. Maar hoe werkt het eigenlijk?

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Lekker zittende kleding
  • Rustige ruimte

Stappen

  1. Corrigeer je houding

    Qigong draait eigenlijk om drie bewuste correcties: het corrigeren van je houding, het corrigeren van je ademhaling en het corrigeren van je bewustzijn. Deze correcties worden in de eerste drie stappen behandeld.

    Een goede houding is één van de belangrijkste onderdelen van qigong. Als je houding niet goed is, dan ontstaan er op allerlei plekken blokkades, waardoor de energie niet of niet goed door je lichaam stroomt. Dit kost je energie en kan zelfs leiden tot blessures of ziekte. De verschillende qigong-oefeningen zijn erop gericht om je houding te verbeteren, maar vragen wel om een bewuste verbetering. Als je in een positie staat, denk dan na over hoe je staat. Voel dat je je energie evenwichtig verdeelt en probeer helemaal in balans te komen. Ook dit vraagt oefening; het zal waarschijnlijk niet in één keer lukken. Na verloop van tijd wordt dit echter makkelijker, zolang je er maar bewust mee bezig blijft.

  2. Focus op je ademhaling

    Een goede ademhaling is de tweede stap. Dit is voor veel mensen moeilijk; door de jaren heen heb je geleerd om op een bepaalde manier te ademen en het is niet makkelijk om dat af te leren. Je ademhaling wordt meestal bepaald door je levenstempo: als je altijd heel ontspannen bent, zul je waarschijnlijk al erg rustig ademhalen. Voor mensen die veel stress ervaren, ligt het ademhalingstempo weer veel hoger.

    Qigong vraagt om een bijzondere vorm van ademhalen: tijdens het (diep) inademen zorg je ervoor dat je onderste buikspieren uitzetten. Tijdens het (rustig) uitademen let je erop dat je buikspieren zich samentrekken. Als je voor jezelf even ademhaalt, dan zul je waarschijnlijk merken dat je normaal gesproken helemaal niet 'ademt' met je buikspieren. Pas als je je hiervan bewust wordt, kun je dit veranderen.

  3. Pas je gedachten aan

    Doe je ogen eens vijf minuten dicht en concentreer je op je gedachten. Waarschijnlijk schieten ze alle kanten op: van die opdracht voor je werk tot de vaat, van het probleem waar je kind je over vertelde tot een verjaardag volgende week en van het werk in de tuin tot die kast die je nog steeds moet opruimen. Deze gedachten dienen een doel, maar tegelijkertijd zorgen ze alleen maar voor spanning. Zeker als je ze niet kunt loslaten. Qigong vraagt je om je bewustzijn aan te passen en je gedachten als het ware te corrigeren.

    Op die manier kun je je stressniveau verlagen en je veel meer richten op het 'nu'; het moment waarop je bewust aan het ontspannen bent. Probeer, steeds als je een oefening uitvoert, alle gedachten die niets met qigong te maken hebben te blokkeren. In het begin zul je denken: 'Dit werkt, niet, want nu denk ik alleen aan het blokkeren.' Na verloop van tijd zul je merken dat je gedachten tijdens deze momenten minder worden, tot ze op een gegeven moment praktisch helemaal verdwenen zijn.

  4. Gebruik je 'correcties' in de praktijk

    Nu je weet waar je op moet letten, is het tijd om deze correcties in de praktijk te brengen. Qigong kent honderden oefeningen, waarvan je er een aantal in de links onderaan deze hoedoe kunt vinden. We geven je hier vast een eenvoudig voorbeeld. Volg de aanwijzingen nauwkeurig en oefen deze positie bijvoorbeeld elke dag, tot je de aanwijzingen niet meer bij de hand hoeft te houden, maar het als vanzelf gaat.

    Ga rechtop staan, zet je voeten een klein beetje uit elkaar en laat je armen langs je lijf hangen. Blijf zo even staan. Als je er klaar voor bent, beweeg je je handen langzaam omhoog en open je ze naar buiten, alsof je twee sinaasappels naast je houdt. Blijf zo even staan. Beweeg je handen vervolgens naar boven, terwijl je diep inademt. Zorg ervoor dat je vingers elkaar boven je hoofd raken. Beweeg je armen vervolgens in één vloeiende beweging naar beneden. Schuif je handen, naarmate ze verder naar beneden komen, meer over elkaar en druk de lucht onder je als het ware weg, tot je helemaal door je knieën gaat en niet verder kunt. Tijdens deze neerwaartse beweging adem je uit. Blijf op je hurken zitten, en maak met je handen een beweging alsof je bladeren bij elkaar veegt. Als je handen elkaar weer in het midden ontmoeten, houd je ze daar en kom je rustig omhoog en adem je weer in. Herhaal deze oefening in een vloeiende beweging. Eindig door je handen van boven je hoofd langzaam naar beneden te brengen.

    (Ging dat wat te snel? In deze video wordt de oefening voorgedaan)

Do's

  • Blijven oefenen. Qigong kan beoefend worden op verschillende niveaus en zolang je blijft oefenen, kun je steeds een stukje beter worden
  • Heb je problemen met je gezondheid, bijvoorbeeld een hoge bloeddruk? Informeer dan eerst bij een Qigong-leraar welke oefeningen geschikt voor je zijn. Er zijn een aantal oefeningen die je dan niet mag doen

Don'ts

  • Begin niet direct met de moeilijkste oefeningen, maar ga stap voor stap

Bron

Qigong Institute, een instituut dat zich richt op onderzoek en onderwijs

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!