Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Hoe draag ik bij aan de leefbaarheid in mijn buurt
5

Hoe draag ik bij aan de leefbaarheid in mijn buurt

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe draag ik bij aan de leefbaarheid in mijn buurt
Leefbaarheid is een veel gebruikt begrip waarvan niemand precies weet wat het betekent. Het heeft te maken met hoe prettig het is om ergens te wonen, maar daar heeft iedereen zijn eigen maatstaven voor. Als je jouw buurt niet leefbaar genoeg vindt, zul je daar dus zelf iets aan moeten doen!

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • De wil om zelf iets te veranderen

Stappen

  1. Kijk om je heen

    Mascha Geleijnse is wijkcoördinator bij de gemeente Alkmaar. Ze heeft de wijk Overdie onder haar hoede, één van de veertig aandachtswijken van minister Vogelaar. Volgens haar heeft leefbaarheid een sociale en een fysieke component: "Of een wijk leefbaar is, heeft aan de ene kant te maken met hoe de sfeer in de buurt is. Hoe gaan de bewoners met elkaar om, zijn er veel gezamenlijke activiteiten, zeggen mensen elkaar gedag op straat en dat soort dingen. Daarnaast herken je een leefbare wijk ook aan hoe die eruitziet. Ligt er veel troep op straat, zijn er veel onverzorgde stukken groen en hoeveel gebouwen staan er leeg, zijn vragen waar je dan aan kunt denken."

    Om te weten te komen of jouw buurt leefbaar is, moet je dus niet alleen bij jezelf te rade gaan, maar ook om je heen kijken. Vraag ook eens aan je buren wat zij ervan vinden.

  2. Trek aan de bel

    "Als je problemen hebt met de leefbaarheid in je wijk, kun je het beste beginnen door dat aan te geven. In de meeste wijken is wel een wijkraad of soortgelijke bewonersorganisatie te vinden. Er is vaak ook een wijkmeester of buurtcoach bij wie je terecht kunt," adviseert Mascha. "Gemeenten en wijkinstanties kunnen niet zonder de input van de bewoners. Aan de bel trekken is dus erg belangrijk als je iets wilt doen aan de leefbaarheid in je buurt."

  3. Organiseer zelf een leefbaarheidsproject

    Is er in jouw buurt geen organisatie of aanspreekpunt voor leefbaarheid? Informeer dan eens bij de gemeente hoe je bijvoorbeeld zelf een wijkraad kunt oprichten. Vaak zijn daar subsidieregelingen voor.

    Maar je hoeft niet meteen een wijkvereniging op te richten om subsidie te krijgen. Mascha vertelt: "De meeste gemeenten hebben een potje met geld voor bewonersinitiatieven. Daarmee kun je bijvoorbeeld een rommelmarkt of buurtfeest organiseren, maar ook een schoonmaakactie of iets anders dat bijdraagt aan de sfeer en leefbaarheid in je buurt."

  4. Ga goed met je buren om

    Een goed contact met je buren is ook heel belangrijk. Natuurlijk kun je je buren niet zelf kiezen en zijn het misschien niet de personen die je als vrienden zou hebben gekozen, maar jullie hebben wel dagelijks met elkaar te maken. Een goede relatie met je buren zorgt voor meer sociale controle, wat ook bijdraagt aan de leefbaarheid.

  5. Wees betrokken bij wat er in je wijk gebeurt

    De buurt waar je woont is niet alleen de plek waar je huis staat, dat moge duidelijk zijn. Maar je moet er zelf iets van maken! Probeer dus wat meer betrokken te raken bij wat er speelt in je wijk. Lees de wijkkrant en ga naar buurtbijeenkomsten en inloopavonden, om mee te beginnen.

    Om betrokken te zijn bij je buurt, hoef je echt niet meteen in de wijkraad te gaan zitten, maar het kan wel. "Wijkraden en andere vrijwilligersorganisaties in je buurt zitten waarschijnlijk te springen om vrijwilligers. Er is altijd wel iets dat bij je past. In Overdie is bijvoorbeeld een kinderboerderij die zich ook inzet voor een betere wijk. Misschien is er bij jou in de buurt ook wel zoiets. Informeer daar eens naar!"

  6. Ga in de politiek

    Als je niet alleen in je eigen buurt, maar in de hele gemeente de leefbaarheid zou willen verbeteren, is er geen betere plek om dat te doen dan in de gemeenteraad. Je kunt je eigen politieke partij oprichten, maar je aansluiten bij een bestaande partij met dezelfde opvattingen als jij is ook een mogelijkheid. En wie weet, schop je het wel tot fractievoorzitter!

Do's

  • Nadenken over wat jij in je buurt mist
  • Iedereen die je tegenkomt gedag zeggen
  • Je troep opruimen en je tuin verzorgen

Don'ts

  • Je vuilnis lang in het zicht laten staan: die vuilcontainer is er niet voor niets!
  • Geen rekening met je buren houden
  • Je mond houden als je vindt dat iets in je buurt beter kan

Bron

Interview met Mascha Geleijnse, wijkcoördinator van de wijk Overdie in Alkmaar