Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Hoe kom ik in actie bij vermoeden van kindermishandeling
4

Hoe kom ik in actie bij vermoeden van kindermishandeling

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 7 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe kom ik in actie bij vermoeden van kindermishandeling
Op kindermishandeling ligt allang geen taboe meer, maar op het actie ondernemen bij het vermoeden van kindermishandeling wél. Want wat kun je nu doen als je denkt dat een kind mishandeld wordt? Welke stappen kun je wel nemen en wat moet je vooral niet doen? Het Nederlands Jeugd instituut (NJi) is hét expertisecentrum voor jeugd en opvoeding en is actief in het voorkomen van kindermishandeling.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Achtergrondinformatie
  • Betrouwbare bron (optioneel)
  • Lef

Stappen

  1. Analyseer je vermoedens

    Het vermoeden dat een kind in je omgeving mishandeld wordt komt niet zomaar uit de lucht vallen. Bedenk voor jezelf goed waarom je dit vermoeden hebt. Je zult je verhaal waarschijnlijk nog een aantal keer moeten doen aan verschillende instanties, dus het is verstandig om voor jezelf op een rijtje te zetten waar je vermoeden vandaan komt en of je hier bepaalde bewijzen voor hebt. Nederlands Jeugd instituut: 'Mishandelde kinderen zenden vaak, zonder het zelf te weten, signalen uit. Het gaat daarbij om lichamelijke signalen en om gedrag van het kind. Ook aan het gedrag van de ouders is soms te merken dat er iets scheef zit.' Hiervoor zijn een aantal signaallijsten opgesteld die je kunnen helpen om een beter inzicht te krijgen.

  2. Trek aan de bel

    Wacht niet af tot je 'echte' bewijzen vindt: dan kan het al te laat zijn. Trek daarom tijdig aan de bel. Het Nederlands Jeugd instituut adviseert je, wanneer je je zorgen maakt over een kind, contact op te nemen met Veilig thuis. Hier kun je je vermoedens met een deskundige bespreken en informatie inwinnen over acties die je kunt ondernemen. Dit kan volledig anoniem: je hoeft je naam of de naam van het kind niet te noemen en je hoeft ook niet te zeggen op welke manier je met het kind te maken hebt. Dit gesprek is er in eerste instantie alleen op gericht om jou te adviseren. Het is bovendien vertrouwelijk.

  3. Maak gebruik van je recht op anonimiteit

    Ouders willen over het algemeen weten van wie de melding van kindermishandeling afkomstig is en zullen er veel aan doen om erachter te komen wie de melder is. Hierom geven veel organisatie de naam van de melder prijs, mits daarvoor toestemming gegeven is. Denk er goed over na of je hiervoor toestemming wilt geven. In de meeste gevallen zullen ouders je niet dankbaar zijn en in sommige gevallen kun je misschien zelfs represailles verwachten. Wettelijk gezien heb je recht op anonimiteit ten opzichte van de ouders. Aarzel niet om hier gebruik van te maken, maar houd wel het belang van het kind in de gaten. Het NJi: 'Uit ervaring is gebleken dat anonieme meldingen het vertrouwen van ouders in hun omgeving kunnen schaden en voor grote problemen zorgen.' Anoniem blijven is dus niet altijd de beste oplossing, maar denk wel goed na voor je je gegevens doorgeeft!

  4. Bied hulp

    Soms kan een gezin zo in de problemen zijn geraakt, dat ook een stimulerende, sociale omgeving al een positieve invloed kan hebben. Bied daarom je hulp aan. Hierdoor kun je niet alleen 'van binnen' bekijken of je vermoedens kloppen, maar je kunt wellicht ook je steentje bijdragen aan een verlichting van de druk binnen het gezin. Wat de juiste vorm van hulp is verschilt per gezin, maar je kunt op kleine manieren helpen door bijvoorbeeld altijd vriendelijk te groeten, de (mogelijk mishandelde) kinderen eens wat vaker bij jouw kinderen te laten spelen, of eens te helpen met de boodschappen. Zo geef je tevens de indruk dat het kind er niet alleen voor staat en dat jij een oogje in het zeil houdt.

  5. Houd een vinger aan de pols

    Kindermishandeling kun je als buitenstaander vaak enkel aan de kaak stellen, niet oplossen. Hou daarom na het indienen van je melding ook een vinger aan de pols bij de instanties. Vraag regelmatig of er al vorderingen zijn en aarzel niet om eventuele nieuwe ontwikkelingen door te geven.

  6. Schakel de school in

    Wanneer je het idee hebt dat er geen ontwikkelingen worden gemaakt, kun je altijd nog de school waar het kind op zit inschakelen. Het is aan te raden om dit pas te doen als je echt geen andere mogelijkheid ziet: niet iedere school beschikt over een protocol om met mogelijke gevallen van kindermishandeling om te gaan, waardoor een school niet altijd op de juiste manier met de melding omgaat. De school heeft echter wel de mogelijkheid om het kind goed in de gaten te houden én de ouders eventueel uit te nodigen voor een gesprek. Hiermee kan weer belangrijke informatie vergaard worden voor de betrokken instanties.

  7. Blijf doorgaan

    Vanwege de gevoelige aard van kindermishandeling, kan het zijn dat je regelmatig het idee hebt dat je niets opschiet. Geef op zulke momenten niet op, maar bedenk waar je het voor doet: het kind. Een mishandeld kind kan een leven lang last houden van bijvoorbeeld een dramatisch gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor het niet goed kan functioneren. Het NJi: 'Kindermishandeling verstoort een gezonde ontwikkeling en leidt vaak tot blijvende schade.' Wanneer je nu vol blijft houden tot er een oplossing is, zullen jij én het kind daar later alleen maar blij mee zijn!

Do's

  • Doe iets: je vermoeden is ergens op gebaseerd, dus maak dat op de juiste manier kenbaar
  • Ga voorzichtig te werk, het belang van het mogelijk mishandelde kind staat voorop

Don'ts

  • Ga niet overhaast te werk, maar zorg voor duidelijke bewijzen
  • Confronteer de ouders niet zomaar; mogelijk vererger je dan de situatie van het kind
  • Denk niet automatisch dat je overdrijft: in Nederland worden ruim 107.000 kinderen mishandeld!

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!