Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Politiek » Hoe word ik fractievoorzitter
4

Hoe word ik fractievoorzitter

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe word ik fractievoorzitter
Een fractievoorzitter is als het ware het "visitekaartje" van zijn of haar partij. Niet alleen in de Tweede Kamer zijn fractievoorzitters te vinden, maar ook in de gemeenteraad. Maar hoe word je dat nu eigenlijk, fractievoorzitter? Elly Konijn, fractievoorzitter van D66 in Alkmaar, legt het uit.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Doorzettingsvermogen
  • Verantwoordelijkheidsgevoel
  • Betrokkenheid bij je partij
  • Communicatieve vaardigheden
  • Een raadszetel

Stappen

  1. Word actief in een politieke partij

    Als je fractievoorzitter wilt worden, moet je natuurlijk eerst lid zijn van een politieke partij. Misschien ben je dat al, en dan is het zaak om ook actief lid te worden. De meeste politieke partijen hebben op hun website een pagina staan over hoe je dat kunt doen.

    Over het algemeen komt het er op neer dat je iets concreets voor de partij gaat betekenen. Dat doe je bijvoorbeeld door deel te gaan nemen aan een werkgroep.

  2. Doe ervaring op

    Elly Konijn is fractievoorzitter van D66 in Alkmaar. Zij vindt het een goed idee om eerst wat meer partijervaring op te doen als je fractievoorzitter wilt worden. "Een fractieassistent kan bepaalde taken van de voorzitter overnemen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het voorzitten van fractievergaderingen. Als je de kans krijgt om eerst fractieassistent te worden, grijp die dan met beide handen aan. Het is namelijk een mooie leerervaring en een goede voorbereiding op het voorzitterschap."

  3. Word lijsttrekker

    In de praktijk zie je vaak dat de lijsttrekker bij de verkiezingen later ook de fractievoorzitter wordt. Elly Konijn zegt hierover: "Hoe een fractievoorzitter aan zijn positie komt, verschilt per partij. Bij D66 wordt de voorzitter gekozen, tenzij de partij maar één zetel in de gemeenteraad heeft. Dan is dat raadslid ook automatisch fractievoorzitter."

    Aangezien de lijsttrekker vaak degene is die die ene zetel bezet, is het dus raadzaam om lijsttrekker te worden. Over het algemeen zal deze gekozen worden door de partijleden, maar hoe dat gebeurt verschilt per partij.

  4. Houd je vaardigheden op peil

    De fractievoorzitter is het gezicht van zijn of haar partij. Om die taak goed te kunnen vervullen, heb je een aantal vaardigheden hard nodig. Elly Konijn: "Het volgen van cursussen en trainingen is van belang. Een fractievoorzitter moet niet alleen leidinggevende capaciteiten bezitten, maar ook communicatieve en sociale vaardigheden. Je bent namelijk aanspreekpunt van drie partijen: je collegapolitici en fractiegenoten, de media en natuurlijk de burger. Jij bent ook degene die in de fractie alle neuzen dezelfde kant op moet zien te krijgen, de bindende factor van de fractie."

    Een greep uit de cursussen en trainingen die je van pas kunnen komen:

  5. Ga ervoor

    Het fractievoorzitterschap is een zware taak. Elly Konijn zegt daarover: "Je bent een publiek figuur, en dat moet je wel liggen. Realiseer je ook dat er veel tijd in gaat zitten en dat het een onvoorspelbare baan is. Gemiddeld werk ik twintig uur in de week als fractievoorzitter, maar dat betekent niet dat ik elke week twintig uur werk: er zitten weken tussen van vijf uur, maar ook van dertig uur. Je kunt voor een deel je eigen agenda bepalen, maar bent als fractievoorzitter natuurlijk ook afhankelijk van de agenda's van anderen."

    Maar fractievoorzitter zijn is gelukkig ook heel leuk, vindt ze. "Je krijgt de kans om echt iets te betekenen voor je gemeente. Als je iets wilt veranderen, heb je daar als fractievoorzitter de beste mogelijkheden voor. Dus als dat idee je aanspreekt en je houdt wel van een uitdaging, ga er dan gewoon voor!"

Do's

  • Een partij kiezen die bij je past
  • Investeren in de relatie met je fractieleden: zonder je fractie ben je als voorzitter nergens

Don'ts

  • Het fractievoorzitterschap te licht opnemen

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!