Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Samenleving » Hoe gedraag ik me als een goede buur

Hoe gedraag ik me als een goede buur

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
We kunnen nogal eens klagen over onze buren: een harde radio, de kat die net in jouw tuin poept, of een kind dat maar niet ophoudt met janken. Maar soms vergeten we dat we zelf misschien ook niet van die prettige buren zijn. Dus: (hoe) gedraag jij je als een goede buur?

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Geduld
  • Positieve instelling
  • Doorzettingsvermogen
  • Tijd om regelmatig een bakkie te doen

Stappen

  1. Begroet je buren

    Als je in een nieuwe buurt komt wonen, dan is het normaal dat je je even voorstelt bij je buren. Je kunt dit doen door middel van een 'voorstelrondje', maar even een hand geven op het moment dat je je buren voor de eerste keer ziet is vaak ook voldoende. Begroet je buren daarnaast ook als je ze ziet. Je hoeft echt niet iedere keer een praatje te maken, maar gedag zeggen of je hand opsteken is een vriendelijk gebaar en een kleine moeite.

  2. Beperk geluidsoverlast

    Zeker als je in een buurt woont, kun je snel geluidsoverlast veroorzaken. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken of te overleggen. Natuurlijk hoef je geen toestemming aan je buren te vragen om een feestje te houden, maar een briefje in de bus waarop je aangeeft dat je die dag een feestje houdt en dat er sprake kan zijn van overlast, is wel net zo netjes. Denk daarnaast ook aan geluidsoverlast in de vorm van de muziek heel hard aan, of schreeuwende kinderen.

  3. Houd rekening met je buren

    De hoeksteen van een goede relatie met je buren: houd rekening met elkaar. Als jij weet dat je buurman zijn auto graag aan de zijkant heeft staan, omdat hij dan gemakkelijk caravan aan kan koppelen, dan kun jij je auto best op een ander plekje zetten. Aan de andere kant is het voor jou een kleine moeite om even die tennisbal die weer over de schutting gevlogen is terug te brengen of te gooien naar de werkelijke eigenaar. Het beste uitgangspunt in het rekening met elkaar houden is samengevat in het Oud-Hollandse gezegde: 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!' Nu zullen er altijd buren zijn die wat meer moeite hebben zichzelf aan te passen. Probeer hen zoveel mogelijk te negeren; negatieve aandacht is namelijk ook aandacht!

  4. Zorg dat je huis en tuin er verzorgd uitzien

    Er is niets zo vervelend als een onverzorgd huis en tuin in je mooie buurt. Dit geldt voor jouw buren, maar ook voor jezelf. Houd je tuin en huis dus netjes en pleeg regelmatig onderhoud.

  5. Leen en leen uit

    Een gemakkelijke manier om je beste beentje voor te zetten is door eens wat uit te lenen. Denk bijvoorbeeld aan een boor of een grasmaaier. Het is niet erg om af en toe zelf ook wat te lenen van je buren, maar zorg er wel altijd voor dat je het geleende materiaal tijdig én in goede staat weer teruggeeft.

  6. Communiceer

    Je buren aanspreken op ongewenst gedrag is moeilijk, maar het helpt soms wel om echte burenruzies te voorkomen. Als je echt een probleem hebt met het gedrag van je buren, spreek ze hier dan op aan. Leg uit waar jij je aan stoort en vraag of het moeite is om hier rekening mee te houden. Misschien waren je buren zich wel helemaal niet bewust van hun gedrag, en vinden ze het geen probleem om zich hier een beetje in aan te passen. Mocht je net een buur treffen die toch liever zijn eigen zin doet, trek je er dan niets van aan, maar sta erboven. Je kunt altijd nog verhuizen! Mocht een buur jou aanspreken op je gedrag, voel je dan niet aangevallen en probeer hier in het vervolg rekening mee te houden: de liefde moet wel van twee kanten komen!

  7. Verhuis

    Soms kan het voorkomen dat je echt niet op kunt schieten met je buren. De oplossing? Verhuizen! Het lijkt misschien radicaal en onnodig, maar als kleine ergernissen zich gaan ontwikkelen tot burenruzies, dan kun je beter kijken of je ergens anders niet veel gelukkiger zou zijn. Bijt je niet vast in het idee dat je buren dan 'gewonnen' hebben, want dat is niet zo. Met plezier wonen is een groot goed en je zou toch gek zijn om jezelf dit te ontzeggen. Wanneer jij je droomhuis én droomomgeving gevonden hebt, dan ben jij immers de laatste die lacht!

Do's

  • Nodig je buren af en toe uit voor een kop koffie, zo leer je ze wat beter kennen en kweek je wederzijds begrip
  • 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet' gaat meer dan ooit op!
  • Waarschuw je buren vooraf voor geluidsoverlast als je een feestje houdt
  • Wees niet bang om te verhuizen

Don'ts

  • Laat irritaties niet zo hoog oplopen dat je er niet meer op een fatsoenlijke manier over kunt praten
  • Kap toenaderingspogingen niet af: je kunt ook even snel een oppervlakkig praatje houden of alleen even vriendelijk groeten

Meer uitleg