Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Vrijwilligerswerk » Hoe word ik buddy
4

Hoe word ik buddy

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe word ik buddy
Wie ernstig ziek is, heeft vaak de behoefte om over de impact van zijn ziekte te praten. Een buddy, een vrijwilliger die een of twee keer per week langsgaat bij zijn cliënt, biedt dan een luisterend oor. Je helpt als buddy met praktische dingen, zoals kleine klusjes in het huishouden. Ook organiseer je uitstapjes, om de zieke persoon even af te leiden van de alledaagse realiteit.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Stappen

  1. Waarom zou ik buddy worden?

    Mensen met bijvoorbeeld hiv en aids of een andere levensbedreigende of chronische ziekte zoals kanker, MS of hart- en vaatziekten hebben veel zorg nodig. Als buddy vorm je een aanvulling op de professionele zorg en verlicht je de zorg van familie, vrienden en kennissen. Het komt vaak voor dat mensen die ernstig ziek zijn minder sociale contacten hebben dan voor hun ziekte. Het wegvallen van werk of clubs is daarvan een oorzaak, maar ook omdat familie en vrienden het soms moeilijk vinden met de zieke persoon om te gaan. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om met hun eigen sterfelijkheid geconfronteerd te worden of willen niet continu over de ziekte horen. Daarnaast kan of wil de zieke persoon zijn omgeving niet al te veel belasten of confronteren met zijn verhaal. Op zo’n moment is de buddy er even helemaal voor zijn ‘maatje’. Om te luisteren, maar ook bijvoorbeeld om mee te gaan naar het ziekenhuis. Fijne dingen, soms zelfs zo klein als even een frisse neus halen of koffie gaan drinken, waardeert de cliënt ook. 

  2. Oriënteer je

    Via professionele zelfstandige organisaties als Humanitas, U Centraal of het Buddy Netwerk kun je een oriënterend gesprek aanvragen waarin de coördinator precies uitlegt wat buddyzorg praktisch inhoudt. Dat komt in grote lijnen neer op wat in de vorige stap is beschreven, maar in detail verschilt dit per organisatie en geval. In de meeste gevallen moet je in ieder geval voor de periode van een jaar een of twee dagdelen in de week beschikbaar zijn.

  3. Meld je aan

    Blijkt buddyzorg iets voor je te zijn en denk je dat je het werk aankunt, meld je dan officieel aan. Veel organisaties vragen je je motivatie in een brief te verwoorden. Je motivatie is heel persoonlijk. Je wilt een tot dan toe onbekende persoon steun geven, vanuit een diep menselijke betrokkenheid. Besef dat je een hele verantwoordelijkheid op je neemt. Het is anders dan bij vriendschap, die ontstaat door aantrekkingskracht tussen personen. Vrienden helpen elkaar ook in moeilijke tijden, maar op een minder intentionele manier dan de buddy en zijn maatje. Deze relatie is niet gebaseerd op dezelfde wederkerigheid als vriendschap.

  4. Voer een selectiegesprek

    Op basis van je brief kun je worden uitgenodigd voor een selectiegesprek. De organisatie kijkt behalve naar je beschikbaarheid en motivatie ook naar andere eigenschappen. Vele buddy’s zien het buddyschap als verrijkend, maar niet altijd makkelijk werk. De organisatie kijkt dus naar je sociale vaardigheden, bijvoorbeeld of je warm en meevoelend bent. Je moet ook communicatief vaardig zijn, goed kunnen luisteren en in staat zijn om grenzen te stellen. Emotionele stabiliteit is ook iets waarop gelet wordt. Als je zelf zorgen hebt, kun je die er van een ander niet bijhebben.

  5. Volg de training

    Geselecteerde kandidaten volgen eerst een basistraining, variërend van 3 tot 8 dagdelen. Je leert tijdens deze sessies bijvoorbeeld meer over hiv of andere ziektes en luistert naar ervaringsverhalen van zieke personen en buddy’s. Ook thema’s als afscheid nemen of rouwverwerking komen aan de orde. 

  6. Wees een buddy

    Na de training koppelt de organisatie je aan een cliënt, voor de periode van een jaar. Vaak niet langer, omdat je zo vanzelfsprekendheden in je relatie opbouwt. De kracht van buddyzorg is nu juist dat een buitenstaander onbevangen een tijd omgaat met een ziek persoon, luistert naar zijn verhaal en hem praktisch bijstaat.

    Bij Buddyzorg Nederland kom je maandelijks met medebuddy’s bijeen om over je ervaringen en hindernissen te praten. Zo kun je elkaar begeleiden. Daarnaast is er een jaarlijks trainingsweekend waarin de eerder behandelde onderwerpen verder worden uitgediept. 

Do's

  • Buddy zijn is niet vrijblijvend. Win daarom eerst verdere informatie in over het hoe en waarom voordat je besluit je officieel aan te melden.

Don'ts

  • Buddyschap met vriendschap verwarren.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!