Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Kleding » Hoe kies ik de kleur van mijn kleding

Hoe kies ik de kleur van mijn kleding

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 14 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik de kleur van mijn kleding
Heeft iemand je wel eens gevraagd of je je niet lekker voelde, terwijl jij dacht dat er niets aan de hand was? Dan droeg je waarschijnlijk een kleur die niet bij je paste. Het omgekeerde komt ook voor: je voelt je niet zo geweldig maar je krijgt complimentjes omdat je er zo goed uitziet. Dan draag je waarschijnlijk een kleur die je goed staat. Hoe weet je nu welke kleuren bij jou passen? Janny ter Meer, kleur- en stijlconsulente: "Je kunt natuurlijk een kleurenanalyse laten doen bij mij (knipoogt), maar je kunt ook veel zelf doen. Leer kijken: naar je eigen kleur, de kleur van stoffen en naar de wisselwerking van het geheel."

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

  • Kledingstukken met verschillende kleuren
  • Spiegel

Stappen

  1. Bepaal je 'huidige relatie' met kleur

    Hoe ga jij op dit moment om met kleur? Stel jezelf een paar vragen. Draag je elke dag dezelfde kleuren? Zijn er kleuren die je alleen in het weekend draagt? Ben je misschien een beetje bang voor kleur? Draag je (bijvoorbeeld) vooral zwart? Kortom: word je bewust van je 'huidige relatie' met kleur.

  2. Leer de kwaliteiten van kleuren beoordelen

    Elke kleur heeft verschillende kwaliteiten. Ten eerste heeft kleur een bepaalde ondertoon: een blauwe ondertoon (koel) of een warme ondertoon (geel). Janny ter Meer: "Eigenlijk zijn dit verwarrende termen, want ze zeggen niets over de psychologische uitstraling van kleur. In het algemeen ervaren mensen roden, gelen en oranjes namelijk als warm, en groenen, blauwen als koel. Maar er zijn zogenaamde koele roden, zoals karmijn, en warme groenen, zoals olijfgroen."

    Ten tweede is er de zuiverheid of verzadiging. Ongemengde kleuren zijn zuiver/verzadigd. Gedempte kleuren hebben een bijmenging van bijvoorbeeld grijs, of een andere kleur.

    Tot slot: elke kleur heeft een bepaalde kleurhoogte. Dat is de eigenschap of een kleur donkerder of lichter is. Lichte kleuren hebben bijmenging van wit, donkere bijmenging van zwart.

  3. Bepaal je eigen kleur/pigmentatie

    Janny ter Meer: "Als je kleding een kleur heeft die overeenkomt met je eigen kleuring, dan maakt die kleding je mooier, zichtbaarder. Je moet dus weten welke kleuren jouw gezicht en lichaam hebben."

    Welke kleur heeft je huid? Is er een gele ondertoon of is je huid vooral rozig? Kijk naar de binnenkant van je polsen en vergelijk die eens met die van je vrienden. Dan zie je het verschil beter. Bij sommige mensen zie je goed de blauwige aders (koele huid), bij andere zie je dat de huid wat gelig is (warme huid).

    Kijk dan naar je haar. Is het donker of licht? Heeft het een warme, rossige gloed of is het eerder assig (koel)? Is het peper en zout (gedempt), of is het puur kleur (helder)?

    Tot slot je ogen? Zijn ze helder, of zijn ze wat matter? Heb je hazelnootkleurige ogen (warm) of grijsblauw (koel)? Is het groen olijfachtig (warm) of doet het meer aan de zee denken (koel)?

  4. Ken de vuistregels

    De vuistregels hebben allemaal te maken met harmonie. Mensen met een donkere haarkleur zijn over het algemeen mooi in donkerder kleuren. Mensen met licht haar zijn mooier in lichtere kleuren. Heb je donker haar met heel lichte ogen, zorg dan dat je outfit vooral donker is met lichte accenten (in overhemd of shirtje, of accessoires). Zit er veel contrast (veel verschil tussen donker en licht) in je gezicht, herhaal dat contrast dan in je kleding. Bijvoorbeeld een donker jasje met een lichte bloes of overhemd. Lopen de kleuren van je wenkbrauwen en haar en huid vooral in elkaar over, dan ben je mooier in ton-sur-ton, met andere woorden kleuren die in elkaar overlopen. Heb je licht haar en heel donkere ogen, draag dan geen groot donker vlak, maar kleinere stukken, zoals een bloes, accessoire, overhemd, donkere print op lichte ondergrond.

    Janny ter Meer: "Er zijn ook kleuren die we universeel noemen: kleuren die iedereen staan. Voorbeelden hiervan zijn lavendelblauw, gebroken wit, koraalrood, turkoois, spijkergoedblauw en grijsblauw. Ze zijn niet helder of gedempt, niet donker of licht, niet koel of warm. Daarom staat denim iedereen goed."

  5. Experimenteer voor de spiegel

    Om meer inzicht te krijgen welke kleuren bij je passen, is het nu tijd voor experimenteel onderzoek. Je gaat voor een spiegel zitten (vrouwen zonder make-up). Doe dit bij voorkeur in een kamer met daglicht. Zorg ervoor dat er geen schaduwen op je gezicht vallen. Pak uit je garderobe sjaals en kleurige kledingstukken, zoals topjes of overhemden. Houd ze voor je gezicht en kijk goed.

    Een kleur is niet goed voor je als:

    • donkere kringen onder je ogen en onder je kin komen
    • oneffenheden zichtbaarder worden
    • baardgroei (bij mannen) donkerder wordt
    • de kleuren meer opvallen dan jij

    Een kleur is wel goed voor je als:

    • je gezicht lijkt op te lichten
    • de kleur van je ogen helderder lijken te worden
    • je huid zachter en egaler lijkt
    • jij en de kleur een harmonieus geheel vormen

    Janny ter Meer: "Als de kleuren van jouw kleding passen bij je eigen kleuring, fungeren ze als natuurlijke make-up. Heb je make-up nodig om een kleur passend te maken, dan is de kleur eigenlijk niet geschikt voor jou. Je past je dan aan aan de kleur, terwijl de kleur zich aan jou zou moeten aanpassen."

  6. Draag kleuren die bij de gelegenheid passen

    Je hebt bepaald welke soorten kleuren je staan en wellicht heb je al een paar nieuwe kleren gekocht. Nu wil je de kleding dragen ook. Durf je het aan? Janny ter Meer: "Ben je niet gewend kleur te dragen? Begin dan met een klein stuk kleur, bijvoorbeeld een kleurige stropdas of sjaal, of een kleurig topje. Of draag een kleurige rok bij een effen neutraal jasje. Geleidelijk kun je het kleurgebruik uitbreiden. Blijf dicht bij jezelf: wat voelt prettig voor jou?"

    "Houd ook rekening met je omgeving: wat draagt men daar en wil je al dan niet opvallen? Wil je opvallen, draag dan veel kleur. Wil je op de achtergrond blijven, draag dan neutrale kleuren (grijs, taupe, bruin) of subtiele kleuren. Houd ook rekening met jouw rol tijdens de happening. Sta je in het middelpunt omdat je een presentatie moet houden? Draag dan een felle kleur. Woon je een vergadering bij waar je liever niet veel zegt, draag dan neutrale of gedempte kleuren. Voer je een moeilijk gesprek en wil je autoriteit uitstralen? Draag een groot contrast, zoals een donker jasje met licht overhemd of topje. Wil je een vertrouwelijk gesprek voeren, houd het contrast dan laag: ton-sur-ton."

Do's

  • Trek kleding aan met kleuren die je stemming verbeteren

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!