Hoe kan ik zelf een gezichtsmasker maken
Document acties
- Tijdshoeveelheid 10 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 1 theelepel yoghurt
- 1 theelepel honing
- Vruchten, bijvoorbeeld papaya, avocado, bessen of banaan
- Blender of staafmixer
- Bakje
Stappen
-
Zoek lekkere ingrediënten
Een vette huid verlangt naar een andere oppepper dan een droge huid. Om een lekker gezichtsmasker te maken dat precies is afgestemd op jouw huid, is het belangrijk je ingrediënten met zorg te kiezen. Een aantal mogelijkheden zijn:
Papaya: bevat een stofje dat dode huidcellen helpt te verwijderen, ideaal voor de normale tot vettige huid
Kiwi: bevat exfoliërende fruitzuren en vitamine C en zorgt daardoor voor een soepele, verfriste huid
Bessen: bessen gaan vrije radicalen tegen en helpen tegen een vermoeide huid
Avocado: heeft een ontstekingsremmende werking, vermindert roodheid en verzorgt de geïrriteerde huid
Citrusvruchten: vooral voor de vette huid, verwijdert dode huidcellen
Kijk waar je behoefte aan hebt en naar wat je in huis hebt en verzamel een portie van ongeveer een half kommetje vol. -
Snijd de ingrediënten in stukjes
Ontdoe de gekozen ingrediënten van hun schil en snijd ze vervolgens in stukjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Dit komt niet zo heel krap; straks ga je ze helemaal fijnmalen.
-
Voeg de yoghurt en honing toe
Voeg de yoghurt aan het fruit toe en roer dit goed door elkaar. Voeg daarna ook de honing toe en meng dit door het yoghurt-fruitmengsel.
Wil je een extra scrubbend effect? Dan kun je nu eventueel ook nog een beetje suiker toevoegen. Dat geeft je masker een wat ruwe structuur. -
Maal het mengsel fijn
Stop alle ingrediënten in de blender of pureer het geheel met een staafmixer. Zorg ervoor dat met name de stukjes fruit helemaal fijngemaakt worden en er één romige massa ontstaat. Als je eerder suiker hebt toegevoegd, dan kan het zijn dat er kleine korreltjes in je masker zitten, dat is niet erg. Het is echter niet de bedoeling dat er nog hele stukjes fruit in zitten.
-
Gebruik het masker
Gebruik het masker direct. Breng het met je vingers aan op de schone huid. Laat het vervolgens zo'n 8 tot 10 minuten intrekken. Na die tijd kun je het voorzichtig afspoelen met koud water. Dep je gezicht droog en zorg eventueel voor wat extra verzorging door een dag- of nachtcrème aan te brengen.
Heb je over of wil je het masker later gebruiken? Giet het mengsel dan over in een goed afsluitbaar potje en zet het in de koelkast. Je kunt het maximaal 2 dagen bewaren. In dat geval voor gebruik weer even goed doorroeren.
Do's
- Voor maximaal effect neem je eerst een stoombadje, door met een handdoek over je hoofd boven een kom of pan met kokend water te hangen. Je poriën gaan door de warmte open staan en zorgen ervoor dat het masker dieper door kan dringen in de huid
- Varieer met ingrediënten en kies bijvoorbeeld ook eens voor een masker op basis van groene thee of water
- Gebruik ook gerust bananen die aan de buitenkant al zwart zijn. Dat is beter dan ze weggooien!
Don'ts
- Gebruik liever geen zure vruchten, zeker niet als je een gevoelige huid hebt. Zure vruchten zijn bijvoorbeeld citroenen, limoenen, sinaasappels en mandarijnen
Bron
Meer uitleg
- Natuurlijke gezichtsmaskers zijn het beste voor je huid. Hier vind je nog een aantal 'lekkere' recepten
- Een aantal tips om het masker op de beste manier aan te brengen (Engels)