Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Handen en nagels » Hoe geef ik mezelf een pedicure
4

Hoe geef ik mezelf een pedicure

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 45 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe geef ik mezelf een pedicure
Heb jij ook de neiging om alleen tijdens de zomermaanden wat extra aandacht aan je voeten te besteden omdat ze dan vaker zichtbaar zijn? Het is beter om je voeten regelmatig te verzorgen. Je kunt natuurlijk af en toe naar de pedicure gaan, maar je kunt ook zelf je voeten onder handen nemen. Gertie Bruinsma, gediplomeerd pedicure bij Pedicuresalon Nice Feet geeft tips!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Desinfecteermiddel
  • Puimsteenblokje of eeltvijl
  • Wattenschijfjes
  • Nagelschaartje
  • Romige crème
  • Kleine nagelvijl
  • Eeltmesje
  • Nagelheffer
  • Nagellakremover zonder aceton
  • Nagelriemolie
  • Nagellak (optioneel)
  • Tenenspreider (optioneel)

Stappen

  1. Controleer je voeten

    Kijk eerst hoe je voeten eruit zien: heb je veel eelt en waar zit de eelt vooral, heb je last van likdoorns of kloven, zijn er andere bijzonderheden die je opvallen? Als je echt last hebt van kloven of grote likdoorns, dan kun je die beter door een pedicure laten behandelen. Houd bij het controleren en behandelen steeds dezelfde volgorde aan. Begin bij de linker grote teen en werk voet voor voet af.

  2. Desinfecteer je voeten

    Desinfecteer je voeten met een beetje desinfecteermiddel en een wattenschijfje. Zo voorkom je de kans op infecties van bijvoorbeeld kleine wondjes. Bovendien voelen je voeten direct lekker schoon aan. Als je nog resten nagellak op je nagels hebt verwijder je die met een remover zonder aceton.

  3. Knip je nagels recht af

    Vervolgens knip je je nagels. Gertie Bruinsma: ‘Knip je nagels altijd recht af, zeker de nagels van je grote tenen. Als je ze helemaal rond afknipt, dan blijven er vrijwel altijd haakjes zitten in de hoekjes van de nagels. Die kunnen vervolgens ingroeien. Als dat gebeurt dan doet dit niet alleen pijn, maar kan het zelfs nodig zijn om de ingegroeide nagel in het ziekenhuis te laten verwijderen.’ Je kunt je nagels wel een klein beetje rond afknippen, maar beter is het om de hoekjes een beetje rond te vijlen. Zo zijn je nagels wel rond, maar kunnen ze niet ingroeien.

  4. Vijl je nagels verder in vorm

    Als je maar korte nagels hebt of je nagels verder in vorm wilt krijgen, dan gebruik je een vijl. Gertie: ‘Als je een vijl gebruikt krijg je geen weerhaakjes aan je nagels. Je blijft dus nergens achterhangen én loopt geen risico op ingegroeide nagels. Vijlen heeft dan ook altijd de voorkeur boven knippen.’ Na het vijlen smeer je je nagelriemen in met nagelriemolie. Daar blijven ze soepel van.

  5. Verwijder eelt

    Het verwijderen van eelt is een vrij precies karweitje. Bekijk eerst waar je het meeste last van eelt hebt. Die plaatsen kun je onder handen nemen met een eeltmesje. Je pelt dan als het ware met kleine haaltjes je eelt af. Dit werkt sneller dan een puimsteentje en is daarmee ideaal voor bijvoorbeeld je hiel. Gertie: ‘Laat altijd wat eelt zitten, dit dient ter bescherming van je voet. Als je te weinig eelt op je voet laat zitten dan kan dit zeer gaan doen. Zorg er echter ook voor dat je niet teveel eelt op je voeten krijgt. Je huid gaat dan uitdrogen en er kunnen zelfs scheuren in het eelt komen. Gescheurd eelt is pijnlijk en maakt kloven in je voeten.’ De rest van het eelt verwijder je met een puimsteenblokje of een eeltvijl. Door daarmee over de eeltplekken te bewegen schraap je de eelt van je voeten af.

  6. Maak je nagels en de nagelomgeving schoon

    Wanneer je nagels netjes in vorm geknipt zijn en het eelt verwijderd is, maak je met behulp van een wattenschijfje en wat desinfecteermiddel de omgeving van je nagel schoon. Hierdoor loop je geen risico op wondjes en zijn je nagels makkelijker te lakken. Om het vuil onder je nagels te verwijderen gebruik je een nagelheffer. Dit is een klein soort lepeltje waarmee je het vuil als het ware oplepelt.

  7. Lak je nagels

    Als je je pedicure af wilt sluiten met het lakken van je nagels, dan kun je dat het beste direct nadat je de nagelomgeving hebt schoongemaakt doen. Hoe je je nagels lakt lees je in de hoedoe Hoe lak ik mijn (teen)nagels. Om te voorkomen dat de nagellak op je tenen eindigt kun je een tenenspreider gebruiken.

  8. Masseer je voeten met een crème

    Tot slot masseer je je voeten. Hierbij gebruik je een lekkere romige crème. De crème verzorgt je voeten, terwijl je door middel van de massage de bloedsomloop goed op gang brengt. Smeer je voeten wel pas in als je nagellak goed droog is, anders kun je weer overnieuw beginnen! Als je voeten helemaal lekker ingesmeerd zijn, kun je er weer even tegenaan!

Do's

  • Geef jezelf regelmatig een pedicure; je voeten zien er mooi uit én het is beter voor je gezondheid
  • Knip je nagels altijd recht af
  • Als je diabetespatiënt bent kun je beter naar een pedicure gaan; je voeten kunnen dan extra kwetsbaar zijn en een slechte voetverzorging kan grote problemen veroorzaken.
  • Verwen jezelf eens in de zoveel tijd met een bezoekje aan de pedicure

Don'ts

  • Vijl niet teveel eelt weg, de eelt beschermt je voeten namelijk ook
  • Gebruik geen nagellakremover met aceton. Van aceton worden je nagels geel en zwak

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!