Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe leg ik een zwemvijver aan
4

Hoe leg ik een zwemvijver aan

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 15 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leg ik een zwemvijver aan
Een kleine zestig jaar geleden was het niet ongebruikelijk dat je voor een wekelijkse wasbeurt naar een badhuis moest. Tegenwoordig heeft elk huis in ieder geval een douche en zie je steeds vaker een tweede variant van waterpret: een eigen zwembad. Een frisse en milieuvriendelijke versie van het buitenzwembad is de zwemvijver waar water wordt gefilterd met planten in plaats van met chloor.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Schep of een kleine graafmachine
  • Vijverfolie
  • Water
  • Waterplanten
  • Waterplanten met sterke wortelstructuur
  • Pomp

Stappen

  1. Ga op onderzoek op internet

    De naam ‘zwemvijver’ kan misschien nog wel wat verwarring opleveren. Duik je bijvoorbeeld zo de kikkerdril in? En knabbelen de goudvissen aan je tenen? Het kan. Een zwemvijver is eigenlijk een grote vijver met of zonder vissen die ook als natuurvriendelijk zwembad gebruikt kan worden. Het natuurlijk zwembad past niet alleen veel beter in de omgeving. Door de natuurlijke reiniging van het water, heb je niks meer te maken met chemische middelen. Het is milieuvriendelijker en scheelt bovendien heel wat uurtjes in het onderhoud.

  2. Kies een type

    Er zijn verschillende maten en vormen van de zwemvijver. Maar in het algemeen kan je de zwemvijver indelen in twee typen: de ecologische zwemvijver en de mechanisch gefilterde zwemvijver. Een ecologische zwemvijver wordt met behulp van waterplanten schoon en helder gehouden. Belangrijke voorwaarde van dit type zwemvijver is wel dat je voldoende ruimte in de tuin hebt. De ecologische zwemvijver neemt namelijk gemiddeld zo’n 25 procent meer ruimte in beslag dan de zwemvijver met de mechanische zuivering. Een combinatie van de twee systemen is ook mogelijk.

  3. Graaf de vijver

    De aanleg van een zwemvijver bestaat voor een groot deel uit graafwerkzaamheden. De zwemvijver bestaat altijd uit twee delen: een zwemgedeelte en een filtergedeelte. Het zwemgedeelte van de vijver krijgt een diepte van 140 cm. In een afgesloten gedeelte komt het filtergedeelte. Deze wordt zo'n 90 cm diep. Het zwemgedeelte is diep genoeg om in te zwemmen, maar ondiep genoeg zodat de zon het water kan verwarmen. Het minder diepe gedeelte van 90 cm maakt het mogelijk zuurstofplanten in de vijver te planten. Dit zijn de enige planten die in het zwembare gedeelte van de vijver staan.

  4. Controleer de bodem

    Vergeet niet de bodem goed af te werken. Een ongelijke bodem kan later irritaties opwekken, maar scherpe steentjes zijn helemaal funest.

  5. Leg de folie in de vijver

    Een flinke klus, want als de bodem vochtig is kan de folie vacuüm trekken. Naden dicht je met een goede waterbestendige kit. Span de folie over de randen van de vijver (bijvoorbeeld houten planken) en graaf het ongeveer dertig centimeter diep in.

  6. Vul de vijver met water

    Vul de vijver met schoon kraanwater en dus niet met emmertjes water uit de sloot. Bacteriën in het slootwater kunnen de groei van de waterplanten tegenhouden. De druk van het water zorgt ervoor dat de vijverfolie mooi strak komt te staan.

  7. Plant waterplanten in het zwemgedeelte

    Beplanting zorgt niet alleen voor de zuivering, maar ook voor een natuurlijke uitstraling. Populaire waterplanten zijn de Gele lis, Riet, de Dwerglisdodde en de Kalmoes, Kalmoes verbruikt veel fosfaten en scheidt bovendien stoffen af die het vijverwater ontsmetten en de ontwikkeling van ziektekiemen als Salmonella tegengaan. Ook de Waternavel is een geschikte plant. Deze staat erom bekend zeer sterk te zuiveren door zijn groeikracht. Ook haalt de plant zware metalen uit het water.

  8. Plant waterplanten met een sterke wortelstructuur in het filtergedeelte

    In de afgesloten hoek van de zwemvijver zorgt een filterbed voor de zuivering van het water. In het filtergedeelte van een ecologische zwemvijver worden waterplanten met een sterke wortelstructuur geplant. Deze planten zullen met hun wortels veel meststoffen, zoals nitraten en fosfaten opnemen. Het zwemvijverwater wordt met een pomp door het filtergedeelte geleid en vervolgens schoon teruggepompt in het zwemgedeelte.

  9. Onderhoud de zwemvijver

    Onderhoud van de ecologische zwemvijver is vrij eenvoudig. Het is wel belangrijk om wekelijks de hardheid van het water te controleren. Door een tekort aan mineralen in het water, wordt de algengroei namelijk enorm gestimuleerd. Om dit tegen te gaan moet af en toe een natuurlijk mineraalpoeder aan het water worden toegevoegd om de hardheid van het water op peil te houden. Ook is het belangrijk om de plantengroei in het water in toom te houden door het in de winter af te maaien en in de herfst de gevallen bladeren uit de zwemvijver te vissen.

Do's

  • Check de bodem op scherpe steentjes voordat je de vijverfolie in het gat legt.

Don'ts

  • Vul de zwemvijver niet met slootwater. Het al vervuilde water kan de groei van waterplanten tegengaan.
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!