Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Hoe bestrijd ik zilvervisjes in huis

Hoe bestrijd ik zilvervisjes in huis

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 7 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bestrijd ik zilvervisjes in huis
Niet alleen oude huizen hebben vaak problemen met ongedierte, ook nieuwbouwhuizen kunnen er last van hebben. Diertjes die zich regelmatig ophouden in nieuwbouwhuizen zijn zilvervisjes. Ze zijn te bestrijden, maar je moet er wel actie voor ondernemen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Schoon huis
  • Vochtvreters
  • Holle aardappel of minder vriendelijk verdelgmiddel
  • Gespecialiseerd bedrijf

Stappen

  1. Houd je huis droog

    Zilvervisjes voelen zich ontzettend prettig in een vochtig huis. Vooral in nieuwbouwhuizen kan nog veel vocht zitten. Houd je huis daarom zo droog mogelijk en neem - als dat nodig is - extra maatregelen, zoals het plaatsen van vochtvreters of het gebruiken van bouwdrogers. Ventileer ook goed, dat is niet alleen prettig voor het klimaat, maar houdt je huis ook fris.

  2. Maak regelmatig schoon

    Dat je zilvervisjes in huis hebt wil niet zeggen dat je huis niet fris is, maar een goede hygiëne is wel een belangrijke manier om ze buiten de deur te houden. Maak dus regelmatig schoon. Vergeet niet achter kasten te stoffen en alles goed droog te maken.

  3. Vermijd de vorming van hotspots

    Ook zilvervisjes hebben plekjes waar ze graag gaan zitten. Onder randjes van loszittend behang bijvoorbeeld. Ook zijn ze dol op dozen met boeken en fotoalbums. Zorg ervoor dat je dat soort hotspots vermijdt. Bijvoorbeeld door boeken en fotoalbums alleen in goed afgesloten boxen te bewaren en randjes behang vast te zetten.

  4. Vang de beestjes

    Zelfs als je alle vorige stappen uitvoert, verdwijnen de al aanwezige zilvervisjes niet vanzelf. Vang ze daarom. Je kunt ze lokken met een halve, beetje uitgeholde aardappel. Daar gaan ze 's nachts in zitten. De volgende ochtend gooi je de aardappel gewoon weg. Ook kun je een lijmval of een lokmiddel gebruiken. Dat is natuurlijk wat minder dier- en milieuvriendelijk.

  5. Schakel experts in

    Krijg je de zilvervisjes nou echt niet weg, dan kun je beter een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Voor je dat doet is het wel belangrijk om bij je buren te informeren of zij ook last hebben van de zilvervisjes. Als dat het geval is, kun jij ze bij jou wel verdelgen, maar komen ze even hard weer terug. Je kunt dan kijken of je buren belangstelling hebben voor een gezamenlijke aanpak. De kosten kunnen dan ook gedeeld worden.

Do's

  • Probeer uit te vinden waar de zilvervisjes zitten en waar ze naar binnen komen. Dat kan het makkelijker maken om gericht actie te ondernemen

Don'ts

  • Schakel geen bedrijf in als je niet zeker weet of de zilvervisjes ook niet bij de buren zitten

Bron

Boek 'Stop de Stapels' van Annemiek Tigchelaar

Meer uitleg

Bestrijding zilvervisjes

door Ripon Kartodikromo op 08-02-2012 03:04
Zilvervisjes zijn eenvoudig te bestrijden door middel van mottenballen. Deze zijn te koop in de supermarkt en drogisterijen. De mottenballen plaatsen waar de zivervisjes zijn of komen.

Bestrijding zilvervisjes

door Conny Ness op 11-03-2012 19:49
Mottenballen zijn tegenwoordig verboden vanwege gezondheidsrisico's
Een goede vervanger is zilvervisjes weg blokjes. Deze werken met etherische olie. Zelf ondervonden.

Bestrijding zilvervisjes

door monique langenberg op 03-05-2012 13:04
en waar kun je die kopen?

zilvervisjes / papiervisjes

door Gea van der Tuuk op 20-12-2012 15:30
In moderne huizen die goed geïsoleerd zijn is het waarschijnlijker dat je last hebt van bruinige papiervisjes i.p.v. zilvergrijze zilvervisjes.
Het is een nare plaag en de beestjes kunnen wel 7 jaar 'zonder eten' overleven !
Ze hebben een hekel aan kou en tocht.
Vreten echt alles van papier aan.
Ter bestrijding heb ik alle plinten en naden die ik maar vinden kon dicht gekit.
Ze zijn er af en toe echter nog :(

zilvervisjes / papiervisjes

door Mijni Caan op 23-03-2013 18:26
Inderdaad, ik heb een professionele plaagdierbestrijder horen vertellen dat papiervisjes het "zich het snelst verbreidende ongedierte is van deze tijd." Ik heb ze meegekregen uit het appartement van mijn moeder in het verzorgingshuis. Toen we dat, na haar overlijden, leeg moesten ruimen, en de linnenkast van de kant trokken, zaten er wel 50 achter. Nadat ik me had omgedraaid, om m'n man te roepen, waren ze verdwenen. De geraadpleegde verzorgers wisten niet wat het voor beestjes waren, alleen dat het hele huis ermee vol zat. Dat ze niet te bestrijden waren, en dat in zo'n geval alle bewoners moesten worden geëvacueerd.
Ze zijn alleen met contactgif te verslaan. Lijmvallen helpen niet, die staan hier al 3 jaar, er heeft er tot nu toe één in gezeten. Wel hoorde ik eens wat piepen, kwam uit de hoek waar zo'n val stond..... bleek er zo'n lief klein veldmuisje in te zitten. Aan alle kanten vastgeplakt natuurlijk... Zielepietje. We hebben 'm losgepeuterd, hetgeen hij dankbaar beloonde met een paar keer flink bijten, en in de schuur gezet.)
Maar je moet ál je boeken zorgvuldig uitschudden boven een grote, hoge plastic bak (waar ze niet uit kunnen, ze hebben geen houvast op staande plastic of keramieken wanden -> daarom vind je ze ook nog wel eens in een beker, achterin je servieskast)... de boekenplank bespuiten met een insectenbestrijder waar permethrin en/of tetramethrin in zit, alvorens de boeken weer terug te zetten. Maar óók áchter planken spuiten, achter kasten, plinten, en alles waar maar kiertjes zitten. Kijk ook naar de aansluiting van behang op plafond of plinten, daar zitten ook wel eens kiertjes, en anders komen die vanzelf wel, als je je huis met papiervisjes deelt. Ze vreten het behang weg, en vinden achter zo'n kiertje weer leefruimte.

Papiervisjes zijn lichtschuw, en houden van warmte en droogte. Dit in tegenstelling tot zilvervisjes, die van vocht houden. Waarschijnlijk zijn papiervisjes dezelfde beestjes die vroeger ovenvisjes werden genoemd.
Áls je ze ziet, is dat meestal in de avonduren of 's nachts.

Twee uur voordat wij ons huis verlaten om op vakantie te gaan, doe ik een mondkapje voor, en begin zoveel mogelijk ál die hoekjes en kiertjes in te spuiten, en achter de kasten. Dan spuit ik dus rustig 1 of 2 bussen leeg, waarna we de deur achter ons dicht trekken voor een paar weken. De plantenbuurvrouw krijgt het advies om een giet-ronde over te slaan, en ons huis te mijden.

Als je papiervisjes hebt, hebben je buren ze ook.... en andersom - helaas - .... De kans dat ze het huis langer bewonen dan jij, is erg groot :-(
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!