Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle » Hoe wordt mijn geld ecofabulous
4

Hoe wordt mijn geld ecofabulous

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 28 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe wordt mijn geld ecofabulous
Als iedere Nederlander elke week € 2,50 aan duurzame producten besteedt, stijgt de afzet van deze markt zodanig dat de prijzen van die producten zullen dalen. En het gaat de goede kant op, want je merkt aan alles dat de vraag naar groene spullen toeneemt. Dat er steeds meer duurzame producten te koop zijn, betekent ook dat er meer bedrijven zijn die ze produceren. Duurzaam ondernemen is in: steeds meer jonge ondernemers kiezen ervoor, meer en meer bestaande bedrijven worden ‘groen’. Maar ook als je niet werkt, kun je jouw vermogen(tje) groenwassen.

Hoedoe door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

Bekijk het profiel van Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

  • Een groen gat in je hand
  • Het boek Veggie in Pumps; gids voor een ecofabulous leven
  • Een zakelijke instelling

Stappen

  1. Bankier groen

    Of je het nu leuk vindt of niet, je hebt elke dag met geld te maken. Om iets voor het milieu te doen, kun je het geld natuurlijk uitgeven aan duurzame producten, maar ook voordat je het uitgeeft, kun je al van alles doen om het milieu te steunen. Enkele tips op een rijtje: - Open een internetbetaalrekening bij een duurzame bank, bijvoorbeeld Triodos - Laat je bankafschriften niet meer per post bezorgen, maar check je uitgaven op internet. Dat scheelt tonnen papier! - Schaf een Visa Greencard aan. Alle aankopen die je met deze creditcard doet, worden door Visa CO₂-neutraal gemaakt, bijvoorbeeld door de aanplant van bomen. - Heb je een accountant nodig? Zorg dan dat je er een kiest met dezelfde groene visie als jij. - Huis kopen? Ga voor een klimaathypotheek - Spaar, beleg en verzeker je duurzaam

  2. Lees het boek Cradle to Cradle

    Heel inspirerend is het boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (2002) van William McDonough en Michael Braungart. Zij geven in dit boek een totaal nieuwe visie op duurzaam ontwerpen: probeer goed te zijn in plaats van minder slecht. Nu is duurzame productontwikkeling vooral gericht op het beperken van de schade, door schonere grondstoffen te gebruiken, producten zuiniger te maken en ze te optimaliseren voor recycling. Bij het ontwerp van Cradle to Cradle-producten wordt expliciet de vraag gesteld: als de levensduur van het product voorbij is, wat voor nieuwe producten kunnen er dan van worden gemaakt? In het boek is de kersenboom een metafoor voor de ideale hergebruikcyclus. Een kersenboom voorziet in zijn eigen onderhoud en voedingsstoffen en zorgt voor nakomelingen terwijl hij tegelijkertijd onderdak en voeding biedt voor insecten en vogels, de grond voedt en de lucht zuivert. En de mens? Sinds de industrialisatie voorziet de mens in zijn levensbehoeften door de grond uit te putten, schadelijke bijproducten te produceren en de lucht te vervuilen. Braungart en McDonough gebruiken voor recycling liever de term downcycling, omdat het product nadat het gerecycled is nutteloos en milieuvervuilend is geworden. Neem het reflectorpaaltje langs de weg, gemaakt van autobanden. De banden waren op weg naar de stort, maar krijgen een tweede leven. Klinkt goed, maar in het leven als paaltje sijpelen zwavel en andere schadelijke stoffen die in de autobanden zaten de bodem in. Het materiaal van het paaltje is van laagwaardige kwaliteit en wordt al snel bros en vaal. Na enige tijd moet het paaltje worden vervangen en gaat het alsnog de vuilnisbelt op. Een paaltje van hoogwaardige grondstoffen bestaat ook, aldus het boek. Het lekt geen gif maar voedt de grond en na gebruik kan het in de berm blijven liggen. Welk materiaal dat dan is? Hout! Het boek zelf is gemaakt van biologisch afbreekbare kunststof die na een eenvoudig proces als glossy, helderwit papier kan worden hergebruikt. Ook de inkt wordt gescheiden en kan opnieuw als inkt worden gebruikt. De boodschap van het boek is dat producten zo gemaakt kunnen worden dat ze niet alleen minder slecht zijn voor het milieu, maar dat ze zelfs iets toevoegen. De portal Allesduurzaam.nl verzamelt gegevens van producten die volgens het Cradle to Cradle-principe zijn gemaakt.

  3. Ga werken bij een groen bedrijf of start je eigen ecofabulous eenmanszaak

    Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat er evenwicht is tussen de economische en sociale belangen van een bedrijf enerzijds en het milieu anderzijds. Een duurzaam ondernemer kijkt niet alleen naar de winst- en verliescijfers, maar ook naar de gevolgen van de bedrijfsactiviteiten voor mens en milieu. Door bij zo’n bedrijf te gaan werken help je dus met het oplossen van maatschappelijke en milieugerelateerde problemen, die mede veroorzaakt worden door jouw werkgever. Een goed voorbeeld van bedrijven met een MVO-filosofie zijn bijvoorbeeld Douwe Egberts, Masterfoods en Unipro Bakery. Zij vervoeren hun producten in één vrachtwagen naar de gezamenlijke klant. Dit scheelt per jaar zo’n 400.000 vrachtwagenkilometers. Alle drie de bedrijven sparen op deze manier geld uit, terwijl de wegen worden ontzien en de CO₂-uitstoot daalt. De samenwerking zorgt voor een betere serviceverlening. In plaats van drie vrachtwagens heeft de afnemer maar één vrachtwagen voor de deur. Heb je je eigen bedrijf dan kun je zelf bepalen hoe ambitieus je bent. Ga je het duurzaam ondernemen van a tot z doorvoeren in de bedrijfsfilosofie, of begin je met een milieuvriendelijk wagenpark en biologische broodjes? Eén ding is zeker: met alleen een positieve houding kom je er niet. Je zult inzicht moeten krijgen in de ecologische gevolgen van jouw productieproces. Hoe milieuvriendelijk is het product dat je maakt? Hoe zit het met de grondstoffen die je gebruikt? Hoe zuinig is het wagenpark? Hoe kun je minder CO₂ uitstoten en minder water verbruiken? En hoe zit het met het afval? Duurzaam ondernemen lijkt misschien een monsterklus waar je liever niet aan begint, maar het is makkelijker dan je denkt. Het ministerie van VROM heeft instrumenten die je kunnen helpen om duurzaam te handelen. Hartstikke handig en geheel vrijwillig. En bovendien hoef je niet alles in één keer te doen. Begin gewoon met een paar kleine dingen, zoals een zuinige auto, groene stroom en milieuvriendelijk papier, de rest volgt later.

Do's

  • Neem een groene boekhouder die je begrijpt
  • Volg de 3 P’s: People, Planet en Profit
  • Sluit een groene bedrijfsverzekering af
  • Pleit voor biologische producten in de kantine van het bedrijf waar jij werkt!
  • Schaf een groene creditcard aan
  • Open een duurzame bank- en spaarrekening
  • Download de duurzaamgeldgids via www.duurzaam-ondernemen.nl

Don'ts

  • Alles alleen doen, vraag collega’s om hulp als je bijvoorbeeld meer biologische broodjes in de kantine wilt
  • Je laten ompraten door banken die geen groene filosofie hebben; de rente is vaak hoger bij duurzame banken!
  • Je aan de kant laten zetten als je een eigen ecofabulous bedrijf begint, geloof in je groene concept

Bron

Veggie in Pumps: gids voor een ecofabulous leven, Lisette Kreischer & Merel van der Lande Uitgeverij Artemis & Co

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!