Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Hoe verklein ik mijn mondiale voetafdruk

Hoe verklein ik mijn mondiale voetafdruk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verklein ik mijn mondiale voetafdruk
Hartstikke leuk hoor, zo’n eigen huis, tweede auto, een zomervakantie in Mexico en een wintersportreisje rond de kerst. Maar heb je er wel eens over nagedacht wat jouw gemak en plezier betekent voor het milieu. De wereldvoorraden zijn namelijk niet onuitputtelijk. Als we alle mensen én de natuur voldoende ruimte geven, kom je uit op een mondiale voetafdruk van 1,8 hectare per persoon. Met andere woorden: iedereen heeft 1,8 hectare beschikbaar om te leven. Dit is vooral niet de praktische ruimte die je in gebruik neemt, maar vooral de ruimte die wordt gebruikt om jouw voedsel te produceren en de bomen die nodig zijn om jouw CO₂-uitstoot om te zetten in zuurstof. In de praktijk is de mondiale voetafdruk van westerlingen echter vele malen groter dan de beschikbare 1,8 hectare. Noord-Amerika spant de kroon met 9,6 hectare per persoon. Dat wordt gecompenseerd door Kenia en India, met een mondiale voetafdruk van 0,8 hectare per persoon. Nederland zit met 4,4 hectare ruim boven het beschikbare aantal hectare per persoon. Daar moeten wij iets aan doen, en daar kan jij iets aan doen.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Milieuvriendelijke instelling
  • Milieubesparende voorzieningen in huis (HR-ketel, spaarlampen e.d.)
  • Fiets
  • Leven dicht bij huis

Stappen

  1. Begrijp het begrip ‘mondiale voetafdruk’

    De mondiale voetafdruk bestaat uit verschillende facetten.

    Allereerst is het de oppervlakte die je nodig hebt om te wonen en leven. Hier wordt ook de landbouw, veeteelt en industrie bijgeteld die nodig is voor de productie van jouw consumptiegoederen.

    Ten tweede wordt ook het verbruik van energie (omgerekend naar CO₂) meegeteld. Om CO₂ om te zetten naar zuurstof, zijn bomen nodig. Beide bij elkaar opgeteld zijn jouw aantal hectares leefruimte. En dat is dus je mondiale voetafdruk.

  2. Bespaar op energie

    Een tochtige keuken, elektrische apparatuur op de stand-by stand en het licht in de wc dat je telkens vergeet uit te doen. Ongemerkt verspillen we heel wat energie. Trek bijvoorbeeld eerst een warme trui aan voordat je de verwarming hoger zet. Of zet niks voor je verwarming waardoor de warmte geblokkeerd wordt. Je zult niet de enige zijn die ’s avonds de gordijnen dichttrekt en de verwarming die onder het raam zit afzondert van de kamer. Vouw je gordijnen achter je verwarming en houd de warmte lekker binnenshuis!

    Apparaten die op de stand-by stand staan zijn erg gemakkelijk. Maar kost het nu echt zoveel moeite om even van je stoel op te staan en de televisieknop aan te zetten?
    Extra energiezuinig leven? Laat dan thermostaatknoppen op je radiator zetten en vervang je enkel glas door dubbel glas. Merk je in de temperatuur niks van, wel beter voor het milieu!

  3. Wees zuinig met water

    Heb jij ook zo’n douche die je ’s ochtends eerst een paar minuten aan moet zetten voordat hij warm water geeft? Er eerder onderspringen is geen optie, maar het is wel zonde dat al dat gezuiverde (drink)water gewoon weer het riool inloopt. Zet er daarom een emmer onder en gebruik het water bijvoorbeeld voor de tuin. Bespaar ook water door je douchekop te vervangen voor een waterbesparende variant.
    Blijft je kraan druppelen? Onderneem dan snel actie. Al die druppels bij elkaar zijn snel een hele emmer. En dat is zonde.
    Maak je auto schoon met een emmer sop in plaats van met de tuinslang. Dan gebruik je in plaats van gemiddeld 150 liter per wasbeurt maar zo’n dertig liter (drie emmers).

  4. Eet bewust

    Lekker hè; die mango of banaan bij je ontbijt! Maar heb je er ooit over nagedacht hoe het mogelijk is dat we het gehele jaar door aardbeien, bananen, tomaten en sinaasappels kunnen eten? We importeren het. Dagelijks wordt er voedsel over de gehele wereld getransporteerd per vliegtuig, boot, vrachtwagen of trein. Dat kost niet alleen veel geld, het veroorzaakt ook veel uitstoot van CO₂.

    Eet daarom bewust. Leg een eigen moestuin aan (dat kan al in een paar potten) of neem een groente-abonnement bij de plaatselijke eco-winkel of boer. Eet biologische producten; deze zijn niet bespoten om ongedierte te bestrijden en hebben geen toegevoegde geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen om de producten er zo mooi mogelijk uit te laten zien en lang houdbaar te maken.

    Roep een wekelijks restjesdag in het leven waar je alle restjes uit de koelkast opmaakt. Waarom zou je nog eetbaar voedsel weggooien? Van oud brood maak je bijvoorbeeld heerlijke tosti’s of wentelteefjes.

  5. Koop producten die hergebruikt kunnen worden

    Maandlenzen, papieren zakdoekjes en keukenpapier. Steeds meer raken we gewend aan het eenmalig gebruiken van producten om ze vervolgens achteloos in de prullenbak te werpen. Koop eens producten die je langere tijd kunt gebruiken. Vervang je Kleenex voor katoenen zakdoeken en koop een bril of contactlenzen die je jaren kunt gebruiken.
    Bij de Bodyshop kun je zelfs shampooflessen kopen die je kunt laten hervullen.

  6. Let op vervoer

    Door bijvoorbeeld niet te snel op te trekken en juist sneller te schakelen, bespaar je brandstof. Woon je ver van je werk en is het niet mogelijk om ’s ochtends de fiets te pakken. Kijk dan eerst eens hoe de verbinding met het openbaar vervoer is. Kan je ’s ochtends lekker rustig de krant lezen, in plaats van aan te schuiven in die eeuwige file. Mocht je wel in de auto stappen, misschien kan je dan carpoolen met een collega. Zo ben je niet één van die duizenden automobilisten die alleen in hun 4-5 persoons auto zitten.
    Denk ook eerst aan een vakantie dicht bij huis, in plaats van elk jaar in het vliegtuig te stappen naar een tropische bestemming. Ook in Europa zijn er prachtige bestemming op rij- of treinafstand te vinden.

Do's

  • In Nederland op vakantie gaan. Veel Nederlanders zijn vergeten dat hun eigen land ook prachtig is. Voor strand en natuur hoeven we niet buiten de landsgrenzen te gaan.
  • Vuil opsparen. Doe pas een was of een afwas als je voldoende vuile borden of kleding hebt. Met het wassen van kleine beetjes verbruik je net zoveel als je zou gebruiken als de wasbak of wasmachine helemaal vol zou zitten. En dat is zonde.
  • Is de rits van je jas stuk? Breng je jas dan naar een klerenmaker. Kost misschien twintig euro, maar dan kan je jas er weer jaren tegenaan.
  • Zorg ervoor dat je altijd een plastic tas op zak hebt zodat je er geen nodig hebt als je boodschappen hebt gedaan.

Don'ts

  • Denk niet dat het wel meevalt met jouw mondiale afdruk: een 'gewoon' modern leven laat tegenwoordig al een stevige afdruk achter!