Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Natuur » Hoe overleef ik bliksem
3

Hoe overleef ik bliksem

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe overleef ik bliksem
In Nederland is het niet ondenkbaar dat je eens een keer in een enorme bliksembui terecht komt. Wil je jezelf op zo’n moment niet in een gevaarlijke situatie brengen, dan moet je goed weten wat je moet doen. Als je het slecht treft kun je tijdens een bliksembui namelijk behoorlijk gewond raken, niet alleen via rechtstreekse inslag, maar ook bijvoorbeeld door een brand die door een inslag ontstaat. Denk vooral niet dat het jou niet kan overkomen: volgens het KNMI slaat de bliksem in Nederland ongeveer 100.000 keer per jaar in!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Gezond verstand
  • Bliksemafleider
  • Auto of huis
  • Niet te zwakke zenuwen

Stappen

  1. Blijf binnen

    De makkelijkste stap om ervoor te zorgen dat je geen kans loopt om door de bliksem getroffen te worden, is door gewoon niet naar buiten te gaan tijdens een onweersbui. Hou daarom in perioden met slechter weer altijd even het weerbericht in de gaten. Anders gewoon goed naar de lucht kijken: donkere wolken die steeds groter worden zijn vaak een teken aan de wand.

  2. Bescherm je huis

    Je zit niet veilig als je huis het hoogste punt in de omgeving is. De bliksem kan inslaan en brand veroorzaken. Je huis kun je met een bliksemafleider beschermen tegen de bliksem. Een bliksemafleider bestaat uit metalen staven van ongeveer een meter lang en met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter. Door middel van een dikke koperen of aluminium draad wordt de afleider verbonden met een metalen raster dat vlakbij in de grond is ingegraven. Met behulp van een bliksemafleider kan de bliksem die even goed zou inslaan op een veilige manier naar de grond worden geleid.

  3. Bescherm je apparatuur

    Hoewel er in de regel meestal geen levens gevaar lopen als je apparatuur het begeeft, is er een eenvoudige manier om te voorkomen dat de bliksem inslaat op je dure machines: een stekkerblok dat piekspanning reguleert. Zo’n stekkerblok zorgt ervoor dat er altijd maximaal 240 volt naar je apparatuur gaat, waardoor kapotte tv’s of computers tot het verleden behoren. Het is de investering van tien tot vijftien euro zeker waard. Bovendien bespaart het je voortaan het zoeken van je weg door een pikdonker huis!

  4. Zoek een veilige schuilplaats

    Als je overvallen wordt door een onweersbui dan kun je het beste direct een goede schuilplaats zoeken, bijvoorbeeld een gebouw of een auto. Gebouwen en auto’s zorgen er namelijk voor dat de bliksem naar de grond geleid wordt, zonder dat je hier wat van voelt. Schuil in geen geval onder een boom: als de bliksem in de boom slaat kan er bijvoorbeeld een tak op je vallen! Ga ook niet op de grond liggen, dan kan de stroom op je lichaam overspringen. Heb je niets in de buurt waarin je kunt schuilen, ga dan op je hurken zitten. Je bent dan voor de bliksem een weinig interessante prooi. Let echter wel op je omgeving. De bliksem slaat over het algemeen in op het hoogste punt en als jij je net in dat ene hutje op de hei bevindt, dan zal dat het hoogste punt zijn en kun je beter buiten gaan zitten. Als je op het water overvallen wordt door de bliksem, zoek dan zo snel mogelijk de wal weer op.

  5. Tel af

    Om te weten te komen hoe dicht het onweer bij je in de buurt is, kun je de seconden tellen tussen de bliksem en de donder. Wanneer dit minder dan 10 seconden is, is het zeker belangrijk om een schuilplaats te zoeken. Hoever het onweer nog van je verwijderd is bereken je door het aantal seconden tussen de bliksem en donder te delen door drie. Dat is de afstand in kilometers.

  6. Wacht rustig af

    Als je eenmaal een veilige schuilplaats hebt gevonden, dan kun je alleen maar rustig afwachten. Over het algemeen duren onweersbuien met bliksem niet zo heel lang en kun je binnen relatief korte tijd je weg weer veilig vervolgen!

Do's

  • Schuil in een auto: het frame werkt als een omhulsel – ook wel de kooi van Faraday genoemd - en de stroom zal via het oppervlakte van de buitenkant naar de grond stromen
  • Blijf uit de buurt van water

Don'ts

  • Schuil tijdens een onweersbui nooit onder een boom of in de buurt van een metalen afrastering
  • Ga nooit op de grond liggen, als de bliksem de grond in jouw buurt raakt, dan kan de stroom op je overspringen

Bron

KNMI

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!