Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Bestemmingen » Frankrijk » Hoe vind ik vakantiehuizen in Frankrijk

Hoe vind ik vakantiehuizen in Frankrijk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een vakantiehuis huren heeft zo z’n voordelen. Je hebt meer vrijheid en privacy dan op een camping en het is een stuk goedkoper dan een hotel. Je kunt immers zelf koken en hoeft dus niet iedere avond een restaurantje op te zoeken. Die eigenschappen maken dat het huren van een vakantiehuis populairder is dan ooit. Het gevolg: ruim 800.000 hits als je de woorden ‘vakantiehuis Frankrijk’ googlet. Hoe vind je in dit aanbod nu hét vakantiehuis? Je leest het hier.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Computer met internetverbinding
  • Een goede gids

Stappen

  1. Weet wat je zoekt

    In Frankrijk heet een vakantiehuis een gîte. Met die term kun je alle kanten op, want met een gîte kan een bungalow op een camping worden bedoeld, maar ook een boerderij, koetshuis, landhuis, watermolen of zelfs een kasteel. Wat alle gîtes gemeen hebben, is dat de eigenaar - een particulier of een professionele verhuurder - het vakantiehuis tijdelijk (meestal per week) verhuurt en dat je als huurder volledig zelfvoorzienend bent. Soms biedt de verhuurder als extra service aan om mee te eten (table d’hôtes). Het kan zijn dat je tijdens het zoeken termen als gîte rural en gîte d’etape et de séjour tegenkomt. De eerste is een huis op het platteland of in de bergen. Een gîte d’etape et de séjour is een huis dat speciaal is aangepast voor grotere groepen. Ze staan vaak langs bekende wandel- en ruiterpaden.

    Omdat iedereen andere wensen heeft, is het zaak jezelf voordat je begint met zoeken af te vragen wat voor jou het belangrijkst is. Wil je een goede aanbieding, de perfecte locatie of een vakantiehuis dat zo min mogelijk kost? Ben je op zoek naar een vakantiehuis met een zwembad, moet er een huisdier meekunnen of wil je in de omgeving kunnen golfen? Kies één ding dat voor jou het allerbelangrijkst is, dan kun je gericht gaan zoeken.

  2. Schakel je netwerk in

    Ieder jaar gaan ruim 1,5 miljoen Nederlanders op vakantie in Frankrijk. Grote kans dus dat familie, vrienden, kennissen of collega’s ervaringen hebben met vakantiehuizen in Frankrijk. Vraag daarom eerst je netwerk om tips voordat je op internet gaat speuren. Mond-tot-mondreclame van mensen die je kent, is nog altijd de beste informatie die je kunt krijgen.

  3. Zoek op prijs

    Heeft je netwerk niets opgeleverd? Dan kun je via internet gaan zoeken. Als een goede prijs jouw prioriteit heeft, begin je daarmee. Gîtes worden door zowel particulieren als  professionele verhuurders aangeboden. Algemeen geldt dat de prijzen lager liggen als je direct bij de verhuurder kunt boeken, dus zonder de tussenkomst van een reisbureau. Op veel verhuursites van vakantiehuizen is direct bij de verhuurder boeken mogelijk, maar check het wel even voor de zekerheid. Ook kun je op de meeste websites zoeken op prijs, door aan te geven wat je maximaal per week wilt uitgeven.

  4. Doe aan huizenruil

    Wil je een gratis vakantiehuis? Dat kan! Ruil voor een paar weken van huis met een Fransman en je hebt een gratis accommodatie. Je moet je waarschijnlijk wel even over wat dingen heenzetten, maar het is een ideale manier om low budget en toch luxe vakantie te vieren.

  5. Beoordeel de faciliteiten

    Net als andere accommodaties kan een vakantiehuis beschikken over faciliteiten als een zwembad, sportmogelijkheden, een wasmachine, beddengoed of een open haard. Ze staan als het goed is vermeld in de omschrijving van de gîte. Er zijn geen keurmerken, dus je zult zelf moeten beoordelen of de gîte voor jou qua faciliteiten een voldoende scoort.

  6. Check of kinderen en huisdieren welkom zijn

    Houd er rekening mee dat kinderen en huisdieren niet overal welkom zijn. Op de meeste verhuurwebsites kun je zoeken op vakantiehuizen waar je kinderen en/of huisdieren mee naartoe kunt nemen. Staat er helemaal niets bij de beschrijving neem dan voor de zekerheid contact op met de verhuurder.

  7. Vraag foto’s op

    Hoe uitgebreid de omschrijving op de website ook is, het is altijd verstandig om goede foto’s op te vragen van de gîte die je op het oog hebt. Niets is lastiger dan een huis op afstand te moeten beoordelen. En die paar ieniemienie foto’s op de website, die er zo klein als ze zijn fantastisch uitzien, zijn vaak niet voldoende. Een verhuurder die een goed product aanbiedt, zal meer dan bereid zijn om je extra foto’s te mailen of op te sturen.

  8. Onderzoek de locatie

    Zijn de foto’s van de accommodatie veelbelovend, dan kun je de omgeving onderzoeken. Een goede verhuurder stuurt gelijk foto’s van de tuin en de directe omgeving mee. Is dat niet het geval vraag er dan alsnog naar.  Een ander hulpmiddel is misschien Streetview van Google Maps. Daarmee kun je van steeds meer plekken op aarde foto’s zien van straten en gebouwen. Ideaal dus om de locatie van je vakantiehuis te bekijken. Kun je gelijk checken of de verhuurder eerlijk is geweest.

  9. Koop een goede gids

    Een goede gids kan uitkomst bieden als je het lastig vindt om via internet tot een keuze te komen. De makers van de gids hebben al een voorselectie gemaakt, waardoor het aanbod beperkt en dus overzichtelijk is. Een aanrader is de reeks Gîtes de France: Verhuur van vakantiehuizen. Deze gidsen zijn per regio te koop via Gîtes de France of bij de betere reisboekhandel.

  10. Pak de telefoon

    Om een gevoel te krijgen bij het vakantiehuis is het goed om even te bellen met de eigenaar. Ook is het soms fijn om van iemand persoonlijk te horen welke faciliteiten er zijn, of er voorzieningen zijn voor gehandicapten, hoe ver het vakantiehuis van de belangrijkste bezienswaardigheden ligt, hoe en wanneer je eventueel kunt annuleren, etc. Het voordeel van bellen, is dat je kunt doorvragen.

Do's

  • Je netwerk inschakelen
  • Aan huizenruil doen
  • Bellen met de eigenaar

Don'ts

  • Boeken via een tussenpersoon, zoals een reisbureau. Rechtstreeks contact met de eigenaar kan je een hoop geld besparen.
  • De gîte beoordelen op basis van de tekst en kleine foto’s op internet

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!