Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Onderweg » Hoe blijf ik in contact met het thuisfront
3

Hoe blijf ik in contact met het thuisfront

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe blijf ik in contact met het thuisfront
De tijd dat je je op reis mijlenver van de bewoonde wereld waande is dankzij de telecommunicatie voorgoed voorbij. E-mail, sms, bloggen: contact houden met het thuisfront is vanaf de meeste wereldplaatsen een makkie. Buit de diverse contactmogelijkheden uit en laat de thuisblijvers op allerlei manieren meeproeven.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • ansichtkaart
  • postpakket
  • vaste lijn
  • mobiele telefoon
  • internet
  • e-mailaccount
  • weblog

Stappen

  1. Stuur toch maar dat kaartje

    De winkeliers en kaartventers zullen er blij mee zijn. En het thuisfront natuurlijk ook. Wat is er leuker dan een kaartje. Keer het digitale tijdperk zo af en toe de rug toe en gun je dierbaren iets dat ze op de koelkast kunnen plakken. Zo kunnen ook zij iedere dag genieten van dat fenomenale landschap waarin jij vertoeft.

  2. Maak nieuwsgierig met een pakketje

    Wil je dat het thuisfront echt met je meeleeft? Stel dan een pakketje samen dat een mooie dwarsdoorsnede vormt van het door jou bezochte land. Je warme sokken en spijkerbroek (lees: de items die jij inmiddels overbodig acht) en de door jou gekochte souvenirs kun je dan meteen meesturen. Laat de manier waarop je het verrassingspakket verstuurt afhangen van je budget:

    • Zeepost: meestal het goedkoopst, maar het duurt een eeuwigheid.
    • Landpost: is duurder dan zeepost, maar wel sneller.
    • Luchtpost: super snel, maar je betaalt je blauw.
    • Private postbedrijven: deze gebruik je als je er 100% zeker van wilt zijn, dat je pakketje ook aankomt. Denk aan: DHL, Fedex, UPS, TNT...

    Noot: stuur geen gekke dingen. Trek de invoerbepalingen er wel op na, anders zadel je het thuisfront op met jouw kosten. 

  3. Geef een belletje of laat je bellen

    Niks zo mooi als het geluid van een bekende stem of die onmiskenbare gulle lach. Dat echte live-contact met het thuisfront versterkt het einde-van-de-wereld-gevoel juist dankzij die krakende en/of vertragende telefoonlijn. Om goedkoop uit te zijn maak je het beste een Skype-account aan en je vraagt je familie en vrienden om hetzelfde te doen. Overal waar internet is, kun je dan gratis bellen. Collect Call (jij belt, het thuisfront betaalt) kan natuurlijk ook. Weet wel dat je in sommige landen eerst een muntje in de telefoon moet stoppen voordat je het collect callnummer kunt aanvragen.

    Vijf beltips:

    1. Hoe gemakkelijker, hoe duurder. Bellen vanaf je hotelkamer is leuk, maar je betaalt de hoofdprijs.

    2. Vanuit een telefooncel kun je vaak bellen met een creditcard.

    3. Word lid van Joho. Je krijgt dan een Joho Card en de Joho eKit waarmee je zonder geld wereldwijd kunt bellen.

    4. Aanbieders van internationale telefonie zijn vaak goedkoper dan het staatspostbedrijf. Rondkijken loont.

    5. Een collect callgesprek is vrij duur. Laat je op je vakantieplek terugbellen. Vraag het telefoonnummer van je nieuwe tijdelijke stek, geef dat per e-mail door aan het thuisfront tegelijkertijd met het tijdstip waarop jij naast de telefoon zit. Zo kunnen je pa en ma de kosten ook drukken.

  4. Stuur eens een sms'je

    Gemakkelijker kunnen we het niet maken. Reis je met je mobieltje? Bel of laat per per sms horen waar je uithangt.

  5. Mail vanuit het internetcafé

    Een bezoek aan het internetcafé hoort bij het nieuwe reizen. De wereld is online; in bijna alle uithoeken kun je wel een computer scoren voor het contact met de thuisblijvers. Je betaalt meestal per minuut en die belminuten worden trouw voor je bijgehouden. Het komt ook voor dat je minutenbundels moet kopen. Je logt in, je internet totdat het stopt, je rekent je bundel af en koopt nieuwe tijd in mocht je door willen internetten. Het prijsverschil tussen internetcafé's kan groot zijn, het loont dus om te shoppen. Check tijdens je rondje ook even de snelheid van de verschillende aanbieders: voor snelle verbindingen betaal je meestal ook meer.  

    Vier internettips:

    1. Maak voor vertrek een eigen gratis e-mailaccount aan: Gmail, Yahoo, Lycos, Hotmail of eKit. En stel een spamfilter in.

    2. Stel je e-mail van huis of kantoor in als je wilt dat je mail wordt doorgestuurd naar je reisaccount.

    3. De toetsenborden kunnen per land verschillen. Zo zijn er soms letters omgewisseld. Zorg voor eenvoudige tekens in je wachtwoord, want anders zoek je je een breuk. 

    4. Check bij je zoektocht naar het beste internetcafé ook de extra faciliteiten voor bijvoorbeeld de connectie met je digitale camera, het maken van printjes, het scannen van foto's enz.

  6. Blog!

    De tijd dat reizigers hun reisbelevingen via e-mail verstuurden, lijkt haar beste tijd ook te hebben gehad. Webloggen, ofwel bloggen, is populair nu het kinderlijk eenvoudig is om een website in dagboek-stijl te maken. Zo'n blog met spannende verhalen en recente foto's en video's ziet er gelikt uit en de thuisblijver kan nog reageren ook! Je familie en vrienden krijgen zelfs automatisch bericht zodat ze niks van je avonturen hoeven te missen. Het scala aanbieders via welke je je eigen web- of reislog kunt aanmaken is groot.

Do's

  • De thuisblijver mee laten reizen
  • Shoppen (naar de beste aanbieder, het snelste internetcafé...)

Don'ts

  • Niks van je laten horen

Bron

Het boek: Hoe word ik wereldreiziger?, Marcel Gansevoort, Lannoo, 2008