Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Fitness » Hoe doe ik een Coopertest

Hoe doe ik een Coopertest

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Bijna elke middelbare scholier in Nederland moet er aan geloven: in twaalf minuten tijd zoveel mogelijk meters rennen tijdens de Coopertest. Grappig genoeg heeft de uitvinder, legerarts Kenneth Cooper, de test ontwikkeld om zijn eigen conditie te vergroten. Hij was echter zo onder de indruk van de resultaten, dat hij het Amerikaanse leger ervan overtuigde de conditietest in gebruik te nemen. En met succes! Nieuwsgierig naar jouw uithoudingsvermogen? Trek alvast je hardloopschoenen aan en lees zorgvuldig deze Hoedoe.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Sportkleding
  • Hardloopschoenen
  • Stopwatch
  • Centimeter
  • Water
  • Hartslagmeter

Stappen

  1. Weet wat de Coopertest is

    Dokter Kenneth Cooper kwam na verschillende onderzoeken tot de conclusie dat er een sterke samenhang is tussen de maximale zuurstofopname (in je bloed) en de afgelegde afstand in twaalf minuten. Als je rent komt er een moment waarop je lichaam geen zuurstof meer in het bloed kan opnemen, de zogenaamde ‘VO2max’. Vanaf dat moment gaan je spieren melkzuur aanmaken en krijg je letterlijk het zuur in je benen. En dan kom je dus ook (bijna) niet vooruit.

  2. Begin met een duurtraining

    Je kunt er natuurlijk voor kiezen om ‘cold turkey’ een Coopertest te doen, al is de test volgens kenners voor mensen zonder enige basisconditie totaal niet geschikt.
    Tijdens een duurtraining loop je, zoals het woord al zegt, lange tijd achter elkaar zonder pauzes. Heb je een hartslagmeter, dan moet je er voor zorgen dat je hartslag tussen de 65 en 95% van je maximale hartslag ligt.

    Bouw het tempo langzaam op. Je zult merken dat je het steeds langer vol kunt houden. Train minimaal twee keer per week.

  3. En doe ook intervaltrainingen

    Naast duurtrainingen is het ook aan te raden om wekelijks een intervaltraining te doen. Met een intervaltraining (regelmatig korte, intensieve inspanningsmomenten) vergroot je je longinhoud en daarmee ook de maximale hoeveelheid zuurstof die je tijdens het sporten in kunt ademen.

  4. Doe een warming-up

    Begin je zonder een warming-up aan de Coopertest, dan maak je slecht gebruik van je hart en longen. Doordat je hart onvoldoende tijd heeft om genoeg zuurstof naar je spieren te krijgen, zul je al na een paar minuten last krijgen van vermoeidheid. Loop daarom van te voren zo’n vijf à tien minuten in met een tempo waarop je nog makkelijk een gesprek kunt voeren. Daarmee breng je je hart en longen op gang.

  5. Loop de Coopertest

    Je hebt je goed voorbereid door training en voldoende te eten en te drinken en nu is het moment daar: de Coopertest. Twaalf minuten lang moet je zo veel mogelijk meters maken. Regel iemand die de stopwatch voor je vasthoudt en het start- en eindsein geeft. Zorg er ook voor dat je op het te lopen traject makkelijk de afstand op kunt meten. Kies bijvoorbeeld voor een gymlokaal, sintelbaan of een lang fietspad (zonder bochten, heuvels of andere obstakels).

  6. Check je resultaten

    Twaalf minuten gelopen? Meet dan de totaal gelopen afstand op en check in de tabel je conditie. Er zijn verschillende standaarden voor mannen en vrouwen én voor leeftijdsgroepen. Zoek in de juiste sekse- en leeftijdskolom jouw aantal gelopen meters op en check in de linkerkolom de staat van jouw conditie.

    Vielen de resultaten tegen? Herhaal dan bovengenoemde stappen en probeer het nog eens.

Do's

  • Voldoende water drinken van te voren. Je lichaam heeft water nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden en afvalstoffen af te voeren.

Don'ts

  • Vlak voor de Coopertest veel eten. Je lichaam heeft dan onvoldoende tijd om de voeding om te zetten in energie. Bovendien schudt je maag tijdens het lopen en kun je last krijgen van maagkrampen.

Meer uitleg