Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Hardlopen » Hoe koop ik de juiste hardloopkleding

Hoe koop ik de juiste hardloopkleding

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe koop ik de juiste hardloopkleding
In tegenstelling tot je schoenen, waarbij je aan de koop veel aandacht, tijd en geld(!) moet besteden, is dit bij kleding niet per se nodig. Er zijn maar een paar eisen waar je outfit aan hoeft te voldoen. Die hangen samen met het weer waarin je gaat lopen.

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Stappen

  1. Denk na over het weer

    Beslis voor welke weersomstandigheden je kleding nodig hebt. Het is namelijk een verschil of je kleding koopt voor warme dagen of voor de doorgaans natte, Nederlandse winterperiode.

    Ben je vooral een ‘mooiweerloper’ dan ben je in principe snel klaar. Je kunt zonder problemen joggen in een oud katoenen T-shirt en een short die – heel belangrijk – losjes moeten zitten. Een (te) strak shirt wrijft tegen je tepels en dat kan leiden tot pijnlijke schuurwonden. Een strakke short geeft schuurwonden aan de binnenkant van je dijen.

    Hardlopen in kou en/of regen stelt wél hoge eisen aan je kleding. In alle gevallen moet je er dan voor zorgen dat je droog blijft, want door regen worden je spieren koud en dat gaat natuurlijk ten koste van je prestaties. Je kunt het beste een licht regenjasje dragen dat ademend, winddicht en waterafstotend is. Ademend wil zeggen dat het zweet door het jasje heen kan verdampen. Trek verder een lange broek aan, liefst een nauw aansluitende. Die geeft meer comfort, is lichter en laat het zweet beter verdampen. Er zijn ook speciale regenbroeken met aan de voorkant een waterafstotende laag. Zet bij koud weer een muts op (van katoen of ademend materiaal) en bedek bij vorst je oren. Heb je snel last van koude handen, trek dan ook handschoenen aan.

  2. Beslis hoeveel je wilt uitgeven

    Waarschijnlijk heb je al een heleboel geld uitgegeven aan goede hardloopschoenen. Het zal daarom misschien een hele geruststelling zijn dat je dan het moeilijkste en belangrijkste van je hele loopuitrusting al in huis hebt. En waarschijnlijk ook het duurste. Want goede hardloopkleding hoeft niet duur te zijn. Maar wat voor gewone kleding geldt, gaat ook op voor sportkleding. Je kunt er zo veel geld aan uitgeven als je wilt. Vooral als je er een beetje ‘leuk’ bij wilt lopen, kom je eerder uit bij de merkkleding. En die is vaak toch wat duurder. Maar in feite hoef je er niet per se heel veel geld aan uit te geven.

  3. Kies een hardloopspeciaalzaak

    Wil je hardloopkleding kopen voor de zomer, dan hoef je niet direct naar een hardloopspeciaalzaak. Je kunt dan in een sport- of vrijetijdswinkel kiezen voor een katoenen outfit naar smaak. Omdat de winter hogere eisen stelt, kun je bij voorkeur beter naar een goede hardloopspeciaalzaak gaan. In Nederland zijn verschillende ketens van hardloopspeciaalzaken, zoals Run 2 Day, Runnersworld en Running Center. Daarnaast heb je diverse sportzaken die hardloopkleding verkopen, waaronder Perry Sport en Inter Sport.

  4. Zoek je outfit uit

    Heb je binnen het budget en de gestelde eisen van stap 1 een outfit gekozen, trek hem dan zeker even aan. Zo kun je voelen of alles lekker zit en of je je er soepel in kunt bewegen. Maak daarom gerust een paar kniebuigingen om dat te testen. Vergeet trouwens niet om ook een paar goede katoenen sokken te kopen. Ze moeten niet afzakken en vooral niet gaan plooien, want dan krijg je blaren(!). 

Do's

  • Koop bij voorkeur kleding van kunstvezel. Die is lichter en je gaat er minder vlug in zweten dan in katoenen kleding.
  • Draag bij kou een aantal (twee tot drie) dunne lagen in plaats van één dikke laag.
  • Draag een dunne stretchbroek als je dikke bovenbenen hebt die tegen elkaar schuren tijdens het lopen.
  • Als je veel ’s avonds loopt, breng dan reflecterende strips aan op je kleding en op je schoenen.

Don'ts

  • Te veel kleding dragen, ook niet als het koud is.
  • Bij warm weer met ontbloot bovenlijf lopen. Je huid neemt alle warmte op, waardoor je lichaamstemperatuur enorm stijgt.
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!