Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Werkplek » Hoe richt ik mijn werkplek ergonomisch in

Hoe richt ik mijn werkplek ergonomisch in

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe richt ik mijn werkplek ergonomisch in
Steeds meer werk vindt plaats achter de computer. Het is inmiddels algemeen bekend dat wie gedurende langere tijd ononderbroken achter zijn computer zit, op den duur lichamelijke klachten kan krijgen. Om dat te voorkomen is een ergonomisch ingerichte werkplek erg belangrijk. Maar met goed meubilair alleen ben je er nog niet, je moet het ook goed gebruiken.

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

  • Bureaustoel
  • Bureau
  • Computer
  • Beeldscherm
  • Toetsenbord
  • Muis
  • Voetenbank
  • Documentenhouder

Stappen

  1. Stel je bureaustoel in

    Zet je voeten plat op de grond of op een voetensteun. Stel de hoogte van je stoel zo in dat de hoek tussen je boven- en onderbenen 90 graden is. Je rugleuning is goed ingesteld als je genoeg steun krijgt in de holte van je rug. Stel vervolgens je armleuningen in. Leg je armen op de leuningen en zorg ervoor dat je onderarm en bovenarm een hoek van 90 graden maken. De armleuningen zijn goed ingesteld als je je onderarmen er losjes op kunt laten rusten.

  2. Stel je bureau in

    Je zit goed achter je bureau als de hoogte van de armleuningen gelijk is aan de hoogte van je bureaublad. Op deze manier kun je ontspannen typen. Pas zonodig de bureauhoogte aan. Gaat dit niet, pas dan de stoelhoogte aan. Gebruik een voetenbankje als je voeten de vloer niet meer raken. Zorg voor voldoende beenruimte: minstens 60 centimeter breed en 80 centimeter diep.

  3. Stel je beeldscherm in

    De omgeving rond je beeldscherm moet matig verlicht zijn (200-400 lux). Plaats je beeldscherm bij voorkeur 2 à 3 meter van de muur en haaks op het raam. Als de monitor uit staat, mogen er geen lichtbronnen, zoals tl-verlichting en/of buitenlicht, op het beeldscherm reflecteren. Vermijd een te groot licht/donker contrast tussen beeldscherm en omgeving.

    Plaats het beeldscherm recht voor je, zodat je neus en knieën dezelfde kant op wijzen. Zet het scherm zo'n 50 centimeter van je ogen vandaan. De bovenkant van het scherm moet ongeveer op ooghoogte staan, zodat je kijkhoek ongeveer 30 graden is. Een grotere hoek kan leiden tot nekklachten.
    Gebruik eventueel een monitorverhoging om het beeldscherm op de goede hoogte te stellen. Je kunt deze in de winkel kopen, maar je kunt ook dozen of pakken papier gebruiken.

  4. Besteed aandacht aan je toetsenbord

    Ga recht voor je toetsenbord zitten en plaats het toetsenbord 8 à 10 centimeter van de rand van je bureaublad. Zo staat 'ie goed. Naast de plaatsing van het toetsenbord is ook de  vorm belangrijk. Een goed toetsenbord zorgt ervoor dat je comfortabel en in een neutrale houding kunt werken. Je hebt een goed toetsenbord als je in de volgende houding kunt werken: 

    • schouders naar achteren en ontspannen

    • ellebogen in een hoek van 90 graden

    • onderarmen horizontaal en parallel aan de vloer

    • polsen in lijn met de onderarmen, met minimale buiging naar boven, beneden. links of rechts

    Om je polsen zo recht mogelijk te houden (niet naar buiten gedraaid) kun je in plaats van een standaard toetsenbord (met QWERTY lay-out) een ergonomisch toetsenbord gebruiken. Dergelijke toetsenborden zijn alleen wat lastiger in gebruik als je niet blind kunt typen.

  5. Besteed aandacht aan je muis

    Een goede muis is niet te dik. Hoe dikker de muis, hoe meer de hand achterover buigt en dat is erg belastend voor je hand. Heb je kleine handen, gebruik dan een polssteun. Zorg ervoor dat je onderarm wordt ondersteund door het bureaublad of een armleuning. Voor een betere stand van je hand kun je een trackball gebruiken. Bij een trackball zit de muis niet onderop, maar bovenop. Zorg ook voor een goede instelling van de muissnelheid. Als je meerdere muisbewegingen (optillen en opnieuw plaatsen) moet uitvoeren om de cursor over het beeldscherm te bewegen, is de muis te langzaam ingesteld. Staat de muis echter te snel ingesteld, dan schiet de cursor al door een kleine beweging over het doel heen. Tenslotte is een goede muismat ook geen overbodige luxe. Een goede muismat is niet te glad en niet te stroef.

  6. Plaats printers e.d. in een aparte ruimte

    Het geluid van een printer kan je behoorlijk uit je concentratie halen. Gevolg: je spant je spieren aan. Plaats lawaaiige apparatuur daarom in een aparte – liefst geventileerde - ruimte, want naast lawaai produceren deze apparaten ook warmte en stof.

Do's

  • Gebruik een documenthouder als je vaak lang achtereen gegevens moet invoeren.
  • Zorg er voor dat de kabels van je toetsenbord en muis lang genoeg zijn of gebruik de draadloze variant.
  • Leer blind typen. Je belast je nek dan minder.
  • Heeft de muis geen goede wrijving meer, maak dan het kogeltje in de muis schoon of vervang de muismat.
  • Gebruik anti-rsi-pauzesoftware.

Don'ts

  • Blijf niet de hele dag in dezelfde houding zitten.
  • Negeer pijn niet. Ga hiermee naar je huisarts.
  • Maak niet alleen gebruik van je muis, maar ook van sneltoetsen.

Bron

Meer uitleg

toevoegingen

door William Scheffer op 22-07-2008 10:11
Uitstekend om een Hoe Doe te maken mbt dit onderwerp.

Echter heb ik enkele toevoegingen:
- De zitdiepte van de stoel is ook erg belangrijk. Er moet een vuist in de knieholte passen als je op de stoel zit.
- De kantelstand van de stoel: zet deze los zodat een actieve zithouding wordt aangenomen.
- Voetenbankjes kunnen echt niet meer!! Mocht het nu echt niet mogelijk zijn om het bureau te verlagen of verhogen gebruik dan een plat, groot voetenbankje. Niet zo'n ding in een schuine stand.
- Een polssteun zou ik nooit adviseren omdat dit de hele onderarm op slot zet en dwingt om alle bewegingen met de pols te maken.
- Printers maken niet alleen lawaai. Laserprinters stoten schadelijk ozon uit. Plaats ze dus inderdaad in een aparte ruimte of schaf een afzuiging aan.

Tot slot:

Ik zeg altijd goed zitten is goed bewegen! Dus varieer in zithouding.
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!