Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Auto en motor » Rijbewijs » Hoe vind ik een goede en goedkope rijschool

Hoe vind ik een goede en goedkope rijschool

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 5 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een rijbewijs halen kost veel tijd en geld. Bovendien kan de prijs en de kwaliteit van rijscholen onderling nogal verschillen. Hoe vind je nu een rijschool die goed is, maar ook nog eens voordelig, zodat je aan het einde van de rit misschien nog wel wat geld over houdt voor je eerste autootje? Zo dus!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Internet
  • Vrienden en familie
  • Rekenmachine

Stappen

  1. Bepaal je zoekgebied

    Om gericht te zoeken naar een goede en goedkope rijschool is het handig om een zoekgebied te bepalen. Houd in je keuze ook rekening met een eventuele vervolgopleiding in een andere stad. Houd ook rekening met je eigen ervaring: rijscholen in de stad rekenen vaak iets minder, omdat het aanbod groter is, maar het is daar - zeker voor beginners - wel wat lastiger om te rijden. Het kan zijn dat je even moet wennen en uiteindelijk meer lessen nodig hebt.

    Denk tot slot aan hoeveel lessen je in de week wilt volgen: als je meerdere lessen in de week wilt volgen, maar je bent alleen in het weekend bij je ouders, dan is dat niet de meest logische plek.

  2. Maak een lijst met rijscholen

    Met behulp van internet en het telefoonboek kun je op zoek gaan naar rijscholen binnen je zoekgebied. Noteer de namen en adresgegevens en eventueel wat aanvullende informatie.

  3. Krijg antwoord op vragen

    Sommige vragen die je hebt worden al door de website behandeld, voor andere zul je misschien een telefoontje moeten plegen. Zorg er in ieder geval voor dat je voor alle rijscholen een antwoord op de volgende vragen kunt noteren:

    • Prijs van de lessen
    • Duur van de lessen
    • Bijkomende kosten
    • Pakketmogelijkheden
    • Slagingspercentage
    • Instructeur (altijd dezelfde, of verschillend?)


    Maak hiervan een schema, zodat je alle informatie overzichtelijk bij de hand hebt.

  4. Controleer de slagingspercentages

    Je hebt in de vorige stap al geïnformeerd naar de slagingspercentages van de verschillende rijscholen in je shortlist. Het is echter verstandig om die percentages nog even te checken bij de rijschoolgegevens van het CBR. Voer hier de examenplaats in en je krijgt een lijst met autorijscholen in die omgeving én bijbehorende slagingspercentages voor eerste examens en herexamens.

    Controleer of de verstrekte informatie overeen komt met de informatie van het CBR. Zie je in de lijst nog meer rijscholen staan met een hoog percentage? Voeg die dan ook toe aan je lijstje!

  5. Krijg inzicht in de kosten

    Over de kosten van een rijopleiding valt niet zoveel te zeggen: het ligt namelijk ook deels aan jezelf. Probeer voor jezelf een beetje in te schatten hoeveel lessen je nodig hebt, om zo te komen tot een totaalplaatje. Kun je al goed rijden? Houd dan rekening met ongeveer 20 lessen. Heb je nog geen rijervaring, maar schat je jezelf als gemiddeld in, dan kun je 40 lessen noteren. Heb je geen ervaring en ben je bijvoorbeeld snel zenuwachtig, tel er dan nog 10-20 lessen bij op.

    Maak nu voor elke rijschool aan de hand van het door jou geschatte aantal uren een optelsom van de totale kosten. Houd ook rekening met:

    • Kosten theorie (lessen, boeken, examen)
    • Kosten examen
    • Pakketten (soms is het mogelijk een pakket van bijvoorbeeld 20 of 40 lessen te kopen, waardoor de lesprijs omlaag gaat. Als je denkt dat zo'n pakket aansluit bij het aantal lessen dat je nodig hebt, kan het voordelig zijn om daar voor te kiezen)
  6. Informeer bij anderen

    Ervaringen van anderen zijn vaak uiteindelijk van doorslaggevende factor. Pak daarom je lijstje erbij, selecteer de drie meest aantrekkelijke opties en stap hiermee naar je familie of vrienden. Er zijn er ongetwijfeld bij die meer weten over deze rijscholen en je een beetje 'inside information' kunnen geven. Neem die informatie mee in het maken van je uiteindelijke keuze.

  7. Vraag een proefles aan

    Hoewel je je keuze inmiddels eigenlijk waarschijnlijk wel gemaakt hebt, is het toch verstandig om bij die bewuste rijschool eerst te informeren naar een (eventueel betaalde) proefles. Dan zit je nog nergens aan vast en kun je zelf een idee krijgen van het soort les dat je zult krijgen. Niet alle rijscholen staan hier voor open, maar in de meeste gevallen wil men - zeker als je hier gewoon voor betaalt - wel meewerken. Tenminste, als je een goede rijschool te pakken hebt!

Do's

  • Zorg dat je voor jezelf een realistisch beeld hebt van de kosten
  • Vraag om volledige tariefinformatie, zowel voor de lessen zelf als voor bijvoorbeeld examens

Don'ts

  • Laat je niet verleiden tot een directe inschrijving. Meestal krijg je daar toch spijt van
  • Koop geen pakket zonder eerst een proefles of losse les te nemen. Als je eenmaal een pakket hebt gekocht, is het veel moeilijker om naar een andere rijschool te stappen. Vaak ben je dan namelijk het betaalde geld gewoon kwijt!

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!