Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Elektronica » Hoe stel ik mijn equalizer goed in

Hoe stel ik mijn equalizer goed in

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 uren
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Weinig dingen lekkerder dan op een relaxed moment in je eigen woonkamer luisteren naar de muziek die je dán wilt horen. Met volle sound, lekker hard, of met een koptelefoon. Dan is het wel fijn om te weten dat je de muziek zo mooi hoort als die zijn kan. Met een equalizer op je audioset kun je het geluid absoluut top laten klinken – maar je kunt het ook verknallen als je de boel niet goed instelt.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

  • Goede muziekinstallatie
  • Equalizer
  • Rustige momenten met stilte
  • CD'd met verschillende soorten muziek

Stappen

  1. Snap wat een equalizer doet

    De naam ‘equalizer’ verraadt wat het ding doet: alles gelijk maken. In dit geval maakt een equalizer alle frequentiegebieden – dus de lage, de hoge en de middentonen – allemaal even sterk. Zodat het geluid klinkt zoals het door de makers bedoeld is. Zo’n aanpassing kan nodig zijn, omdat niet elk muzieksetje goed werkt, omdat geluidsboxen verschillend kunnen reageren en omdat de ruimte waarin je luistert zijn eigen akoestiek heeft.
    In de eerste plaats dient een equalizer dus om de onvolkomenheden van je audioset te vereffenen. Daarnaast kun er de (meestal matige) akoestiek van je woonkamer mee corrigeren. Ten slotte kun je de muziek ermee laten klinken zoals jij dat wilt.

  2. Zet alle schuifjes op neutraal

    Een equalizer heeft soms vijf schuifjes, soms zeven of negen, en meer kan ook. Met alleen knopjes voor ‘bass’ en ‘treble’ heb je eigenlijk een equalizer met twee schuiven. Zet eerst alles in de neutrale stand, dus in het midden. Klinkt de muziek dan goed? Niks meer aan doen! Maar probeer eens wat: zet de linker en rechter schuiven iets omhoog, en de middelste iets omlaag. Goede kans dat het dan allemaal nét iets beter klinkt.

  3. Testen en ijken

    De heel kritische luisteraar kan de prestaties van zijn muziekinstallatie testen. De duurdere (los aan te schaffen) equalizers kunnen een ‘pink noise’ ofwel ‘roze ruis’ produceren. Vang dit geluid op met een goede microfoon, en bekijk op de frequentiemetertjes of alle frequenties even sterk doorkomen. Is dat niet zo, dan kun je dat nu met de equalizer corrigeren.
    Muziekliefhebbers gebuiken soms ook het nummer Africa van Toto om hun installatie te testen, omdat in dit nummer zowel lage als hoge tonen én zang vrij helder voorkomen.

  4. Vergelijk soorten muziek

    De ervaring leert dat de schuifjes van een equalizer het beste kunnen staan in de stand van een smiley, ofwel links en rechts iets omhoog, en de middentonen iets lager gezet. Maar de menselijk stem produceert geluid in de middentonen. Dus als je zang goed wilt laten doorkomen, zet dan de middenschuiven iets omhoog.
    Pop en klassiek maakt ook nogal wat uit. Klassieke muziek verliest met weggedrukte hoge tonen vaak aan intensiteit, terwijl pop juist veel bas kan gebruiken.

  5. Blijf proberen

    Ben je tevreden over een zelfgevonden standaardinstelling, of wellicht verschillende standaarden voor verschillende soorten muziek, hou het dan even zo. Maar probeer een paar dagen later toch nog eens of andere instellingen misschien toch beter klinken. Want technische en theoretische verhalen over equalizers zijn wel nuttig, maar uiteindelijke is er maar één ding dat telt, en dat is jouw eigen muziekbeleving.

Do's

  • Blijven proberen, totdat je het ultieme geluid hoort.
  • Verschillende standaardinstellingen vinden voor verschillende soorten muziek.

Don'ts

  • Alle schuifjes lekker hoog zetten.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!