Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Zolder » Hoe verbouw ik mijn zolder

Hoe verbouw ik mijn zolder

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Van rommelhok tot droomkamer: met een beetje inspanning verander je je zolder in een prachtige ruimte waar je kunt sporten, tv kijken, gamen of misschien gewoon lekker hangen. Wat je ook met je zolder wilt; verbouwen kan je zelf. Als je tenminste een klein beetje handig bent!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Minimaal één rechterhand
 • Goed gevulde gereedschapskoffer
 • Lieve vrienden of familieleden
 • Materiaal naar behoefte:
 • Hout, schroeven, spijkers, gipsplaten, pvc buizen, stroomdraden, schakelmateriaal, isolatiemateriaal, verf, inbouwdozen
 • Een budget

Stappen

 1. Maak een plan

  Een verbouwing beginnen zonder plan is geen goed idee. Zet op papier wat je met je zolder wilt, wat je daarvoor nodig denkt te hebben en wat het gaat kosten. Zo kun je kijken of je wensen haalbaar zijn, of je nu al kunt beginnen, of dat je nog een poosje moet sparen.

  Maak gerust een tekening op schaal, zodat je precies kunt zien of je ideeën in de praktijk ook uitvoerbaar zijn. Voor prijzen van materialen kun je op internet kijken. Reken ruim, want verbouwen kost altijd meer dan je denkt. Zelfs als je alles zelf doet!

 2. Strip de ruimte

  Geen enkele zolder is hetzelfde; als jouw zolder al in redelijke conditie is en bijvoorbeeld al voorzien is van gipswanden, dan kun je deze stap overslaan. Mocht dat niet het geval zijn, strip de ruimte dan zoveel mogelijk. Gooi materiaal niet te snel weg, want het kan zijn dat je dit op een later moment nog kunt gebruiken.

 3. Isoleer je wanden

  Zorg er vervolgens voor dat je zolder lucht- en waterdicht is door deze goed te isoleren. Hoe je dat precies aanpakt lees je in de hoedoe Hoe isoleer ik mijn zolder. Neem de tijd voor deze stap, dat verdient zich later weer terug.

 4. Plaats een dakkapel

  De meeste zolders bestaan uit twee schuine wanden, waardoor je eigenlijk veel minder ruimte hebt dan je zou denken. Een dakkapel kan een mooie oplossing zijn. Die kun je kant en klaar bestellen en plaats je vervolgens zelf. Let er wel op of je een vergunning nodig hebt voor je dakkapel, anders kun je hem volgend jaar misschien weer afbreken!

 5. Zorg voor elektra

  Als je op zolder al een aantal stopcontacten en lichtpunten had, kun je deze stap overslaan. Is dat niet het geval, leg dit dan aan, of laat het aanleggen. Werk met PVC-buisjes om te zorgen voor een nette afwerking. Wil je graag spotjes op je zolder? Gebruik dan alleen hittebestendig draad, om te voorkomen dat het draad smelt op de spots.

  Monteer ook vast inbouwdozen op de plekken waar je straks een schakelaar of een stopcontact wilt. Let erop dat de inbouwdozen alleen mogen worden vastgezet met hout. Je klemt de inbouwdoos hier als het ware tussen. Vastschroeven of -spijkeren is gevaarlijk, niet doen dus!

 6. Plaats het gips

  Als je isolatiemateriaal tegen de muren zit en je de elektriciteit getrokken hebt, kun je het gips gaan plaatsen. Zaag de gipsplaten op maat en plaats ze tegen de muur of het dak. Zet ze vervolgens vast met gipsschroeven. Denk eraan dat je ook de gaten uitzaagt voor de stopcontacten en schakelaars. Doe wat voor jou het makkelijkst is: uitzagen voor je de platen plaatst, of juist na het plaatsen.

 7. Camoufleer het gips

  Een gipsen wand is best netjes, maar natuurlijk nog niet 'af'. Voor de afwerking van je wanden heb je een aantal mogelijkheden:

  • Schilderen; maak dan eerst met kit en plamuur de spleten en gaten dicht in het gips
  • Behangen; werk eventuele oneffenheden weg
  • Stuken


  Als je voor optie één of twee gaat, vergeet dan niet om voorstrijk te gebruiken. Dit bestaat speciaal voor gipswanden en zorgt ervoor dat de verf of het stukwerk niet opgezogen worden in de wand.

 8. Leg een vloer

  Je nieuwe zolder kan natuurlijk niet zonder een vloer. Is een houten vloer wat voor je, of ga je liever voor het gemak van laminaat? Als je van de zolder een slaapkamer wilt maken, is vloerbedekking ook nog een goede optie.

  Heb je de vloer gelegd? Vergeet niet plinten te plaatsen! Die laatste finishing touch wordt vaak overgeslagen en vervolgens vergeten. Zonde, want plinten maken een ruimte juist af!

 9. Plaats het schakelmateriaal

  Nu de muur en vloer helemaal af zijn, kun je het schakelmateriaal plaatsen. Dit schroef je eenvoudig op de inbouwdozen die je geplaatst hebt. Hang ook direct je verlichting op en je zult zien dat je zolder steeds meer op een echte kamer begint te lijken!

 10. Richt je nieuwe kamer in

  Als de verf helemaal droog is en al je verlichting het doet, is je kamer helemaal af. Tijd voor de inrichting! Neem de tijd en probeer weer eens opnieuw alle sterke punten van je nieuwe zolder te ontdekken. Geniet ervan!

  Heb je de zolder voorlopig nog niet nodig? Richt deze dan ook in, om te voorkomen dat het een rommelhokje wordt!

Do's

 • Vraag hulp! Klussen in je eentje is best leuk, maar met een groepje is het veel leuker en gaat het ook nog eens sneller
 • Pak het goed aan, strip gerust de hele boel om zo vanaf 0 te beginnen
 • Probeer het project in één keer af te ronden, zodat het geen blok aan je been wordt

Don'ts

 • Beginnen zonder plan: zorg er altijd voor dat je weet waar je mee bezig bent en wat het je gaat kosten

Bron

Eigen ervaring met verbouwen zolder

Meer uitleg