Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Hoe stel ik een bos bloemen samen

Hoe stel ik een bos bloemen samen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 25 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe stel ik een bos bloemen samen
Bij de gemiddelde bloemist is er zoveel keus, dat je door de bloemen het bos niet meer ziet. Natuurlijk staan er meestal al veel samengestelde boeketjes voor het grijpen, maar het is veel leuker om zelf een boeket samen te stellen dat helemaal past bij je interieur of, als je ze weggeeft, bij de smaak van degene aan wie je het boeket geeft.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Verse bloemen
  • Scherp mes
  • Vaas met water
  • Snijbloemenvoeding

Stappen

  1. Kies een vaas

    Vaak heb je de bloemen al in huis als je er een vaas bij gaat zoeken. Doe het eens andersom. Kijk welke vazen je in je bezit hebt en zoek daar een passend boeket bij (zowel in grootte als in kleur). Zo vormen vaas en bloemen één geheel. Tweemaal de hoogte van de vaas als lengte voor de bloemen is een goede basisregel. Potten en vazen in een neutrale tinten zoals groen, aardetinten of roomkleur zijn goede basisvazen. Ook vazen van helder glas zijn geschikt als basis.

  2. Kijk en kies

    Ga langs bij een goede bloemist, waar de bloemen in een koele ruimte staan uitgestald. Bekijk het aanbod goed. Welke kleuren, vormen en grootte hebben de bladeren en bloemen? Zijn de bladeren glanzend of mat, stekelig of glad, groot of klein?  Zodra je vaker een boeket samenstelt, ontwikkel je je eigen stijl en vind je al doende uit wat bij elkaar past. Maar let daarbij altijd op een aantal basiselementen.

    Let op textuur

    Een boeket krijgt meer spanning als bloemen en bladeren een andere textuur hebben. Van glad tot geplooid tot fluwelig. Ook als je maar één soort bloem gebruikt, kun je spelen met texturen door verschillende bladeren te gebruiken.

    Let op vorm

    Bloemen hebben drie basisvormen: rond, bijvoorbeeld rozen, anjers en gerbera’s; lang en aarvormig zoals gladiolen en ridderspoor; en tussenliggende vormen als korenbloemen en troschrysanten. Gebruik minstens twee van deze groepen. Materialen als platte takken worden lineaire materialen genoemd. Die gebruik je voor het omlijnen van het boeket, terwijl de ronde vormen de aandacht trekken.

    Let op ruimte

    In je boeket wil je niet teveel ruimte tussen de bloemen, maar ook geen propperig geheel krijgen. Is een boeket te vol, dan ziet het boeket er statisch en zwaar uit. Je moet het even onder de knie krijgen, maar je zult zien dat als je vaker boeketten samenstelt, je oog valt op lege ruimtes of juist wat weg kan halen.

    Voor een middelgroot boeket heb je zo’n 4 à 5 soorten nodig. Kies bloemen die er fris uitzien, liefst die net op uitkomen staan. Zitten ze nog te dicht in de knop, dan heb bij bepaalde bloemsoorten de kans dat ze er niet meer helemaal uitkomen. 

  3. Kies de kleuren

    De juiste combinatie van kleuren is heel belangrijk in een boeket. Het boeket krijgt er een bepaalde sfeer of betekenis mee. Bloemisten maken gebruik van een kleursysteem, bijvoorbeeld dat van Johannes Itten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen primaire kleuren (rood, geel, blauw), secundaire kleuren (ontstaan uit een menging van twee primaire kleuren, dus oranje, groen en violet) en tertiaire kleuren (een menging van primaire en secundaire kleur, dus geeloranje, roodoranje, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen en geelgroen). De kleuren rood, oranje, geel zijn warme kleuren, de overige de koude kleuren (groen, blauw en paars). Deze theorie bevat een goede harmonieleer, want ook met bloemen kun je kleuren ‘mengen’ en zo bepaalde effecten bereiken.

    Wat een goede harmonie en verhouding is, is subjectief. Toch blijken veel mensen dezelfde dingen mooi te vinden. Een aantal mogelijkheden:

    • Ton-sur-ton: meerdere tinten van een zelfde kleur (dit heet ook wel een monochrome harmonie). Dit komt veel voor bij boeketten.
    • Meerdere kleuren die dicht bij elkaar op de kleurencirkel liggen (analoge harmonie)
    •  Polychrome harmonie: combinatie van meerdere kleurtonen. Dit zijn ook wel ‘kleurklanken’, bestaande uit twee-, drie-, of vierklanken. Vier op dezelfde afstand liggende kleuren op de kleurencirkel is een regelmatige vierklank.
    • Een kwantiteitscontrast betekent een groot gedeelte bloemen in één kleur, met accenten in een andere kleur.

    Een neutrale kleur in je boeket is groen, dus bijvoorbeeld takken met bladeren.

    De combinaties bruin met brons en geel, of zachtroze met donkerblauw komen veel voor. Ook zie je veel witte boeketten met oranje, gele, blauwe of rode accenten. Voor jubilea en bruiloften bestaan traditionele kleuren. Wit wordt natuurlijk veel voor bruidswerk gebruikt. Ook in rouwboeketten komt wit veel terug. Een 12½-jarig jubileum krijgt koperkleurige tinten, voor een 25-jarig feest wordt traditioneel zilver met wit gebruikt en 50-jarige jubilea goud en geel.   

  4. Schik de bloemen

    Bij het arrangeren van bloemen gaat het erom een goed evenwicht te vinden in kleur, textuur en lijnen. Met een boeket met veel contrast kun je een spannend, dramatisch effect creëren. Met harmonie, het gebruik van gelijkaardige kleuren, texturen en vormen, krijg je een meer ontspannen, vriendelijk geheel. Dominantie heeft te maken met elementen die eruit springen. Heb je geen blikvangers in je boeket, dan oogt het saai. Teveel blikvangers maakt de boel rommelig.

    Verwerk de bloemen zo snel mogelijk na aanschaf. Snijd met een scherp mes schuin af op dezelfde lengte. Gebruik liever geen schaar, hiermee plet en kneus je de uiteinden. Verwijder het teveel aan blad, vooral de bladeren onder de waterspiegel. Zo blijft het water schoner.

    Schik de bloemen in de hand, net als bloemisten doen. Begin met de basis; neem daar mooi groen materiaal voor. Neem een tak in je linkerhand en doe de volgende daar kruislings langs. Voorlangs of achterlangs maakt niet uit, als de stelen maar in dezelfde draairichting gaan. Houd de bos goed, maar niet krampachtig beet. Steek er nu bloemen in op dezelfde manier en draai het boeket af en toe een kwartslag. Het boeket moet er van bovenaf rond uitzien en vanaf de zijkant als een halve bolvorm.

    Wil je de bloemen liever in een vaas schikken, schik de verschillende bosjes dan één voor één in je hand en werk van groot naar klein. Draai de vaas tijdens het schikken.

    Zet de bloemen in het water met snijbloemenvoedsel. Zo blijven de bloemen langer mooi. Vervang het water regelmatig. Hierdoor blijft het boeket er langer fris uitzien. 

Do's

  • Meet de bloemen af tegen de hoogte van de vaas, zodat je weet waar je moet knippen.
  • Durf te experimenteren. Er zijn al genoeg ‘brave’ boeketten.
  • Zorg dat de stelen niet stinken of slijmerig zijn. Kies bloemen met schone, gave blaadjes.

Don'ts

  • Zet de bloemen niet in direct zonlicht en ook niet in de buurt van een fruitschaal. Uit fruit komt ethyleen, een stof die bloemen laat verschrompelen.

Bron

o.a. Anneke Bleeker-Singor, Handboek Bloemschikken. Cantecleer, Baarn (2005)

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!