Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huis kopen of verkopen » Hoe bezichtig ik een huis
4

Hoe bezichtig ik een huis

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Het is liefde op het eerste gezicht, je hebt je droomhuis gevonden. Maar pas op, want liefde kan blind maken, ook als het om een huis gaat. Een grondige bezichtiging voorkomt dat je droom later in een nachtmerrie verandert.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Pen en papier
  • Fotocamera
  • Een rolmaat

Stappen

  1. Bereid je voor

    Je weet in welke straat het huis van je dromen staat, maar wat weet je van de buurt? Zijn er genoeg winkels, scholen en andere voorzieningen in de buurt? Staat de buurt misschien op de nominatie voor een "opknapbeurt" die het hele aanzien van de wijk verandert? Hoe is de sfeer, wat voor mensen wonen er?

    Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden bij het bekijken van het huis. Rijd dus op verschillende tijdstippen even een rondje door de buurt en probeer je voor te stellen hoe het zal zijn om daar te wonen.

    Want de woning kan nog zo perfect zijn, als de buurt niet naar jouw wens is, is het de vraag of je er prettig zult wonen!

  2. Neem de tijd

    Bij de bezichtiging van een woning is het zaak om grondig te werk te gaan. Maak de afspraak dus voor een moment dat je alle tijd hebt.

    Laat je ook niet verleiden tot een haastige bezichtiging door argumenten als: "er zijn al meer gegadigden voor deze woning, dus u moet er snel bij zijn" en "we hebben niet veel tijd, want over een half uurtje komt de volgende al".

  3. Neem iemand mee

    Twee weten meer dan één, ook bij het bezichtigen van een huis. Wat jij misschien in je enthousiasme over het hoofd ziet, valt een ander wel op.

    Je kunt natuurlijk een makelaar meenemen, maar dat is niet per se nodig. Een argument voor het meenemen van een makelaar is dat hij of zij technische kennis bezit die jij misschien niet hebt.

    Je kunt ook een vriend(in) meenemen. Let wel op dat je iemand meeneemt die niet te gemakkelijk meegesleept wordt in jouw enthousiasme.

  4. Maak een plattegrond

    Loop eerst een oriënterend rondje door het huis en maak een ruwe plattegrond van de woning. Zo weet je ook later nog precies waar elke kamer zich bevindt. In de volgende stappen ga je die plattegrond gedetailleerder maken, zodat je uiteindelijk een goed beeld van de woning in je hoofd hebt zitten.

  5. Maak foto's

    Foto's helpen je verder om je indruk van het huis goed vast te leggen. Vraag wel altijd eerst even toestemming om foto's te maken!

    Neem in elk geval één foto van iedere ruimte. Dat kun je het beste doen vanuit een hoek van de kamer, dan krijg je de beste indruk van de grootte van het vertrek. Verder fotografeer je alles wat je opvalt, zowel in positieve als in negatieve zin.

  6. Maak aantekeningen

    Tijdens de rondleiding zul je veel informatie over je heen krijgen. Schrijf alles op wat van belang is. Doe dat bij voorkeur op je plattegrond, zodat je later nog precies kunt terugzien wat je aan welke kamer opviel. Meten is weten, dus meet ook alle vertrekken op en schrijf de maten in de plattegrond.

  7. Stel vragen

    Grondig te werk gaan betekent ook: vragen stellen. Vraag dus alles wat in je opkomt. Als je een vaag of ontwijkend antwoord krijgt, vraag dan net zo lang door tot je precies weet hoe iets zit. Snap je iets niet, vraag dan ook om meer uitleg.

    Een greep uit de vragen die je kunt stellen:

    • Wat is het bestemmingsplan voor deze buurt?
    • Zit er asbest in de woning?
    • Wat is de oorzaak van die vochtplek/scheur/verkleuring/...?
    • Is er een vereniging van eigenaren? Hoe actief is die?
    • Wat is het bouwjaar van het huis/de keuken/de badkamer/...?
    • Waarom gaan de huidige bewoners verhuizen?

    Volgens het Burgerlijk Wetboek heeft de verkopende partij informatieplicht, dat betekent dat hij alle informatie over de woning moet geven. Maar jij als potentiële koper hebt ook onderzoeksplicht. Ook daarom is vragen stellen dus van belang.

  8. Bekijk alles

    Je bent niet klaar als je alle kamers, de hal, de keuken, de badkamer en de wc bekeken hebt. Ga indien mogelijk ook in de kelder en de schuur kijken, loop naar zolder en trek alle ingebouwde kasten open (wel even toestemming vragen!). Kijk rond in de tuin of op het balkon.

    Zorg dat je echt niets overslaat, dan kom je later niet voor verrassingen te staan.

  9. Evalueer en vergelijk

    Na de bezichtiging schrijf je meteen op wat je gevoelens en gedachten bij dit huis zijn. Voldeed het aan de voorstelling die je ervan had gemaakt? Wat trekt je aan in de woning, en wat vind je minpunten? Kijk ook nog eens rond in de buurt. Vind je de buurt leuker of minder leuk dan voordat je het huis ging bezichtigen?

    Het is ook belangrijk dit huis te vergelijken met de andere die je al hebt gezien of die je nog gaat bekijken. Probeer je daarbij voor te stellen hoe het zou zijn om er te wonen, maar kijk ook naar praktische zaken als oppervlakte, aanwezigheid van een tuin en de staat van onderhoud.

  10. Ga nog eens kijken

    Het is heel gebruikelijk om een tweede bezichtiging te doen, zeker als je er voor jezelf niet helemaal uitkomt welk huis je nu wilt kiezen.

    Je hoeft nu niets op te meten en geen foto's te maken, dus heb je alle tijd om het huis goed op je te laten inwerken en alle vragen te stellen die je de eerste keer vergeten was. Je kunt nu ook dieper ingaan op dingen die je de vorige keer wat onduidelijk of minder belangrijk vond.

    Ook na de tweede bezichtiging schrijf je achteraf je indrukken op. Je kunt ze dan vergelijken met je eerste indruk.

  11. Breng een bod uit

    Als je er voor jezelf zeker van bent dat dit inderdaad het huis van je dromen is, is het tijd om tot actie over te gaan. Laat een bouwkundige keuring doen, breng een bod uit dat onder de vraagprijs ligt en start zo de onderhandelingen.

    Lees de Hoedoe Hoe koop ik mijn eerste huis voor meer informatie over hoe je het vanaf dit punt precies aanpakt.

Do's

  • Het hele huis grondig bezichtigen en daarbij niets overslaan

Don'ts

  • Genoegen nemen met vage antwoorden