Hoe steek ik een houtkachel aan
Document acties
- Tijdshoeveelheid 15 minuten
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Benodigdheden
- Veger en blik
- Droog hout
- 10 aanmaakhoutjes - kleine stukjes gedroogd (dennen)hout zonder schors!
- 4 aanmaakblokjes
- Aansteker of lucifers
Stappen
-
Veeg de haard
Veeg de afgekoelde, verkoolde houtresten van de vorige keer met veger en blik uit de kachel, maar laat wel een laagje as van zo’n drie centimeter in de haard liggen. De as gaat bij het aansteken gloeien waardoor de kachel sneller opwarmt. Gebruik nooit een stofzuiger om de houtkachel schoon te maken! De stofzak is zeer brandbaar, dus één gloeiend stukje hout en de stofzuiger staat in brand.
-
Stapelen maar!
Stapel twee tot vier blokken goed droog hout in je houtkachel. Leg daar drie of vier aanmaakhoutjes in de lengte bovenop. Dat is de eerste laag. Vervolgens leg je er een tweede laag aanmaakhoutjes in de breedte bovenop. En nog een derde laag, weer in de lengte.
-
Voeg de aanmaakblokjes toe
Plaats aan ieder kant twee aanmaakblokjes tussen de om en om gelegde aanmaakhoutjes.
-
De fik erin
Steek de aanmaakblokjes aan met een lucifer of aansteker. De aanmaakblokjes ontbranden en verhitten de aanmaakhoutjes, zodat deze gaan branden. De brandende aanmaakhoutjes warmen de haard en het rookkanaal op, zodat een goede trek ontstaat. Omdat de houtblokken van bovenaf worden verhit, vatten ze geleidelijk vlam. Bovendien hoeft de hete lucht op deze manier niet langs de koude blokken, waardoor een goede verbranding ontstaat en er dus minder rookontwikkeling plaatsvindt.
Do's
- De haard regelmatig schoonmaken
- Droog hout gebruiken
- De houtblokken van bovenaf verhitten
Don'ts
- Spiritus of brandgel gebruiken. Dat is gevaarlijk en onnodig.
- Aanmaakhoutjes of een krant onder het hout plaatsen.