Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Open haard en houtkachel » Hoe vind ik een goede schoorsteenveger

Hoe vind ik een goede schoorsteenveger

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vredig je houtkachel of open haard ook lijkt te branden, bij het stoken van hout komen altijd onverbrande deeltjes in de schoorsteen terecht. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van de schoorsteen en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag. Die laag kan een slechte trek of zelfs een schoorsteenbrand veroorzaken. Zorg daarom dat je de schoorsteen minimaal één keer per jaar laat vegen door een goede schoorsteenveger. Hoe je die vindt? Zo!

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Internet
  • Telefoon

Stappen

  1. Verdiep je in het vak

    Voordat je begint met zoeken, is het handig om te weten hoe een goede schoorsteenveger te werk gaat. Een vakman werkt vanaf het dak, buiten dus. Op die manier kan hij (of zij) gelijk controleren hoe de conditie van de schoorsteen is: zitten de kappen nog goed, moeten er vogelnesten worden verwijderd, is de kap aan vervanging toe, enzovoorts. Soms is vegen vanaf het dak onmogelijk, bijvoorbeeld doordat de schoorsteen moeilijk te bereiken is of om veiligheidsredenen. De schoorsteen moet dan van binnenuit worden geveegd, de controle van de schoorsteen wordt daarna alsnog apart gedaan. En last but not least: een goede schoorsteenveger laat jouw huis weer schoon en netjes achter.

  2. Bel, mail of twitter

    Nu je iets van het vak weet, kun je je netwerk inschakelen om ervaringsdeskundigen te zoeken. Mond-tot-mondreclame van bekenden is nog altijd de beste informatiebron die je kunt hebben. Misschien werkt iemand al jaren met een betrouwbare schoorsteenveger en hoef je alleen maar te bellen om een afspraak te maken. Uiteraard zeg je er even bij hoe je aan het bedrijf bent gekomen. Dat is voor de schoorsteenveger een extra stimulans om z’n werk goed te doen.

  3. Doe de beunhaas-check

    Heb je via je netwerk niemand kunnen vinden, dan zul je zelf op zoek moeten gaan, bijvoorbeeld via internet. Let op: sommige bedrijven - vaak beunhazen - zeggen dat ze erkend zijn door de overheid of het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). Onzin! Een keurmerk voor schoorsteenvegers vanuit de overheid bestaat niet en iedere schoorsteenveger in Nederland is automatisch aangesloten bij de brancheorganisatie HBA. Het zegt dus niets over de kwaliteit van het werk.

    Wel betrouwbaar zijn bedrijven die lid zijn van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). ASPB schoorsteenvegers volgen opleidingen en cursussen en nemen deel aan themadagen. Sinds 2002 geldt als toelatingseis voor het lidmaatschap dat de opleiding tot Gezel schoorsteenveger is gevolgd. De vervolgopleiding is de opleiding tot Meester schoorsteenveger. Deze titels staan meestal vermeld op de website van de desbetreffende schoorsteenveger. Ook hebben alle leden een legitimatiepas die één kalenderjaar geldig is en beschikt de ASPB over een onafhankelijke geschillencommissie bij klachten. Een niet-ASPB schoorsteenveger is niet per definitie een slechte schoorsteenveger, maar er zijn veel beunhazen die soms extreem hoge tarieven vragen en ongevraagd allerlei extra werkzaamheden verrichten.

  4. Shop een beetje rond

    Schoorsteenvegers hanteren zeer verschillende tarieven. De prijzen voor het vegen van een rookkanaal variëren tussen de € 29,50 en de € 55,-. Sommige bedrijven bieden vaste abonnementen aan die goedkoper zijn dan één keer vegen. Doe dit nooit de eerste keer, je weet immers nog niet of je wel tevreden bent.

  5. Vraag een offerte aan

    ASPB-lid of niet, vraag altijd een offerte aan en spreek voordat de schoorsteenveger met de werkzaamheden begint een prijs af. Je wilt weten waar je aan toe bent, toch? Vraag ook naar kosten van extra leveringen en diensten, zoals het plaatsen van een kap, het verwijderen van vogelnesten, het uitvoeren van een camera-inspectie en het reinigen van goten. Zet de gemaakte afspraken zwart op wit.

  6. Denk aan het veegbewijs

    Een goede schoorsteenveger geeft je, als het werk gedaan is, een zogenaamd veegbewijs. Daarop staan de naam van de ondernemer, de datum en de aard van de verrichte werkzaamheden. Bewaar het bewijs goed. Het kan van pas komen bij verzekeringskwesties.

Do's

  • Verdiep je (enigszins) in het vak
  • Raadpleeg je netwerk
  • Shoppen

Don'ts

  • Je laten wijsmaken dat een bedrijf erkend is door de overheid of het HBA
  • Vage afspraken maken

Bron

O.a. Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche

Meer uitleg