Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe leg ik een vijver aan
4

Hoe leg ik een vijver aan

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe leg ik een vijver aan
Zelf een grasmat of een paadje aanleggen in je tuin gaat misschien nog wel zonder een uitgebreide handleiding, maar bij het aanleggen van een vijver kun je ongetwijfeld wel wat hulp gebruiken! Daar tegenover staat wel weer dat je tuin er met een vijver direct een stuk mooier uit ziet. Er zijn verschillende vormen vijvers. De folievijver is de vijver die je het makkelijkst zelf aan kunt leggen. Hoe je dat doet leggen we hieronder uit!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Stevig plastic vijverfolie
  • Stevige schep
  • Dik touw of een tuinslang
  • Houten paaltjes (optioneel)
  • Kleine schep of hark
  • Oude kranten
  • Grote stenen
  • Gezuiverd grind
  • Vijveraarde (optioneel)
  • Water
  • Sierstenen, houten vlonders, graszoden of ander afwerkmateriaal
  • Zuurstofhoudende planten
  • Vissen of andere vijverdieren (optioneel)

Stappen

  1. Kies het juiste tijdstip

    Kies voor het aanleggen van een vijver wel het juiste tijdstip. De winter, waarin de grond soms helemaal bevroren is, is bijvoorbeeld niet zo geschikt. In principe is het najaar de beste periode om een vijver aan te leggen. De grond is dan te bewerken én er is relatief weinig zon, waardoor je vijver zich gezond kan ontwikkelen, zonder dat een overschot aan algen het bacteriële evenwicht verstoort.

  2. Kies een goede plaats

    Het kan zijn dat jouw tuin niet geschikt is voor de plaatsing van een vijver. Een vijver mag niet rechtstreeks in de zon aangelegd worden, vanwege de algen die dan extra hard gaan groeien. Ook is het beter als er geen bladeren in de vijver kunnen komen. Wil je ook nog grote vissen in je vijver? Dan zul je ook de ruimte moeten nemen. Let er ook op of je een diepe vijver nodig hebt (bijvoorbeeld voor grote vissen), of juist niet (planten als waterlelies doen het beter in ondiep water).

  3. Leg de vorm uit

    Als je weet waar je vijver moet komen, dan neem je het dikke touw of de tuinslang om de vorm uit te leggen. Zo weet je straks precies waar je moet gaan graven. Als je een vijver in een bijzondere vorm wilt maken, dan kun je beter gebruik maken van houten paaltjes en een touw. Door de paaltjes in de grond te steken kun je heel precies een vorm uitzetten.

  4. Graaf de vijver uit

    Pak de schep en graaf de vijver uit. Let wel even op voor eventuele kabels in de grond. Als je metaal hoort: stoppen! Leg de uitgegraven grond even apart, die kun je straks misschien nog gebruiken bij het afwerken van je vijver. Als je de vijver helemaal uit hebt gegraven kun je deze met je handen of met een kleine hark of schep nog mooi glad maken. Zo verklein je de kans op scheuren in het plastic. Om dezelfde reden is het ook belangrijk om de randen van de vijver niet recht af te laten lopen, maar deze een beetje schuin te houden. Probeer een hoek van maximaal 45 graden aan te houden.

  5. Plaats het folie in de vijver

    Tijd om het folie aan te brengen in de vijver! Leg voor je dat doet voor de zekerheid nog even wat oude kranten op de bodem. Zo heb je de kans op beschadiging van het folie écht zo klein mogelijk gemaakt. Neem vervolgens het folie en leg dit voorzichtig overal op de bodem. Zorg ervoor dat het folie ook over de rand van de vijver komt. Hier kun je het even vastleggen met wat stenen.

  6. Leg een bodem in de vijver

    De bodem van de vijver leg je aan voordat je het water in de vijver doet. Voor vissen is een vijver met gezuiverd grind op de bodem het allerbeste. Wil je ook planten in je vijver neerzetten? Gebruik hiervoor dan speciale vijveraarde die je afdekt met een beetje grind. Leg deze vijveraarde wel alleen neer op plekken waar je ook planten neer wilt zetten. De hele bodem aanleggen met vijveraarde is niet nodig en ook zeker niet beter!

  7. Vul de vijver met water

    Als de bodem helemaal klaar is kun je de vijver gaan vullen. Dit doe je met gewoon leidingwater. Heb je een grote vijver? Leg dan de tuinslang even in de vijver. Let er wel op dat deze niet overloopt!

  8. Kleed je vijver verder aan

    Je vijver hoeft nu alleen nog maar verder afgewerkt te worden. De randen kun je afwerken door speciale platte vijverstenen te plaatsen, graszoden te gebruiken of bijvoorbeeld een houten paadje aan te leggen. Zorg er wel voor dat je altijd goed en veilig bij je vijver kunt komen. Als je planten in je vijver wilt zetten, dan kun je dit het beste direct of tenminste binnen 24 uur doen, zodat je vijverwater mooi helder blijft. Met vissen kun je beter even een paar dagen wachten, zodat je vijver ook écht een gezond leefklimaat voor ze heeft!

Do's

  • Geef je vijver de tijd om het bacteriële evenwicht te herstellen. Dit is beter voor de planten en de vissen
  • Gooi een emmertje vijverwater uit een oude/andere vijver in je nieuwe vijverwater om ervoor te zorgen dat de juiste bacteriën ook in jouw vijver terecht komen!

Don'ts

  • Gebruik geen gewone grond voor de bodem van je vijver; vanwege de vele voedingsstoffen in deze grond kan er een extra snelle algengroei ontstaan
  • Vul je vijver niet met regenwater, dit is veel te zuur voor plant en dier

Bron

Zelf een vijver aanleggen is niet zo moeilijk. Mét uitleg over het aanleggen van een polyester- en betonvijver. Tuinfo.nl (offline)