Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Websites » Marktplaats » Hoe kan ik een gratis advertentie plaatsen op Marktplaats
4

Hoe kan ik een gratis advertentie plaatsen op Marktplaats

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe kan ik een gratis advertentie plaatsen op Marktplaats
Geldgebrek en een zolder vol spullen die je niet meer gebruikt vormen een prima aanleiding om je geluk eens te beproeven op Marktplaats. Wie weet, kun je dat oude leren jack voor een paar tientjes verkopen of vang je honderd euro voor dat spuuglelijke porseleinen beeldje dat je oma ooit meebracht van een van haar vakanties. En het mooiste is: adverteren op Marktplaats kost je geen cent en het is zo geregeld.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Oude spullen
 • Computer met internet
 • Digitale camera

Stappen

 1. Doe een kort vooronderzoek

  Als je iets gaat verkopen, wil je natuurlijk weten hoeveel je ervoor kunt vragen. Daarom is het handig om voordat je een advertentie gaat maken eens rond te snuffelen op Marktplaats en te zoeken naar advertenties waarin soortgelijke artikelen worden aangeboden. Op die manier kun je eenvoudig je vraagprijs bepalen. Bovendien krijg je zo een indruk van de concurrentie, oftewel de duizenden mensen die hetzelfde artikel aanbieden als jij. Kun je vast nadenken over wat jouw product onderscheidt van dat van hen en hoe je dat in je advertentie duidelijk kunt maken.

 2. Maak een tot drie digitale foto's

  Mensen zullen een advertentie waarbij een of meerdere foto’s geplaatst zijn eerder bekijken dan een advertentie waar geen foto bij staat. Plaats je dus minstens één foto, dan is de kans een stuk groter dat je een koper vindt voor datgene wat je wilt verkopen. Maak in elk geval een heldere totaalfoto, eventueel gevolgd door wat detailfoto’s. Je kunt je foto’s wat bewerken, maar zorg dat de foto niet teveel afwijkt van de werkelijkheid. Sla de foto’s op in een map op je computer. Je kunt maximaal drie foto’s bij je advertentie plaatsen.

 3. Ga naar de site en kies "Plaats advertentie"

  Je hoeft geen account aan te maken bij Marktplaats om een gratis advertentie te kunnen plaatsen. Het enige dat je hoeft te doen is naar de site gaan en op de knop “Plaats advertentie” te klikken. Je krijgt dan een venster te zien waarin je je advertentie kunt opmaken en toevoegen.

 4. Vul de plaatsingsgegevens in

  Op Marktplaats zijn alle advertenties ondergebracht in verschillende groepen, bijvoorbeeld “Auto’s”, “Huizen en Kamers”, “Sieraden en tassen” enzovoort. Daarnaast is per groep een verdere onderverdeling gemaakt, zodat potentiële kopers snel kunnen vinden wat ze zoeken. In de groep “Kleding|Dames” vind je bijvoorbeeld subrubrieken als “Broeken en pantalons”, “Truien en vesten”, “Grote maten” en “Jurken”. 

  Kies de juiste groep en subrubriek om de kans dat je advertentie door de juiste mensen bekeken wordt, te vergroten. Vul vervolgens de advertentiesoort in. Bij “Soort advertentie” kun je kiezen tussen Aangeboden en Gezocht, als je iets verkoopt vul je dus Aangeboden in.

  In het veld E-mailadres vul je je mailadres in. Dat wordt gebruikt als contactadres voor zowel Marktplaats zelf als voor potentiële kopers. Vul dus altijd een geldig mailadres in, anders loop je misschien reacties mis en kun je bovendien de plaatsing van je advertentie straks niet bevestigen. Klik daarna op “Verder”.

 5. Vul je persoonlijke gegevens in

  In het formulier dat nu verschijnt vul je eerst de rest van de gevraagde persoonlijke gegevens in. Deze komen straks bij je advertentie te staan. Alleen de velden met * zijn verplicht om in te vullen, je telefoonnummer hoef je dus niet prijs te geven als je dat liever niet wilt. Maar onthoud wel dat sommige mensen liever bellen dan mailen. Als adverteerdernaam kun je ook een nickname gebruiken.

 6. Stel je advertentie op

  Onder de velden voor je persoonlijke gegevens kun je je advertentie opstellen

  • Noem het artikel dat je wilt verkopen in de advertentietitel en neem ook een of meer woorden op die het artikel treffend beschrijven. Zo vergroot je de kans dat mensen op je advertentie klikken.
  • Foto’s plaatsen doe je door te klikken op het tabblad “foto’s toevoegen” en daarna achter de drie fotovelden op “Browse” te klikken. Je kunt nu naar de betreffende foto’s op je computer navigeren.
  • Plaats de totaalfoto in het eerste fotoveld, de twee andere foto’s komen daarna. De totaalfoto is namelijk de eerste die mensen zullen zien.
  • Vul een duidelijke vraagprijs in, zodat mensen weten wat jij een redelijke prijs vindt. Kies je voor een prijsstelling (bijvoorbeeld “op aanvraag” of “t.e.a.b.”), dan loop je misschien reacties mis omdat potentiële kopers denken dat je heel veel geld wilt hebben. 
 7. Schrijf de advertentietekst

  De advertentietekst moet zo duidelijk mogelijk omschrijven wat je aanbiedt. En met “omschrijven” bedoelen we natuurlijk niet “beschrijven hoe het eruitziet”, want dat kunnen je kopers al zien aan de foto’s. 

  Een paar dingen die je wel kunt vermelden:

  • In welke staat is het aangeboden artikel?
  • Wat zijn de maten/afmetingen ervan?
  • Welke belangrijke eigenschappen heeft het artikel?
  • Wat heeft de koper eraan?
  • Waarom doe jij het weg?
  • Andere relevante informatie. Hoe meer informatie je geeft, hoe groter de kans dat je je artikel daadwerkelijk verkoopt.

  Houd je tekst wel zo kort mogelijk, bij een lange advertentietekst zal de aandacht van de lezer snel afdwalen. Een opsomming werkt het beste. Je kunt lezers ook uitnodigen om je te bellen of mailen voor meer informatie.

 8. Kijk je advertentie na

  Als je klaar bent met het opstellen, klik je onderaan het scherm op “Bekijk advertentie”. Je krijgt dan een voorbeeld te zien van hoe je advertentie eruit zal zien. Handig om te controleren of hij ook echt is zoals je hem voor ogen had. Loop de tekst voor de zekerheid ook nog even na op taal- en spelfouten en check of je de juiste foto’s op de juiste plaats hebt staan.

 9. Plaats je advertentie

  Ben je tevreden, sluit dan het voorbeeld en klik op “Plaats advertentie”. Je ontvangt dan een bevestigingslink via de mail. Zodra je daarop geklikt hebt, staat je advertentie binnen tien minuten op de site.

  En dan maar wachten op de eerste reacties!

Do's

 • Mensen laten bieden op je spullen. Zitten er fanatieke bieders tussen, dan kan dat de prijs aardig laten stijgen.
 • Potentiële kopers de mogelijkheid geven het aangeboden product te komen bekijken en dan pas te beslissen of ze het willen hebben.
 • Reageren op verzoeken om meer informatie, ook al is het product inmiddels aan iemand anders verkocht.
 • Je advertentie verwijderen als je een koper hebt gevonden.

Don'ts

 • Mensen oplichten via Marktplaats.
 • Je advertentie in een verkeerde rubriek plaatsen. Hij valt wel op, maar de mensen die je wilt bereiken lezen hem niet.
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!