Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest
Lichaam & geest

4 Hoe bepaal ik mijn DNA
Hoe bepaal ik mijn DNA

Door: Bastienne Wentzel

DNA is het instructieboekje voor het leven. Dit cliché mag dan saai zijn, het zegt wel treffend de waarheid. Hoe? Nou, heel eenvoudig. DNA is een enorm molecuul dat in elke cel van je lichaam voorkomt. Je kunt je het molecuul voorstellen als een kralenketting van kralen die we basen noemen. Er zijn vier verschillende basen en die hebben ieder een letter: A, C, G of T. Een combinatie van drie letters is een woord. Deze woorden vormen zinnen. Dat zijn de genen. Genen vertellen de cel wat hij moet doen, wanneer hij moet groeien, of het een cel is in een oog en welke kleur dat oog dan heeft. De term instructieboekje is dus goed gekozen. De tekst in het ‘boek’ is voor ieder persoon volstrekt uniek. De kans dat iemand exact hetzelfde DNA heeft als jij is één op een paar miljard. In de genen staat soms ook vastgelegd welke ziekten je zou kunnen krijgen. Soms is dat handig om te weten, bijvoorbeeld of je een grote kans hebt op hart- en vaatziekten. Je kunt dan gezonder gaan eten om de kans daarop te verkleinen. Ziekenhuizen en sommige bedrijven kunnen je helpen bij het bepalen van je DNA.


Home » Lichaam & geest

4 Hoe doe ik niks
Hoe doe ik niks

Door: Petra Megens

Vakantie, weekend of gewoon een uurtje vrij: lekker even helemaal geen verplichtingen! Zalig niksdoen in je uppie of met vrienden. Maar niks doen, echt helemaal niks, dat kan toch niet? En als het toch wel kan (want een hoedoe over hoe doe je niks schrijft een hoedoener vast niet voor niks ;-) hoe moet dat dan?


Home » Lichaam & geest

Hoe drink ik minder alcohol

Door: Erik Weijers

Heb je wel eens het gevoel dat drinken je meer kost (energie/geld) dan het je oplevert? Minder dan gewoon wat. In tegenstelling tot roken, is drinken een gewoonte die je vrij makkelijk kunt minderen, zonder er helemaal mee te hoeven stoppen.


Home » Lichaam & geest

Hoe kom ik een saaie herfstdag door
Hoe kom ik een saaie herfstdag door

Door: Joke Heikens

In de herfst is het vaak rotweer. En dat terwijl de lange dagen van de zomer nog maar net achter de rug zijn. Je verlangt terug naar het zonder jas buiten zijn en de lange avonden in de tuin. Hoe kom je toch saaie, regenachtige herfstdagen door?


Home » Lichaam & geest

Hoe voorkom ik wintertenen

Door: Nienke

Ken je dat gevoel? Jeukende, branderige, rood/paarse, opgezette tenen of handen? Hier wat tips om deze ellende van wintertenen of -handen te voorkomen!


Home » Lichaam & geest

Hoe laat ik mijn zorgen los
Hoe laat ik mijn zorgen los

Door: Frank de Moei

Je zorgen los laten, klinkt dat niet als iets heerlijks dat je toch nooit zult bereiken? Misschien valt dat wel mee. Deze hoedoe geeft je 7 eenvoudige tips om je zorgen en stress los te laten. Lijkt een leven zonder stress of zorgen je niet heerlijk? Het kan!


Home » Lichaam & geest

5 Hoe stop ik met roken
Hoe stop ik met roken

Door: Adine Versluis

De laatste tien jaar is er steeds meer aandacht gekomen voor de negatieve kant van roken: roken is ongezond, het maakt dat je er ouder uitziet, het kan je leven aanzienlijk verkorten en het is gewoon heel erg vies. Het is dan ook niet vreemd dat een op de drie rokers wil stoppen en daartoe in de meeste gevallen ook al eens een poging heeft ondernomen. Stoppen met roken is echter zo makkelijk niet: als je lichaam smeekt om een sigaret, moet je wel heel stevig in je schoenen staan om daar geen gehoor aan te geven. Gelukkig is stoppen met roken nu ook weer niet onmogelijk, zeker niet met deze tips!


Home » Lichaam & geest

Hoe kan ik angst overwinnen
Hoe kan ik angst overwinnen

Door: Bas Smeets

Wat is de beste methode om angsten te overwinnen? Over je probleem praten maakt het vaak alleen maar erger, iets waar je veel aandacht aan geeft wordt immers versterkt. Omgaan met angst kan veel beter en gemakkelijker, namelijk met NLP. Statistisch onderzoekt toont aan dat 82% van de mensen met hevige angst goed resultaat had met onder andere de techniek die hier beschreven staat.


Home » Lichaam & geest

Hoe overwin ik rijangst
Hoe overwin ik rijangst

Door: Mirjam van der Veldt

Hoewel ruim 7 miljoen mensen een rijbewijs hebben, staat niet iedereen te springen om achter het stuur te kruipen. Hierbij 7 tips om de eerste stap naar het overwinnen van rijangst te zetten.


Home » Lichaam & geest

Hoe voorkom ik 'craving' bij een verslaving

Door: Hans West

Als je last hebt van een verslaving aan middelen (en of dat nou roken is, alcohol, coke of GHB) dan herken je vast dat het soms hartstikke lastig is om NIET te gebruiken. Het gevoel van "trek in" (dat ook wel "craving" genoemd wordt) kan soms heel erg sterk gevoel zijn en trekken in de richting van de verslaving op een manier die niet-verslaafde mensen niet kunnen begrijpen. Om dit gevoel op te vangen en vooral ook om te kijken wat er eigenlijk onder dat gevoel zit en dan te kijken in welke richting je eigenlijk wilt beslissen, zijn er een paar stappen te zetten.


Home » Lichaam & geest

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!