Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Hoe kan ik angst overwinnen

Hoe kan ik angst overwinnen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kan ik angst overwinnen
Wat is de beste methode om angsten te overwinnen? Over je probleem praten maakt het vaak alleen maar erger, iets waar je veel aandacht aan geeft wordt immers versterkt. Omgaan met angst kan veel beter en gemakkelijker, namelijk met NLP. Statistisch onderzoekt toont aan dat 82% van de mensen met hevige angst goed resultaat had met onder andere de techniek die hier beschreven staat.

Hoedoe door: Bas Smeets

Bekijk het profiel van Bas Smeets
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Een rustige omgeving om de techniek aan te leren
 • Motivatie om echt je angst te willen overwinnen

Stappen

 1. Waar zit het gevoel?

  Angst is een gevoel. Je angst overwinnen begint bij het kijken in je lichaam waar dat gevoel van angst zich bij jou bevindt. Misschien zit het in je borst, of in je buik, of ergens anders?

 2. Hoe beweegt het gevoel?

  Je lichaam herkent gevoelens alleen als ze bewegen, als je hersenen namelijk constant achter elkaar precies dezelfde prikkel krijgen wordt deze eruit gefilterd en zou je het niet meer voelen.

  Voel dan ook nu in je lijf waar het gevoel begint, en waar het naar toe gaat. Vaak is het zo dat een angst gevoel van beneden naar boven door je borst gaat, of misschien is het een drukkend gevoel, of iets heel anders. Het hoeft niet helemaal precies, maar visualiseer hoe jij denkt dat het gevoel beweegt door je lichaam.

  Als je dat gevoel nu een kleur zou moeten geven, wat is de eerste kleur die in je op komt? Zie het in die kleur door je lichaam bewegen.

 3. Projecteer het buiten je lichaam

  Stel je nu voor dat je het gevoel als het ware uit je lichaam trekt en voor je in de ruimte projecteert. Zie het bewegen in die richting en met die kleur die je het gegeven hebt.

 4. Draai het om

  Draai nu dat beeld dat je gemaakt hebt om, zodat het precies de andere kant op beweegt. Als je beeld dus eerst een gevoel was dat van boven naar beneden gaat, gaat het nu van beneden naar boven, en als het een andere vorm heeft, dan draai je ook dat gewoon helemaal om en zie het de nieuwe richting op bewegen.

 5. Geef het een nieuwe kleur

  Als je dat beeld dat die nieuwe richting op gaat nu een mooie, positieve kleur zou moeten geven, welke zou dat dan zijn?

  Zie het beeld dan in die nieuwe kleur die nieuwe richting op bewegen, steeds sneller en sneller, zo snel mogelijk.

 6. Terug in je lijf

  Als dat beeld dan heel snel beweegt in die nieuwe kleur trek je het terug je lichaam in en zie je het in die nieuwe richting met die nieuwe kleur door je lijf bewegen. Steeds sneller en sneller en sneller, waardoor je begint te merken dat hoe sneller het beweegt hoe meer dat oude gevoel van angst geneutraliseerd wordt en hoe beter het voelt. Hou dit een minuut of 2 vol en voel die nieuwe kleur uitbreiden in je lijf zodat het steeds beter voelt.

 7. Ontspannen moment

  Denk daarna eens terug aan een moment dat je helemaal relaxt en ontspannen was. Misschien was je op vakantie, of ergens anders. Als je je dan inbeeld waar je was, met wie je was, en het voor je ziet alsof je vanuit je eigen ogen kijkt, misschien ook nog geluiden hoort die er toen waren, dan kun je ook steeds meer dat ontspannen gevoel oproepen. Voel die ontspanning door je lichaam gaan en realiseer dat je met deze techniek je brein getraind hebt om veel beter om te gaan met angst gevoelens en op weg bent je angsten helemaal te overwinnen.

 8. Oefenen!

  Je angst overwinnen gaat sneller dan je denkt, maar het is goed er de komende 2 weken consequent mee bezig te zijn. Hoe vaker je de techniek doet, hoe gemakkelijker en sneller het gaat, totdat het een onbewuste strategie voor je brein geworden is.

Do's

 • Doe de techniek vaak. Hoe vaker je hem doet hoe sneller je brein aanleert wat de bedoeling is en hoe sneller je angsten overwinnen mogelijk is

Don'ts

 • Denk er niet bij na of je het wel goed doet, doe het gewoon

Meer uitleg