Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Hoe overwin ik rijangst

Hoe overwin ik rijangst

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe overwin ik rijangst
Hoewel ruim 7 miljoen mensen een rijbewijs hebben, staat niet iedereen te springen om achter het stuur te kruipen. Hierbij 7 tips om de eerste stap naar het overwinnen van rijangst te zetten.

Hoedoe door: Mirjam van der Veldt

Bekijk het profiel van Mirjam van der Veldt
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Een rustige omgeving
 • Eventueel een auto

Stappen

 1. Werk aan je zelfvertrouwen

  Zorg dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Zelfvertrouwen is een hele belangrijke basis om besluitvaardig te reageren en defensief te kunnen rijden.

 2. Word assertiever

  Zorg dat je assertief bent in het verkeer. Wanneer jij voorrang hebt, laat dan ook zien dat je voorrang wilt krijgen door je snelheid vast te houden. Natuurlijk zijn er mensen die zomaar de weg opdraaien en jou hinderen, alleen gaan ze dat zeker doen wanneer jij je gas loslaat en de snelheid vermindert. Eigenlijk zeg je dan gewoon: “gaat u maar". Je bevestigt op die manier je eigen (negatieve) beeld van gedragingen in het verkeer en dat wil je juist voorkomen.

 3. Communiceer duidelijk met de andere verkeersdeelnemers

  Realiseer je dat je zelf veel controle kunt hebben in het verkeer. Alleen al door goede communicatie voorkom je een hoop leed. Niet alleen je richtingaanwijzer is een communicatiemiddel, maar ook (zoals in tip 2 staat beschreven), je snelheid, plaats op de weg en het maken van oogcontact met andere bestuurders.

 4. Bereid de route goed voor

  Bereid je route goed voor en vertrek een kwartier eerder dan normaal. Op deze manier heb je de gelegenheid om eventueel de auto (als het kan) langs de kant te zetten om even tot rust te komen als de spanning je teveel wordt.

 5. Werk in kleine stapjes

  Begin met kleine stapjes, vooral als je al heel lang niet meer hebt gereden. Ga eerst gewoon eens lezen over hoe een auto precies werkt. Pak ook het theorieboek er weer eens bij. Ga daarna achter het stuur zitten zonder de auto te starten. Een dag later start je de auto even en oefen je, zonder te rijden, het schakelen bijvoorbeeld. Een dag later ga je een klein blokje om. Op deze manier leer je in kleine stapjes om weer vertrouwd te raken met de auto en het verkeer.

 6. Beloon jezelf

  Beloon jezelf na iedere overwinning. Rij bijvoorbeeld naar een leuk restaurantje en geniet van een lekkere lunch met een (alcoholvrij) drankje. Zorg in ieder geval dat je de eerste tijd alleen maar naar plaatsen rijdt waar je leuke dingen gaat doen.

 7. Zoek hulp bij een goede coach

  Lukt het je niet om zelf de drempel over te komen? Dan kun je altijd overwegen een coach in te schakelen. Die is gespecialiseerd in het verhelpen van rijangst en kan je de juiste ondersteuning bieden. Zo'n coach kun je via internet vinden, maar vaak ook via rijscholen.

Do's

 • Communiceer duidelijk
 • Wees assertiever
 • Werk in kleine stapjes
 • Wees duidelijk
 • Oefen

Don'ts

 • Luister niet te veel naar horror-verhalen
 • Laat je niet gek maken door andere weggebruikers
 • Stel niet te hoge eisen, maar werk aan kleine stapjes

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!