Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken
Eten & drinken

4 Hoe maak ik kaas
Hoe maak ik kaas

Door: Bastienne Wentzel

Hollandser dan kaas kan het bijna niet. Hoewel, Franse kazen zijn ook wereldberoemd en erg lekker. Maar daarover gaat het hier niet. Zoals veel zaken is kaas bij toeval ontdekt. Het verhaal gaat dat nomaden die zesduizend jaar geleden leefden de melk van hun koeien vervoerden in rundermagen. De hele dag schudde de melk en werd vermengd met de bacterien uit de maag. Daardoor verzuurde de melk en scheidde uiteindelijk in een vloeistof (de wei) en een vaste stof: de kaas. Dit principe van kaasmaken is eigenlijk nog precies hetzelfde. Alleen hebben wij het in Nederland wat geperfectioneerd...


Home » Eten & drinken

4 Hoe bak ik een moleculaire biefstuk
Hoe bak ik een moleculaire biefstuk

Door: Bastienne Wentzel

Moleculair koken is ‘in’. En hoewel het klinkt als een experiment voor gastronomische goeroes en wereldvreemde nerds, niets is minder waar. Sommige topkoks maken bizarre creaties waar de wetenschap vanaf druipt. Koken met vloeibare stikstof is er één van. Maar veel van de recepten zijn gebaseerd op aanpassingen van kooktechnieken ‘zoals we het altijd al deden’. Maar dan beter. Een voorwaarde voor moleculair koken is wel dat je nieuwsgierig bent naar de processen die zich tijdens het koken afspelen. Waarom zou je vlees dicht moeten schroeien? Kan dat ook anders? Waarom kunnen sauzen schiften? Waarom moet je pasta in zout water koken? Twee nieuwsgierige kookliefhebbers besloten antwoorden te gaan zoeken op deze vragen. Dat zijn kok Eke Mariën en wetenschapper Jan Groenewold. Ze schreven er een boek over: Cook&Chemist.


Home » Eten & drinken

Hoe kies ik gezonde tussendoortjes

Door: Irene de Vette

Zoutjes, chips, ijsjes, koekjes...veel snacks die we dagelijks eten zijn ongezond en onnodig. Maar iedereen weet dat als trek genadeloos toeslaat, je makkelijk zwicht voor een vette of zoete hongerstiller. Om dat moment voor te zijn, zorg je dat je genoeg gezonde alternatieven achter de hand hebt. Hoe? Dat lees je hier.


Home » Eten & drinken

4 Hoe kook ik mosselen
Hoe kook ik mosselen

Door: Adine Versluis

Van half juli tot half april zijn mosselen volop verkrijgbaar. Deze zeevruchten zijn erg lekker, mits je ze goed klaar weet te maken. Mosselen koken is namelijk een precies karweitje, waar je echt even de tijd voor moet nemen. Maar het resultaat is er dan ook naar; een flinke bak mosselen met lekkere frieten is niet te versmaden!


Home » Eten & drinken

5 Hoe rook ik forel
Hoe rook ik forel

Door: Martijn v Beek

Niets is er lekkerder en leuker als je eigen maaltijden verzorgen. Als je daarbij de bereiding van het eten volledig zelf doet, smaakt het nog beter. Het roken van voedsel is gezond. Ooit eigen gerookte forel geproefd? Probeer het nu zelf aan de hand van deze stappen.


Home » Eten & drinken

Hoe kies ik de juiste professionele friteuse uit
Hoe kies ik de juiste professionele friteuse uit

Door: Arend de Vries

Wanneer je hebt besloten om een professionele friteuse te kopen, is het natuurlijk wel van belang dat je een friteuse kiest die aansluit bij jouw wensen en behoeften. Hoe doe je dat? Dat lees je hier!


Home » Eten & drinken

Hoe koop ik een automatische citruspers

Door: Arend de Vries

In iedere restaurant of bar is het handig om gebruik te maken van een automatische citruspers. Het is gemakkelijk en snel in gebruik. Hierbij leg ik uit hoe je een automatische citruspers kunt gebruiken.


Home » Eten & drinken

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!