Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij
Maatschappij

5 Hoe ga ik om met hangjongeren
Hoe ga ik om met hangjongeren

Door: Erik Weijers

Veel bewoners in de steden voelen zich geprovoceerd door groepen jongeren. Afgezien van de harde kern criminelen - die groep moet je als burger sowieso aan de politie overlaten - kun je volgens deskundige Hans Kaldenbach wel degelijk leren omgaan met het grootste deel van de hangjongeren. Zijn advies: pak ze aan met ‘judo’, niet met keiharde 'karate'.


Home » Maatschappij

4 Hoe red ik de wereld
Hoe red ik de wereld

Door: Erik Weijers

Wat nou bescheidenheid, wat nou kleine ambities? Geen zure gezichten, geen gemaar... Red de wereld en beleef er nog lol aan ook! Wentel je in rampenfilms, brainstorm er op los en zet dan de wereldreddende puber in jezelf aan het werk. Elena Simons, maatschappelijk uitvinder en fulltime wereldredder gaat je voor in de strijd: 'Die arme schatten van politici hebben niet zo veel macht als ze wordt toegedicht. Jij bent de wereldmacht!'


Home » Maatschappij

4 Hoe ga ik met mijn buren om
Hoe ga ik met mijn buren om

Door: Cindy Kamstra

"Een goede buur is beter dan een verre vriend". Dat gezegde kennen we allemaal. Een goede buur is iemand waar je in noodgevallen altijd terecht kunt, maar ook iemand met wie je in het dagelijks leven goed contact hebt. En dat gaat verder dan alleen naar elkaar knikken als je elkaar tegenkomt. Hoe maak en onderhoud je contact met je buren? Goede buur Marjan de Vries weet er alles van.


Home » Maatschappij

5 Hoe draag ik bij aan de leefbaarheid in mijn buurt
Hoe draag ik bij aan de leefbaarheid in mijn buurt

Door: Cindy Kamstra

Leefbaarheid is een veel gebruikt begrip waarvan niemand precies weet wat het betekent. Het heeft te maken met hoe prettig het is om ergens te wonen, maar daar heeft iedereen zijn eigen maatstaven voor. Als je jouw buurt niet leefbaar genoeg vindt, zul je daar dus zelf iets aan moeten doen!


Home » Maatschappij

5 Hoe tref ik een schikking

Door: Ivo Victoria

Je hebt iemand (al dan niet moedwillig) schade toegebracht. De tegenpartij heeft een klacht ingediend bij de politie. Het is zonneklaar dat je een rechtszaak zou verliezen. Je hebt echter geen van beiden zin in een lang juridisch traject. Hoe tref je een schikking en waaraan moet die voldoen? We gaan in deze hoedoe uit van materiële schade en/of inkomstenderving.


Home » Maatschappij

4 Hoe kom ik in actie bij vermoeden van kindermishandeling
Hoe kom ik in actie bij vermoeden van kindermishandeling

Door: Adine Versluis

Op kindermishandeling ligt allang geen taboe meer, maar op het actie ondernemen bij het vermoeden van kindermishandeling wél. Want wat kun je nu doen als je denkt dat een kind mishandeld wordt? Welke stappen kun je wel nemen en wat moet je vooral niet doen? Het Nederlands Jeugd instituut (NJi) is hét expertisecentrum voor jeugd en opvoeding en is actief in het voorkomen van kindermishandeling.


Home » Maatschappij

4 Hoe adopteer ik een (Nederlands) kind
Hoe adopteer ik een (Nederlands) kind

Door: Adine Versluis

Een kind adopteren is niet gemakkelijk en dat is maar goed ook: het welzijn van het kind is het belangrijkst en daarom worden er hele strenge eisen gesteld aan mensen die een kind willen adopteren. In Nederland worden er echter maar weinig kinderen ter adoptie afgestaan; de meest voorkomende vorm van adoptie van Nederlandse kinderen is de adoptie van het kind van een partner. Ook die vorm van adoptie is echter aan strenge regels gebonden.


Home » Maatschappij

4 Hoe krijg ik een lintje
Hoe krijg ik een lintje

Door: Noortje van Dorp

Ome Jan die al sinds zijn tienerjaren in de kantine van de voetbalclub werkt. De buurvrouw op de hoek die elk jaar geld inzamelt om een weeshuis in India te steunen. Of de overbuurman die al jaren lang als vrijwilliger van het Rode Kruis op festivals staat. Nederlanders (ook degene die in het buitenland wonen) die bijzondere verdiensten voor de samenleving verrichten, kunnen in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding (in de volksmond: een lintje). Volgens de Staat zijn zij het ‘cement’ van de maatschappij, en daar mag best een beloning tegenover staan. Het is alleen niet mogelijk om voor jezelf een lintje aan te vragen. Wil jij een koninklijke onderscheiding, dan moet je anderen zo ver krijgen om jou –ruim op tijd- voor te dragen.


Home » Maatschappij

Hoe schrijf ik een klachtenbrief

Door: Irene Koot

Ben je niet tevreden over een product of teleurgesteld over een dienst? Klaag! Maar doe het wel zinvol, en schrijf een duidelijke brief aan het bedrijf dat jouw klacht heeft veroorzaakt. Zet je grieven op papier en stuur de brief naar het vervoersbedrijf, de telecomaanbieder, de energieleverancier, de computerfabrikant of de overheidsinstantie die je verantwoordelijk houdt. Dat lucht jou op, en geeft de ontvanger de gelegenheid om zijn excuses en eventueel een vergoeding aan te bieden. Daarnaast geeft je klacht een signaal af aan de organisatie om zijn product of dienst te verbeteren.


Home » Maatschappij

Hoe steun ik een derdewereldondernemer
Hoe steun ik een derdewereldondernemer

Door: Adine Versluis

In Nederland heb je alle mogelijkheden om van een ondernemersidee een succes te maken. Je kunt een krediet aanvragen bij de bank, hebt de mogelijkheid om zelf te sparen en kunt met praktische vragen bij allerlei instanties terecht. Voor ondernemers uit de Derde Wereld is dit wat lastiger: de faciliteiten zijn daar vaak minder, om van het gebrek aan geld nog maar niet te spreken. Als je als westerling een derdewereldondernemer wilt steunen, dan kun je dit doen door via Kiva een microfinanciering te verstrekken. Een kleine moeite die voor een ander een wereld van verschil kan betekenen!


Home » Maatschappij

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!