Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Vandalisme
Vandalisme

Hoe kan ik me verzekeren tegen de gevolgen van vandalisme

Door: Irene de Vette

Als je net een nieuw huis of bedrijfspand hebt betrokken, doe je er goed aan een opstalverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je je tegen schade door brand of wateroverlast. Soms kun je je met zo’n verzekering ook tegen de gevolgen van vandalisme verzekeren, maar niet in alle gevallen. Dus wat doe je als je buitenmuur wordt ‘opgefleurd’ met een grote graffitipiece? En wat doe je als de lak van je auto wordt bekrast?


Home » Maatschappij » Vandalisme

Hoe meld en voorkom ik vandalisme

Door: Irene de Vette

Het zal je maar gebeuren: wil je je fiets pakken, vind je hem terug in een hoge boom. Of je merkt dat je pasgeschilderde witte buitenmuurtje als canvas heeft gediend voor een graffitikunstenaar. Verre van leuk. Vandalisme is het moedwillig aanrichten van vernielingen aan objecten die van iemand anders zijn. Het woord verwijst naar de Vandalen, een volk dat een spoor van vernieling achterliet in Rome. Tegenwoordig zijn die ‘barbaren’ vooral kwajongens die dingen kapotmaken uit puberaal gedrag. Het gaat vaak om vernielingen aan publieke eigendommen: een bushokje, prullenbak, speeltoestellen of brievenbussen. Vernielingen aan woonhuizen of persoonlijke eigendommen komen gelukkig niet veel voor. Maar je kunt wel helpen je buurt een prettigere plek te maken, door vandalisme te melden en zoveel mogelijk te voorkomen.


Home » Maatschappij » Vandalisme

Hoe kan ik de schade van vandalisme verhalen

Door: Irene de Vette

Als je garagedeur is beklad met graffiti of je auto is bekrast kun je, als je weet wie de daders zijn, de schade verhalen. Omdat vandalisme de maatschappij elk jaar veel geld kost, krijgen slachtoffers in een strafzaak steeds meer mogelijkheden tot schadevergoeding.


Home » Maatschappij » Vandalisme

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!