Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten
Wonen & inrichten

Hoe sluit ik een aanneemcontract

Door: Ivo Victoria

Het cliché wil dat aannemers onbetrouwbaar zijn, steeds te laat opleveren, duurder blijken dan begroot en na afloop verzaken aan hun onderhoudsverplichtingen. En dat is een goed uitgangspunt om in gedachten te houden bij het afsluiten van een aanneemcontract. Deze Hoedoe focust op die aspecten van een aanneemovereenkomst waarvan je heel blij gaat worden dat je ze goed hebt geregeld, wanneer er straks een conflict tussen jou en de aannemer zou ontstaan. Ook gaan we er voor het gemak even van uit dat je geen klusser van nature bent en dat je weinig verstand van bouwkunde in het algemeen hebt.


Home » Wonen & inrichten

Hoe huur ik een appartement in een vreemde stad

Door: Erik Weijers

Een huurwoning vinden in een nieuwe stad is niet zo makkelijk, want de krapte op de woningmarkt is nog niet opgelost. Heb je (jaren) geduld, schrijf je dan in op de wachtlijst bij woningcorporaties. Wil je snel iets regelen, dan moet je bij bemiddelingsbureaus, makelaars of op de particuliere markt zoeken.


Home » Wonen & inrichten

Hoe stel ik een bos bloemen samen
Hoe stel ik een bos bloemen samen

Door: Irene de Vette

Bij de gemiddelde bloemist is er zoveel keus, dat je door de bloemen het bos niet meer ziet. Natuurlijk staan er meestal al veel samengestelde boeketjes voor het grijpen, maar het is veel leuker om zelf een boeket samen te stellen dat helemaal past bij je interieur of, als je ze weggeeft, bij de smaak van degene aan wie je het boeket geeft.


Home » Wonen & inrichten

5 Hoe maak ik een muurschildering met tekst
Hoe maak ik een muurschildering met tekst

Door: Janneke Sinot

Wil jij je onderscheiden met je interieur? Iets anders aan de wand dan fantasieloos behang of een saai schilderij? Waag je dan eens aan het maken van een muurschildering. Dat is hartstikke leuk en decoratief. Kies je voor tekst op de muur, dan ben je helemáál origineel. Wat dacht je van een schattig slaapliedje in de babykamer, een lief gedicht in de kinderkamer, een recept in de keuken of een inspirerende quote in de huiskamer? In deze Hoedoe leer je hoe je zelf een wandschildering met tekst maakt. Dus pak je liniaal en verfroller en ga aan de slag.


Home » Wonen & inrichten

Hoe krijg ik BTW-korting op isolatie
Hoe krijg ik BTW-korting op isolatie

Door: John den Haan

Een goede isolatie van je woning verhoogt zowel je leef- als wooncomfort. Door te isoleren pak je immers zowel je stookkosten aan, als de tijd die nodig is om je woning op temperatuur te krijgen. Het grootste nadeel van isolatie is echter het kostenplaatje; met name in oudere huizen valt er vaak flink wat te verbeteren. Om je in deze kosten tegemoet te komen, heeft de overheid een subsidieregeling in het leven geroepen. Deze regeling voorziet in een reductie van het BTW-tarief van 21% naar 6% voor arbeidsintensieve en direct energiebesparende werkzaamheden.


Home » Wonen & inrichten

4 Hoe bespaar ik op mijn dakkapel
Hoe bespaar ik op mijn dakkapel

Door: Erik Pieters

Een dakkapel kan je saaie rommelzolder omtoveren in een mooie, zonnige werkkamer of een slaapkamer voor je puber die een eigen plek wil. Hoe zorg je dat de rekening er ook zonnig uitziet? Door slim te kiezen voor de beste aanbieding!


Home » Wonen & inrichten

Hoe schilder ik een gevel

Door: Ronald de Vries

Een gevel is zoiets als een visitekaartje: het is het eerste wat mensen zien. Of het nu voorbijgangers zijn, buren of vrienden die langskomen, het eerste waarmee ze worden geconfronteerd is je gevel uit hout, steen, glas of misschien wel uit metaal. In Nederland bestaan de meeste gevels uit baksteen. Sinds kort rapporteren doe-het-zelf-zaken steeds meer dan de vraag naar gevelverfraaiing stijgt. Mensen willen hun gevel verpersoonlijken. Een van de meest drastische manieren is zeker verven. Een zaakje van niets, zo blijkt.


Home » Wonen & inrichten

5 Hoe kies ik de juiste dakkapel voor mijn dak

Door: Anoniem

Besparen op een dakkapel kan natuurlijk pas als je weet welke dakkapel je op je huis wilt hebben. Hier lees je meer over de verschillende soorten dakkapellen en kun je kijken wat het beste bij jouw situatie past!


Home » Wonen & inrichten

4 Hoe verhuur ik tijdelijk mijn huis

Door: Adine Versluis

Een nieuw huis gekocht, ingetrokken bij je partner: er kunnen allerlei redenen zijn waarom je huis straks een tijdje leeg staat. Je kunt er geld mee verdienen door het tijdelijk te verhuren, maar dan moet je je wel aan verschillende regels houden. Bereid je goed voor aan de hand van de 'regels' in deze hoedoe!


Home » Wonen & inrichten

Hoe hang ik zelf een zonnescherm op?

Door: Ronald de Vries

ls je een knikarm zonnescherm op wilt gaan hangen buiten dan helpt deze je te beschermen tegen de felle zon. Je kunt hierbij dan kiezen uit een zonnescherm die handmatig naar beneden wordt gedaan of via een elektrisch aangedreven motortje. Als je een elektrisch zonnescherm op gaat hangen dient er wel een stopcontact aan de buitenkant gemonteerd te zijn. Bij een handmatig zonnescherm maak je gebruik van een zwengel. De elektrische zonneschermen zijn voorzien van een afstandbediening.


Home » Wonen & inrichten

Hoe plaats ik zelf een veranda

Door: Ronald de Vries

Een veranda is een mooie aanwinst voor je woning en is een soort aanbouw. De veranda wordt vaak als een afdak ondersteund door middel van houten palen. De vloer die je gebruikt voor de veranda kan een vloer die reeds bestaat zijn, maar over het algemeen gebruikt men een houten vloer die op gelijke hoogte met het huis wordt geplaatst. De veranda staat het beste bekend om haar Amerikaanse uitstraling en om haar “ranch” gevoel waar veel mensen affiniteit mee hebben. Een veranda is een enorme aanwinst voor je woning en maakt het mogelijk langer te genieten van de buitenwereld als het donker wordt of als het gaat regenen.


Home » Wonen & inrichten

Hoe plaats ik kunststof kozijnen

Door: Willen de Klein

Zelf kunststof kozijnen plaatsen is is geen eenvoudige klus, maar kan een hoop kosten besparen. Je wilt mooie duurzame kozijnen, en je wilt natuurlijk ook niet de hoofdprijs betalen. Plaats de kozijnen dan zelf!


Home » Wonen & inrichten

Hoe maak ik wielen onder meubels
Hoe maak ik wielen onder meubels

Door: Martijn v Beek

Het lijkt eenvoudig. Even wielen onder meubels plaatsen. In de praktijk gaat het vaak anders. Voorkom met deze stappen een geruïneerde vloer en defecte wielen. Met het plaatsen van een wiel dien je rekening te houden met een aantal zaken die erg belangrijk zijn. Hier lees je hoe je op de juiste manier meubelwielen gebruikt en er jarenlang plezier aan beleeft. Zo voorkom je grote problemen.


Home » Wonen & inrichten

Hoe kan ik een spouwmuur laten isoleren
Hoe kan ik een spouwmuur laten isoleren

Door: Esther Minke

Een spouwmuur bestaat uit twee muurgedeelten met daartussen een spouw (open ruimte). Deze muren komen erg veel voor omdat ze dienen voor het terugdringen van vocht in huizen. Het is belangrijk om spouwmuren te isoleren omdat er erg veel warmte via niet-geïsoleerde spouwmuren verloren gaat. Spouwmuurisolatie wordt steeds populairder omdat het een voordelige en erg rendabele vorm van gevelisolatie is. Hoe werkt spouwmuurisolatie en wat is er nodig om een spouwmuur te isoleren?


Home » Wonen & inrichten

Hoe kies ik de juiste zonwering
Hoe kies ik de juiste zonwering

Door: Danielle Weber

Er zijn talloze soorten zonwering waaruit je kan kiezen. Denk aan shutters, screens, knikarmschermen en markiezen. Elke soort zonwering heeft andere eigenschappen en voordelen. Hoe weet je nu welke zonwering het beste aansluit op jouw wensen? Lees hier waar je op moet letten bij het uitkiezen van zonwering.


Home » Wonen & inrichten

Hoe sluit ik een badkamerventilator aan?

Door: Ventilatieland

Zelf een badkamerventilator aansluiten? Hier wordt stap voor stap beschreven hoe je gemakkelijk zelf een badkamerventilator kunt installeren om te zorgen voor een goede ventilatie in de badkamer of toilet. Deze hoedoe gaat ervan uit dat er al een aansluiting aanwezig is voor een badkamerventilator, zoals een gat door de muur naar buiten, of een aanwezig ventilatiesysteem met een beschikbare ventilatieslang of ventilatiebuis.


Home » Wonen & inrichten

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!