Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Hoe plaats ik zelf een veranda

Hoe plaats ik zelf een veranda

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een veranda is een mooie aanwinst voor je woning en is een soort aanbouw. De veranda wordt vaak als een afdak ondersteund door middel van houten palen. De vloer die je gebruikt voor de veranda kan een vloer die reeds bestaat zijn, maar over het algemeen gebruikt men een houten vloer die op gelijke hoogte met het huis wordt geplaatst. De veranda staat het beste bekend om haar Amerikaanse uitstraling en om haar “ranch” gevoel waar veel mensen affiniteit mee hebben. Een veranda is een enorme aanwinst voor je woning en maakt het mogelijk langer te genieten van de buitenwereld als het donker wordt of als het gaat regenen.

Hoedoe door: Ronald de Vries

Bekijk het profiel van Ronald de Vries
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

 • Een bouwpakket van een veranda naar keuze
 • Waterpas
 • Rubberen hamer
 • Hamer
 • Schroevendraaier
 • Stanleymes
 • Boormachine
 • Schimmelvrije siliconenkit
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Betonmolen
 • Kant en klaar betonmix

Stappen

 1. Kies voor een goede fundering

  Je begint met het aanleggen van de fundering. Als er niet geheid hoeft te worden onder de veranda dan kun je prima een betonnen fundering aanleggen. Bekijk dit goed, niet funderen scheelt enorm in de prijs van een veranda, maar achteraf een fundering aanbrengen is nog veel duurder.

  Begin met het graven van een aantal gaten. Het aantal hangt af van de hoeveelheid staanders die je gaat gebruiken. De staanders worden in deze gaten met beton verankerd.

  De fundering van een veranda zal worden voorzien van een zogenaamde stelanker. Ondanks dat het vrijwel nooit voorkomt is het mogelijk om met deze stelanker de gehele veranda omhoog te draaien bij verzakking. Je kunt het stelanker tot ongeveer 50 centimeter in hoogte verstellen. Zo weet je vrijwel altijd zeker dat de veranda waterpas zal blijven. 

 2. Lijn de fundering uit

  Vervolgens ga je beginnen aan het uitlijnen van de fundering voor de veranda. Hierbij zorg je ervoor dat de fundering ten opzichte van de woning exact met elkaar in lijn staan. Pas dan kun je de staanders van de veranda op de fundering plaatsen eveneens als de stelankers.

 3. Monteer de veranda aan de achtergevel

  Als de fundering aangelegd is en de staanders van de veranda ook hun plek staan, is het de bedoeling dat de veranda aan de reeds bestaande achtergevel wordt gemonteerd, dit wordt ook wel het monteren van de montageregel genoemd. Het monteren van de veranda aan de buitenkant van de achtergevel doe je middels gevelankers.

 4. Monteer de voorste liggers

  Zodra de veranda aan de achtergevel is bevestigd is het tijd om de voorste liggers op de staanders te monteren. Hierbij dien je er wel voor te zorgen dat de liggers volledig waterpas geplaatst worden. Ga dus nauwkeurig te werk en neem de tijd. Dit is naast de fundering de basis van je veranda. Als je hier een fout maakt kan dat vervelende situaties met zich meebrengen.

 5. Breng de gordingen aan

  Vervolgens breng je de gordingen aan op zowel de montageregel als de voorste liggers van de veranda. Voor een verbetering in de algehele constructie én een mooie uitstraling worden de gordingen een aantal centimeters in de voorste liggers gezonken. Vervolgens wordt ook de loodslabbe tegen of in de gevel geplaatst om zo voor een waterdichte aansluiting te zorgen.

 6. Het plaatsen van het dak

  Nu het frame van de veranda op zijn plek staat kan het dak worden geplaatst. De eerder geplaatste gordingen worden nu gebruikt om dakbeschot en panlatten op te monteren. Hierna worden de dakpannen geplaatst en is de veranda direct waterdicht.

 7. Plaats de vloer

  Nu komt het plaatsen van de vloer, waarvoor twee mogelijkheden bestaan. Je kunt een vloer plaatsen mét paalfundering of een zónder paalfundering. Met paalfundering is wel aan te raden voor meer stevigheid waardoor je minder kans hebt op gaten in de vloer of gebroken planken. Het is dus aan te raden om op de fundering hardhouten palen te bevestigen om zo de vloer te voorzien van extra stevigheid. Vervolgens plaats je een regelwerk op de palen, waarop de vloerpanelen vervolgens kunnen worden gemonteerd.

 8. Plaats de zijwanden

  Nu de vloer erin zit begint al ergens op te lijken. Om nu wat meer beschutting en wat meer privacy te vergaren kun je de zijkanten volledig dichtmaken. Hiervoor kun je zijwanden monteren aan 1 of aan beide zijdes van de veranda. Je kunt in de zijkant(en) ook een raam monteren zodat er alsnog lichtinval mogelijk is, maar dat de veranda beter is afgeschermd tegen tocht. Een traditionele veranda heeft echter geen zijwanden. Plaats deze dus alleen indien gewenst.

 9. Plaats een hekwerk

  Tot slot. Het plaatsen van het hekwerk. Het hek wordt over het algemeen alleen aan de voorkant van de veranda geplaatst. Het hekwerk monteer je tussen de staanders en als je hebt gekozen voor hout gedraaide balusters dan wordt voor de bevestiging gewerkt met een pen- en gatverbinding.

Do's

 • Meet alles goed af
 • Werk op een droge en het liefst windstille dag
 • Informeer of je voor de plaatsing een vergunning nodig hebt

Don'ts

 • Besparen op kwalitatief hout
 • Het niet nauwkeurig opmeten en uitlijnen van de fundering

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!