Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Elektriciteit » Hoe vervang ik een schakelaar

Hoe vervang ik een schakelaar

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hij is kapot, lam of ziet er té ouderwets uit: een schakelaar kun je om verschillende redenen willen vervangen. Hoewel veel mensen dit klusje liever wat voor zich uitschuiven, is het helemaal niet moeilijk. Bovendien heb je (bijna) direct eer van je werk.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Nieuwe schakelaar
 • Draadstriptang
 • Spanningzoeker

Stappen

 1. Verwijder de oude schakelaar

  Schakel de stroom uit en verwijder eerst de oude schakelaar. Vaak is dit een kwestie van een paar schroefjes. Zie je geen zichtbare schroefjes zitten? Wip dan met de schroevendraaier eerst voorzichtig de drukknoppen eraf. De schroefjes zijn dan waarschijnlijk daaronder verborgen.

  Trek de schakelaar voorzichtig naar voren en kijk goed waar de draden zitten. Noteer dit eventueel, of buig de draden per stuk in de richting waar ze vastzaten, dus bijvoorbeeld naar linksboven, linksonder en rechtsonder.

 2. Sluit de draden aan

  Sluit vervolgens de draden aan op je nieuwe schakelaar. Let op: als je een opbouwschakelaar hebt, dan moet je vaak eerst een muurplaatje vastzetten.

  Plaats de draden op dezelfde manier als ze in de andere schakelaar zaten. Dat betekent in de meeste gevallen dat de bruine draad onder de rode klem (of P of L) geplaatst wordt, terwijl de zwarte draad in de tegenoverliggende klem vastgezet wordt.

 3. Test de lamp

  Schakel de stroom weer even in en test de lamp. Deze zou direct moeten reageren als je de schakelaar indrukt. Als de lamp niet werkt, heb je iets niet goed aangesloten. Controleer dan nogmaals de handleiding bij de schakelaar en de hierboven genoemde aansluitinstructies. Werkt de lamp wel, dan kun je met een gerust hart verder gaan. De stroom haal je er nu uiteraard voor de zekerheid weer vanaf.

 4. Werk de schakelaar af

  Als je lamp werkt, dan kun je de schakelaar verder afwerken. Voor een opbouwschakelaar betekent dat het kapje en de drukknop(pen) plaatsen. Voor een inbouwschakelaar betekent het dat je het metalen frame vastschroeft op de wandcontactdoos en vervolgens ook het kapje en de drukknop(pen) plaatst. Controleer altijd even met de waterpas of de schakelaar goed recht hangt.

  Zet vervolgens de stroom er weer op en je bent klaar!

Do's

 • Haal de stroom eraf voor je met deze klus begint
 • Controleer ook nog even zelf of de schakeling (en het licht) echt niet meer werkt
 • Controleer vooraf of je een inbouwschakelaar of een opbouwschakelaar moet hebben

Don'ts

 • Blijkt de wandcontactdoos te diep te zitten? Laat deze dan niet zitten, maar gebruik opvulringen om de doos naar voren te halen. Dan kun je de schakelaar ook steviger vast zetten

Bron

Boek 'Lekker Handig' van Zamarra Oomes-Kok, Van Holkema & Warendorf, 2005.
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!